شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

همه باید در خدمت تولید و صادرات باشیم


همه باید در خدمت تولید و صادرات باشیم

اگر اشتباهاتی در گذشته حادث شده است با نادیده گرفتن آنها می توانیم به ارائه راهکارهای مناسب و اجرایی شدن آنها دست یابیم, چرا که ما به حل مشکلات مردم متعهد هستیم

اگر اشتباهاتی در گذشته حادث شده است با نادیده گرفتن آنها می توانیم به ارائه راهکارهای مناسب و اجرایی شدن آنها دست یابیم، چرا که ما به حل مشکلات مردم متعهد هستیم.

مقررات زدایی و ساماندهی قوانین و مقررات و همچنین توجه به سرمایه گذاری داخلی و خارجی از موضوعاتی است که به رشد و توسعه صنعت منجر خواهد شد. در این راستا باید اقدامات لازم برنامه ریزی و اجرا شود.

● لزوم توجه ویژه به فرصت های صادراتی استان‌ها

توجه به استان های مرزی کشور برای ایجاد فرصت های صادراتی و نیز توجه به مناطق محروم نیز مسئله مهم دیگری است که مورد توجه دولت است.

این فرصتی است که در گذشته مغفول مانده بود، در حالی که استانهای مرزی کشور با توجه به شرایط کشورهای همسایه غربی و شرقی بهترین فرصت را برای صادرات دارند.

از این رو باید عنایت ویژه ای به شهرستانهای مرزی داشته باشیم و واحدهای کوچک را نیز تشویق به سرمایه گذاری و صادرات کنیم. نباید فکر کنیم که تنها صنایع بزرگ می توانند به صادرات محصولات خود بپردازند.

بر این اساس باید به مناطق محروم کشور توجه بیشتری شود و به دنبال این باشیم که نرخ زمین و سایر زیر ساختها در شهرکهای صنعتی ارزانتر شود.

همچنین باید به جزییات مسائل شهرکها حساس باشیم. یکی از نکات ریز شهرکها توجه به سیستم فاضلاب است که به عقیده بنده حتی قبل از سایر زیر ساختها باید مورد توجه باشد و فاز به فاز جلو برویم.

باید آنقدر امکانات در شهرکهای صنعتی زیاد شود که مردم خود به دنبال سرمایه گذاری باشند و بهترین خدمات را به مردم دهیم.

● توسعه صادرات غیرنفتی

توسعه صادرات غیر نفتی از طریق استانهای مرزی مسئله مهمی است که باید بیش از پیش به آن توجه کرد. برای مثال با به دست آوردن ۵ درصد از بازار کشور آذربایجان می توان حداقل ۱.۵ میلیارد دلار صادرات به این کشور داشت.

در راستای تحقق این امر باید در جهت توسعه واحدهای کوچک صنعتی وتبدیل آنها به واحدهای بزرگ حرکت شود و در بخش هایی که مزیت های رقابتی وجود دارد مثل مس و سنگ های تزئینی فعالیت های بیشتری صورت گیرد.

براساس معیارهای جهانی اگر یک دلار سرمایه گذاری خارجی در کشور صورت گیرد، حداقل ۲دلار صادرات اضافه می‌شود.

بایداز تجربیات کشورهای پیشرفته استفاده کرد، چون دانش بشری متعلق به همه مردم جهان است. یکی از راههای ترقی کشور ترکیه حضور نیروهای ترکیه در کشور آلمان وبهره گیری از دانش آلمانیها بود و ورود دانش وفن آوری آلمانی به ترکیه یکی از عوامل مهم پیشرفت این کشور است.

● کسانی هستند که مانع از صادرات می‌شوند

اصلاح روابط بین المللی می‌تواند برای اقتصاد ایران راهگشا باشد.

به منظور ایجاد فضای مناسب صادرات در کشور، رایزن های اقتصادی کشور از ۱۰ نفر به ۳۰ نفر افزایش می یابد.

براساس برنامه ریزی های اقتصادی میزان سرمایه گذاری خارجی در سال آینده به متوسط هشت میلیارد دلار افزایش می یابد.

در این حوزه انتظار ما از اکو، تاکید این مجموعه بر فعالیت های اقتصادی است نه سیاسی . با تمرکز اکو بر موضوعات اقتصادی شاهد به وجود آمدن توان بالقوه در این مجموعه خواهیم بود. در حال حاضر رتبه ایران در کسب و کار پایین است. طبق رتبه بندی که سازمان ملل درخصوص کسب و کار انجام داده ، رتبه ما ۱۴۹ است و این رتبه شایسته کشور ایران نیست. بنده اعلام کرده ام که در طول برنامه ای منسجم این رتبه را به ۱۰۰ تقلیل خواهم داد.

مقررات و دستو‌رالعمل‌های دست و پاگیر سرمایه گذاری در کشور نیز از دیگر مشکلات مااست. باید بگذاریم سرمایه گذار تصمیم گیر اصلی باشد نه کارمند اداری یک اداره کل. اگر در وضعیت فعلی نمی توان کار سریعی انجام داد حداقل می توان به حالت هشت سال پیش برگشت. ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز توسعه تجارت الکترونیک هم عنصر دیگری در توسعه صادرات است. زیرساخت های مخابراتی و ماهواره ای، امکان جابجایی آسان پول، اعتماد خریداران به کیفیت محصول، تحویل به موقع وشبکه حمل و نقل روان از جمله ملزومات توسعه تجارت الکترونیک است.

ما نباید به دنبال خام فروشی باشیم. وقتی صحبت از خودداری می شود منظور جلوگیری نیست، چرا که در برخی موارد ناگزیر به صدور مواد خام هستیم. ما همچنین باید توجه مضاعفی به زنجیره مستحکم صنعت و دانشگاه داشته باشیم. در کشور ما رشد علمی وجود داشته ولی تبدیل علم به محصول، مراحلی را طی می کند که نیازمند تعریف و تخصص ویژه است.

ذکر این نکته لازم است که هنوز در کشور ما هستند کسانی که مانع از صادرات می شوند که باید این موضوع ریشه کن شود.

● حمایت ویژه از صادرات فرش

ما مخالف کنترل دولتی ارز صادر کنندگان هستیم. مثلا یکی از دلایل کاهش ارزشی صادرات فرش، کم اظهاری گمرکی صادرکنندگان بوده است.

ما حامی تولید هستیم، برای رفع موانع تولید تلاش می‌کنیم و معتقدیم هنر صنعت فرش به عنوان یک صنعت سنتی و قدیمی باید راه همواری پیش‌روی داشته باشد و موانعش برطرف شود.

صادرات فرش نسبت به چند سال اخیر کاهش داشته که دلیل آن موانعی است که در مقررات برگشت ارز لحاظ شده و این باعث شده است که ارزش‌های گمرکی کمتر از واقعیت ثبت شود.

در این حوزه به دنبال مقررات‌زدایی و رفع موانع تولید هستیم. ما معتقدیم باید ارز صادرات فرش در تولید فرش، در تهیه مواد اولیه و همچنین تامین بافندگان لحاظ شود و مخالف هر گونه کنترل دولتی و اخذ تعهد از صادرکنندگان هستیم، چرا که معتقدم این گونه کارها بازدارنده صادرات است.

در چند سال گذشته صادرات فرش بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار بوده است و من معتقدم می‌تواند به یک میلیارد دلار هم برسد. باید موانع عرضه مواد اولیه تولید فرش دستباف رفع شود.

مهندس محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت،معدن و تجارت



همچنین مشاهده کنید