یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چهره تجارت خارجی ایران


براساس آمارهای بانک مرکزی، صادرات غیرنفتی کشور در سال های ۸۰ تا ۸۴، یک روند صعودی را طی کرده است. در همین راستا، ارزش صادرات غیرنفتی کشور در نه ماهه نخست سال ۸۴ با حدود ۳۲ درصد …

براساس آمارهای بانک مرکزی، صادرات غیرنفتی کشور در سال های ۸۰ تا ۸۴، یک روند صعودی را طی کرده است. در همین راستا، ارزش صادرات غیرنفتی کشور در نه ماهه نخست سال ۸۴ با حدود ۳۲ درصد رشد نسبت به دوره مشابه آن در سال ۸۳، از چهار میلیارد و ۸۸۲ میلیون دلار به شش میلیارد و۴۶۸ میلیون دلار بالغ شده است. در مدت یاد شده، ارزش متوسط هر تن کالای صادراتی بر حسب دلار نیز ۸۵/۱ درصد افزایش یافته است .

صادرات غیرنفتی

بر اساس آمارهای گمرک کشور، در نه ماهه نخست سال ۸۴ بیش از ۱۵ میلیون و ۲۸۱ هزار تن انواع کالاهای غیرنفتی به ارزش حدود شش میلیارد و ۴۶۹ میلیون دلار از کشور صادر شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال ۸۳ از نظر وزنی ۱/۲۴ درصد و از نظر ارزش ۷/۲۶ درصد افزایش نشان می دهد. در بین اقلام عمده صادراتی، آهن آلات و فولاد با سهم وزنی ۹/۱۲ درصد و سهم ارزشی ۳/۱۴ درصد، بیشترین سهم وزنی و ارزشی را به خود اختصاص داده است. پسته و مغز پسته و فرش دستباف از دیگر اقلام مهم صادراتی کشور می باشند که در طی مدت یادشده از حیث ارزش به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم قرار گرفته اند. براساس گزارش گمرک، در مدت یاد شده بیشترین افزایش ارزش صادرات مربوط به روغن و گریس بوده که حدود ۱۴۷ درصد رشد داشته است. البته افزایش ارزش در اکثر کالاهای غیرنفتی به غیر از البسه و فرش دستباف دیده می شود.

واردات

در نه ماهه نخست سال۸۴ ارزش انواع کالاهای مورد نیاز وارداتی ۲۸ میلیارد و ۵/ ۱۹۱ میلیون دلار بودهاست که در مقایسه با مدت مشابه سال ۸۳ از نظر وزنی،۲/ ۱ درصد کاهش و از نظر ارزش ۳ درصد افزایش نشان می دهد. در مدت یاد شده، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی(طبق گزارشات گمرک) هم ۵/ ۱۱۲۸ دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۸۳ حدود ۳/۴ درصد افزایش یافته است. در این مدت، بیشترین ارزش و سهم در میان کالاهای وارداتی مربوط به آهن آلات با ارزش ۴/۲۸۲۷ میلیون دلار و سهم ارزشی۳/۱۰ درصد بوده است. لوازم صنعتی برقی و مواد اولیه پلاستیک به ترتیب با سهم ارزشی۹/۵ و ۷/۳ درصد ، رتبه های دوم و سوم را در میان کالاهای وارداتی به خود اختصاص داده اند. دیگر اقلام عمده وارداتی شامل مواد شیمیایی با سهم ۷/۲ درصد، کاغذ و مقوا با ۸/۱ درصد، ماشین آلات راهسازی با ۷/۱ درصد، محصولات دارویی با ۶/۱ درصد، محصولات شیمیایی با ۳/۱ درصد، روغن خوراکی با ۱/۱ درصد و ذرت با ۱ درصد بوده است. بر اساس گزارش واحد تحقیقات <اقتصاد ایران> طبق آمارمنتشر شده توسط گمرک، برای نه ماهه نخست سال ۸۴ ورود۲۴ میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار انواع کالا به کشور پیش بینی شده بود که با توجه به واردات ۲۸ میلیارد و ۵/۱۹۱ میلیون دلاری، حدود ۴/۱۶ درصد بیشتر از اهداف برنامه واردات داشته ایم. لا زم به ذکر است که مطالب عنوان شده در رابطه با واردات به استناد آمارهای منتشر شده توسط گمرک است و با مقایسه ارقام جداول تفاوت بین آمارهای گمرک و بانک مرکزی مشخص است.



همچنین مشاهده کنید