دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مکانیسم شنوایی ، تعادل و حرکت


مکانیسم شنوایی ، تعادل و حرکت

توانائی شنوایی به یک سری وقایع پیچیده در گوش بستگی دارد . امواج صوتی در هوا از طریق ساختمانهایی به گیرنده شنوایی منتقل میشوند . این گیرنده اندام کورتی نام داشته و در گوش داخلی …

توانائی شنوایی به یک سری وقایع پیچیده در گوش بستگی دارد . امواج صوتی در هوا از طریق ساختمانهایی به گیرنده شنوایی منتقل میشوند . این گیرنده اندام کورتی نام داشته و در گوش داخلی قرار گرفته است . داخل اندام کورتی ، ارتعاشات فیزیکی بوسیله سلولهای موئی ( hair cells ) حسی تشخیص داده می شود واین سلولها با تولید سیگنالهای الکتریکی پاسخ می دهند . اعصاب این سیگنالها را به مغز منتقل می کنند و در آنجا این سیگنالها تفسیر می شوند . فرکانسهای مختلف صوتی سلولهای موئی را در قسمت های مختلف اندام کورتی تحریک کرده و باعث درک اصواتی مثل موسیقی و مکالمه می شوند . صدا در نواحی شنوایی دو طرف مغز پردازش می شود . اما صحبت بیشتر در طرف چپ مغز تفسیر می شود .

حس تعادل

توانائی ایستادن ، صاف راه رفتن بدون آنکه بیفتیم به حس تعادل ما بستگی دارد . ساختمانهائی در گوش داخلی مثل دستگاه وستیبولار ( دهلیزی ) شناخته شده اند که با تعیین وضعیت و حرکت سر در ایجاد تعادل نقش دارند . دستگاه وسیتبولار از ۳ مجرای نیم دایره و ۲ دهلیز ساخته شده است . حرکت سر بوسیله سلولهای موئی در ساختمانهایی در مجاری نیم دایره که کریستا ( cristae ) نامیده می شوند و ۲ ساختمان در دهلیز که ماکولا ( maculae ) نامیده می شوند تشخیص داده می شوند . حرکات چرخشی سر بوسیله کریستا که در مجاری نیم دایره قرار دارند تشخیص داده می شوند . بنابراین حرکت سر در هر جهتی بوسیله حداقل یک مجرا تشخیص داده می شود . این اطلاعات باعث حفظ تعادل و ثبات بینائی هنگام حرکت سر می شود .