یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

قـنـد آکـنـه مـی‌آورد؟


قـنـد آکـنـه مـی‌آورد؟

مهم‌ترین عامل ایجاد آکنه افزایش ترشحات غدد سباسه است که به‌خصوص در صورت، سینه و پشت تمرکز دارند. با افزایش این ترشحات و انسداد مجاری غدد سباسه، به تدریج عوامل میکروبی و التهاب …

مهم‌ترین عامل ایجاد آکنه افزایش ترشحات غدد سباسه است که به‌خصوص در صورت، سینه و پشت تمرکز دارند. با افزایش این ترشحات و انسداد مجاری غدد سباسه، به تدریج عوامل میکروبی و التهاب نیز اضافه می‌شوند و آکنه به وجود می‌آید...

شاید شایع‌ترین سوالی که یک متخصص پوست از بیمار خود می‌شنود، نقش تغذیه در بروز یا شدت آکنه است. مطالعه جدیدی که در سال ۲۰۰۷ در مرکز تحقیقات دانشگاهی در شهر ملبورن استرالیا انجام گرفت، یافته‌های جدیدی را ثابت کرد. در بررسی‌ها دیده شد میزان بروز آکنه با تغییر شیوه زندگی‌ به سمت الگوی غربی تغییر کرده است به همین دلیل محققان عوامل موثر بر شیوه زندگی از جمله تغذیه را بررسی کردند. در سال ۱۹۳۰، آکنه، بیماری‌ای شناخته شد که با به هم ریختگی متابولیسم کربوهیدرات رابطه دارد زیرا اولین مطالعه‌ها اختلال تحمل گلوکز را در بیماران مبتلا به آکنه نشان می‌داد.

اخیرا این موضوع مطرح شده که چگونه تغذیه بر فعالیت سیستم اندوکرین یا هورمونی فرد تاثیر می‌گذارد. کورداین در مطالعه‌ای نشان داد که اندیس‌گلایسمیک بالا می‌تواند باعث شیوع بالای آکنه شود. در این مطالعه ۴۳ نفر مرد در سنین ۲۵-۱۵ سال و مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط انتخاب شدند. افراد هیچ داروی خوراکی یا موضعی‌ای استفاده نمی‌کردند و در ۲ گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه مداخله، بیماران تحت رژیم غذایی با بار گلایسمیک پایین (۲۵ درصد انرژی از پروتئین و ۴۵ درصد با ایندکس کربوهیدرات پایین تامین می‌شد)، قرارگرفتند اما به گروه کنترل، رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات داده شد. تعداد ضایعات و شدت آکنه این مردان هر ماه بررسی می‌شد. نتایج نشان داد در هفته ۱۲، تعداد متوسط ضایعات در گروه با رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت و وزن این گروه نیز کاهش بیشتری داشت. در واقع بهبود آکنه پس از رژیم غذایی با بارکربوهیدرات کم، نشان‌دهنده این واقعیت است که شیوه زندگی و تغذیه نقش مهمی در پاتوژنز آکنه دارد. اگر چه مطالعه‌های بیشتری برای اثبات تاثیر واقعی عوامل مجزا بر بروز آکنه لازم است.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

رئیس مرکز تحقیقات پوست و سلول‌های بنیادی