پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

محصولاتی با اسانس دود


محصولاتی با اسانس دود

شاید تعجب کنید وقتی بفهمید مدتی است بسیاری از محصولات را به جای دود مستقیم با استفاده از عصاره یا اسانس، دودی می‌کنند. شاید بپرسید این عصاره دود چیست، چه فواید و مضراتی دارد و دودی‌کردن محصول با عصاره چه فرقی با دودی‌کردن مستقیم ماده غذایی دارد؟

شاید تعجب کنید وقتی بفهمید مدتی است بسیاری از محصولات را به جای دود مستقیم با استفاده از عصاره یا اسانس، دودی می‌کنند. شاید بپرسید این عصاره دود چیست، چه فواید و مضراتی دارد و دودی‌کردن محصول با عصاره چه فرقی با دودی‌کردن مستقیم ماده غذایی دارد؟

در گذشته برای افزایش ماندگاری و تاخیر در فساد محصول از روش دودی کردن استفاده می شد. اما با توجه به این که امروزه در تمام خانه ها کانون سردی همچون یخچال و فریزر حضور بسیار پررنگی دارد، بسیاری از تولیدکنندگان از این روش فقط برای تنوع بخشیدن به عطر و طعم محصول و مشتری پسندی استفاده می کنند. سوسیس و کالباس دودی، انواع اسنک ها و گوشت و سس دودی از این جمله است.

عصاره دود چیست؟

به طور معمول برای دودی کردن به منظور افزایش ماندگاری محصول هشت تا ۱۰ ساعت محصولاتی چون برنج، گوشت یا ماهی را در اتاقک هایی در معرض مستقیم دود حاصل از سوزاندن چوب درختان قرار می دهند. اما اگر بخواهند از دود تنها برای تنوع طعم استفاده کنند از چند قطره عصاره یا اسانس دود که تنها بوی دود می دهد، استفاده می کنند.

عصاره دود از همان دود حاصل از سوزاندن چوب درختان به دست می آید با این تفاوت که این دود را تقطیر، تصفیه و تغلیظ کرده و میزان کمی از آن را با آب یا روغن مخلوط و به شکل مایع در می آورند یا این که ترکیب حاصل را به گاز تبدیل و آن را روی غذا اسپری می کنند.

عصاره دود کم خطر یا پرخطر؟

اما آیا عصاره دود به اندازه دودی کردن مستقیم محصول خطرناک و سرطان زاست؟

دود به هر شکلی که تولید شود اگر تحت نظارت و کنترل نباشد، می تواند سرطان زا باشد. در واقع، دود زمانی خطرناک می شود که حاصل از سوزاندن چوب های حاوی شیره و صمغ سمی یا آغشته به مواد نفتی، رنگ، روغن یا قیر باشد.

در این صورت ترکیبات سرطان زایی همراه دود متصاعد می شود و به بافت محصول نفوذ می کند البته چون عصاره های دودی به میزان کم استفاده می شود و بیشتر تولید کارخانه بوده و در آنجا بسته بندی می شود، اگر مجوزدار باشند به نظر نمی رسد برای سلامت مشکل ساز باشد.

اما به دلیل آن که هنوز تحقیقات روی این عصاره کامل نشده است، برای اطمینان بیشتر، بهتر آن که از محصولات دودی و همچنین عصاره دود در هفته بیش از یک یا دو بار استفاده نشود. اما کودکان، خانم های باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مصرف این فرآورده ها بخصوص اسنک های دودی را محدود و به یکی دو بار در ماه تقلیل دهند.

لازم است این را هم بدانید دودی کردن غذاها بخصوص برنج و انواع خورش ها برای افرادی که عطر و طعم دود با ذائقه شان سازگار است، می تواند باعث افزایش اشتها و در نهایت اضافه وزن شود.

بهتر است محصولات دودی شده را همراه سبزی و میوه مصرف کنید؛ چرا که حاوی مواد آنتی اکسیدانی بوده و قادر به خنثی سازی ترکیبات سرطان زا هستند. در ضمن فرآوری و سرخ کردن غذاهای دودی می تواند اثرات نامطلوب دود را تشدید کند.

فاخره بهبهانی