چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ویلفرد مادلونگ Wilferd Madelung


ویلفرد مادلونگ Wilferd Madelung

پروفسور ویلفرد مادلونگ در ۲۶ دسامبر ۱۹۳۰ میلادی در شهر اشتوتگارت آلمان متولد شد و پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی و متوسطه به دانشگاه قاهره رفت و در سال ۱۹۵۳ به اخذ لیسانس در تاریخ و ادبیات اسلامی نائل شد

پروفسور ویلفرد مادلونگ‌ در ۲۶ دسامبر ۱۹۳۰ میلادی‌ در شهر اشتوتگارت‌ آلمان‌ متولد شد و پس‌ از گذراندن‌ تحصیلات‌ مقدماتی‌ و متوسطه‌ به‌ دانشگاه‌ قاهره‌ رفت‌ و در سال‌ ۱۹۵۳ به‌ اخذ لیسانس‌ در تاریخ‌ و ادبیات‌ اسلامی‌ نائل‌ شد‌. وی‌ سپس‌ به‌ تحصیلات‌ عالی‌ در موطن‌ خود ادامه‌ داد و در سال‌ ۱۹۵۷ از دانشگاه‌ هامبورگ‌ درجه‌ دكتری‌ در مطالعات‌ اسلامی‌ دریافت‌ كرد. مادلونگ‌ رساله‌ دكتری‌ خود را تحت‌ نظر اسلام‌شناسان ‌مشهور آلمانی،‌ یعنی‌ اشتروتمان و اشپولر به‌ پایان‌ رساند.

مادلونگ‌ سه‌ سال‌ (۱۹۵۸ـ۱۹۶۰) وابسته‌ فرهنگی‌ سفارت‌ آلمان‌ غربی‌ در بغداد بود و سپس‌ زندگی ‌علمی‌ خود را در زمینه‌ اسلام‌شناسی‌ به‌ شرح‌ زیر دنبال‌ كرد:

▪ در سال ۱۹۶۳ استادیار مطالعات‌ اسلامی‌ در دانشگاه‌ تگزاس‌ در اوستین شد.

▪ بین سال‌های ۱۹۶۴ـ۱۹۶۹ استادیار و دانشیار مطالعات‌ اسلامی‌ در دانشگاه‌ شیكاگو بود.

▪ بین سال‌های ۱۹۶۹ـ۱۹۷۸ استاد اسلام‌شناسی‌ در دانشگاه‌ شیكاگو بود.

▪ بین سال‌های ۱۹۷۸ـ۱۹۹۸ استاد كرسی مطالعات‌ اسلامی‌ در دانشگاه‌ آكسفورد بود.

این‌ كرسی‌ عالی‌ترین‌ كرسی‌ اسلام‌شناسی‌ در انگلستان‌ و یكی‌ از مهم‌ترین ‌كرسی‌ها در نوع‌ خود در جهان‌ است‌. تدریس‌ عربی‌ در سطح‌ عالی‌ نیز جزو شرایط‌ این‌ كرسی‌ است‌.

مادلونگ‌ به‌ عنوان‌ استاد مدعو در دانشگاه‌ كلمبیا و بسیاری‌ دیگر از دانشگاه‌های‌ امریكا و اروپا تدریس‌ كرده‌ است‌. وی‌ عضو تعداد زیادی‌ از مجامع‌ بین‌المللی‌ اسلام‌شناسی‌ است‌ و مرتباً در مجامع‌ و كنفرانس‌های‌ بین‌المللی‌ شركت‌ می‌كند.

مادلونگ‌ یكی‌ از برجسته‌ترین‌ اسلام‌شناسان‌ معاصر به‌ شمار می‌آید و بخصوص‌ در زمینه‌های‌ تفكر اسلامی‌ و فرق‌ و مذاهب‌ اسلامی‌ تحقیقات‌ مهمی‌ انجام‌ داده‌ است‌.

شماری‌ از پژوهش‌های‌ وی‌ به‌ زبان‌ فارسی‌ نیز ترجمه‌ شده‌ كه‌ برای‌ آگاهی‌ خوانندگان‌ محترم‌ از آن‌ها یاد می‌شود:

الف‌) كتاب‌ها

▪ مكتب‌ها و فرقه‌های‌ اسلامی‌ در سده‌های‌ میانه‌/ ترجمه‌ جواد قاسمی‌. مشهد: آستان‌ قدس‌ رضوی‌، بنیاد پژوهش‌های‌ اسلامی‌، ۱۳۷۵، ۳۱۸ ص‌.

ـ عنوان‌ اصلی:

Religious Schools and Sects in Medieval

Islam

▪ فرقه‌های‌ اسلامی‌/ ترجمه‌ ابوالقاسم‌ سرّی‌. تهران‌: اساطیر، ۱۳۷۷، ۲۰۲ ص‌.

▪ جانشینی‌ حضرت‌ محمّد (ص‌)؛ پژوهشی‌ در خلافت‌ نخستین‌/ مشهد: بنیاد پژوهش‌های‌ اسلامی ‌آستان‌ قدس‌ رضوی.

ـ عنوان‌ اصلی:

The Succession to Muhammad: A Study of

the Early Caliphate

ب) مقالات‌

▪ «شیعه‌ و معتزله‌». ترجمه‌ احمد آرام‌. در: شیعه‌ در حدیث‌ دیگران‌. زیر نظر مهدی‌ محقق‌ (تهران‌: بنیاداسلامی‌ طاهر، دفتر دائره‌المعارف‌ تشیع‌، ۱۳۶۲) صص‌ ۹ـ۳۱.

▪ «ملاحظاتی‌ پیرامون‌ كتاب‌شناسی‌ فِرق‌ امامیه‌». ترجمه‌ چنگیز پهلوان‌. در: در زمینه‌ ایران‌شناسی‌. زیر نظر و به‌ كوشش‌ چنگیز پهلوان‌ (تهران‌: مولف‌، ۱۳۶۸) صص‌ ۵۷ـ۷۶.

▪ «متون‌ بازیافته‌ عربی‌ درباره‌ تاریخ‌ امامان‌ زیدی‌ طبرستان‌ و دیلمان‌ و گیلان‌». ترجمه‌ حشمت‌ موید.ایران‌شناسی‌. (امریكا) ۲ (۱۳۶۹) صص‌ ۴۳۱ـ۴۴۶.