چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

کمبود روی


کمبود روی

کمبودروی زمانی است که مقدار روی در سلول های بدن کافی نباشد وباعث اختلا ل درکارکرد بیضه ها، کبد، عضلا ت و استخوان ها، دندان ها، مو و پوست می شود.
وجود روی، در آنزیم هایی که واکنش …

کمبودروی زمانی است که مقدار روی در سلول های بدن کافی نباشد وباعث اختلا ل درکارکرد بیضه ها، کبد، عضلا ت و استخوان ها، دندان ها، مو و پوست می شود.

وجود روی، در آنزیم هایی که واکنش های شیمیایی لا زم برای عملکرد عادی بدن(مانند ایمنی وترمیم پوست) را فراهم می کنند، بسیار مهم است. کمبود روی ممکن است در تمام سنین اتفاق بیفتد و در افراد دردوران رشد شایع تر است.

علائم کمبودروی می تواند شامل:

۱) کاهش اشتها،

۲) کاهش حس چشایی وبویایی و احساس مزه یا بوی بد،

۳) کاهش میل جنسی،

۴) رشد کم،

۵) تیره شدن پوست بدن،

۶) نازک شدن مو،

۷) تغییر شکل ناخن ها باشد.

علل ابتلا به کمبودروی شامل این موارد است:

۱) مصرف بیش از حد موادی که مانع جذب روی از لوله گوارش می شوند، مانند: کلسیم، ویتامینD، مصرف غذاهای پرفیبر و آنزیم فیتات که در نان سبوس دار وجود دارد.

۲) برداشتن یکی از قسمت های لوله گوارش از طریق جراحی، مانند برداشتن معده

۳) عفونت لوله گوارش با انگل

۴) استفاده از داروهای کورتیزونی که دفع روی را بیشتر می کنند.

۵) مصرف بیش از حد الکل، چون الکل دفع روی را زیاد می کند.

۶) بارداری، دیابت شیرین، بیماری های کلیه از علل دیگر این بیماری هستند.

برای پیشگیری از بروز کمبود روی در بدن، بزرگسالا ن باید از مصرف بیش از حد نان سبوس دار پرهیز کنند. بیشتر از ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم در روز نباید مصرف شود.

از مصرف بیش از حد توصیه شده مکمل ویتامینD جلوگیری کنید.

اگر جراحی گوارشی داشتید، از مکمل های روی استفاده کنید.

در صورت داشتن عفونت انگلی حتما آن را درمان کنید و مصرف الکل را قطع کنید.

این نکته قابل توجه است که در صورت شروع درمان، معمولا علا ئم بعد از ۲ ماه بهبود می یابند.

عوارض کمبودروی عبارتند از:

۱) کم خونی در اثر فقرآهن (روی برای جذب آهن لا زم است، البته باید از مصرف بیش از اندازه روی که دکتر توصیه کرده پرهیز کنید چون خود باعث مسمومیت شده و مانع ساخت آنزیم های ضروری بدن می شود.)

۲) ترمیم نشدن زخم

۳) بزرگ شدن کبد و طحال

باید توجه داشته باشید در صورت احساس ناراحتی معده در هنگام مصرف مکمل های روی، می توانید آنها را با شیر یا غذا مصرف کنید.

غذاهای سرشار از روی مانند گوشت قرمز بخورید و از مصرف بیش از حد نان سبوس دار پرهیز کنید.

نویسنده : مهزاد سیدکریمی