شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مراقبت از سوختگی را بیاموزید
آخرین سهشنبهشب سال، شب فشفشهها، ترقهها و بمبهای دستی گذشت و مثل همیشه صحنه های دلخراش قطع اندام ، نابینایی و... بهجا گذاشت. اگر خدای ناکرده جزو افرادی هستید که درگیر حوادث ناشی از چهارشنبه سوری شدهاید، لازم است مواردی را در ذهن داشته باشید.
ـ زخم سوختگی جزو زخمهای کثیف محسوب میشود. در صورتی که از آخرین مرتبهای که اقدام به واکسیناسیون بر علیه کزاز کردهاید بیش از ۵ سال گذشته لازم است، از واکسن یادآور استفاده کنید. در افرادی که واکسیناسیون منظمی ندارند، باید علاوه بر واکسن کزاز از تتابولین که دارویی برای ایجاد ایمنی بیشتر در افراد غیرایمن است، استفاده شود.
ـ اگر تا الان و به دلیل ازدحام در خیابان و بیمارستانها هنوز به پزشک مراجعه نکردهاید، بهتر است در اولین فرصت فرد را به بیمارستان برسانید. زخمهایی که بیش از ۶ تا ۱۲ ساعت از زمان بروز آنها بگذرد، معمولا تحت ترمیم فوری در اورژانس قرار نمیگیرد. این بیماران به دو دسته تقسیم میشوند؛ عدهای از مصدومان به اتاق عمل منتقل میشوند، تعدادی از بیماران پس از مدتی که تحت درمان دارویی برای پیشگیری از عفونت قرار گرفتند، تحت درمان قرار میگیرند.
ـ سوختگی درگیرکننده اندام فوقانی و تحتانی از ناحیه مچ به پایین و مواردی که سوختگی به صورت حلقوی دور اندام باشد، باید سریعا توسط پزشک مورد معاینه قرار گیرد. در مواردی که سوختگی حلقوی است و ورم در ناحیه پوست رو به افزایش است، فشار ناشی از ورم، خونرسانی به عضو آسیب دیده را مختل میکند.
- پس از ترخیص از بیمارستان محل سوختگی دارای پانسمان است. در صورتی که پانسمان دچار چسبندگی شده است آن را دستکاری نکرده و به پزشک مراجعه کنید؛ چه بسا نیازی به کندن پانسمان نبوده یا نیاز به روشی خاص برای جداسازی باشد. کندن پانسمان گاهی محل سوختگی را آزردهتر کرده و سیر ترمیم را با چالش همراه میکند.
ـ اگر محل سوختگی در تماس با نور است به مدت ۶ ماه از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. این اقدام باعث میشود تا محل سوختگی دچار تغییر رنگ نشود.
- آسیب روانی ناشی از سوختگی جدی بوده و ممکن است نیازمند درمان دارویی و روانپزشکی طولانی مدت باشد. بسیاری از مصدومان ضایعات مادامالعمری دارند که برای پذیرش واقعیت و بازیابی شرایط جسمی و روانی باید از طرف خانواده و جامعه مورد حمایت قرار گیرند.
ـ بر روی زخمها هرگز پماد نمالید، درمان سوختگی با پماد نهتنها مفید نیست، بلکه باعث عفونت میشود.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست