یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

فروپاشی ایدئولوژی جمهوریخواهان


فروپاشی ایدئولوژی جمهوریخواهان

هر چند جان مک کین, نامزد ریاست جمهوری حزب جمهوریخواه در گذشته به شکلی آشکارا از سیاست های جورج بوش, رئیس جمهور این کشور تبعیت می کرد اما او در روزهای اخیر در جهت فاصله گرفتن از وی حرکت کرده است

هر چند جان مک‌کین، نامزد ریاست‌جمهوری حزب جمهوریخواه در گذشته به شکلی آشکارا از سیاست‌های جورج بوش، رئیس‌جمهور این کشور تبعیت می‌کرد اما او در روزهای اخیر در جهت فاصله گرفتن از وی حرکت‌ کرده است.

بوش و مک‌‌کین در موضوعات محوری سیاست خارجی به ویژه ایده اصطلاح محور شرارت و تعهد واشنگتن به ماندن در عراق توافق داشتند اما موافقت بوش برای تعیین افق زمانی خروج نیروها از عراق دست‌کم در افکار عمومی هم جهت با سیاست‌های باراک اوباما ، نامزد دمکرات‌ها و رقیب سرسخت مک‌‌کین و به منزله بروز شکاف در سیاست خارجی بوش و مک‌کین تلقی شده است.

این رویکرد مک‌ کین را به اتخاذ موضعی تدافعی در قبال جدول زمانی خروج نیروها کشانده و این امر تا جایی پیش رفته که او اعلام کرد طرح خروج ۱۶ ماهه از عراق که از حمایت اوباما برخوردار است پیشنهاد خوبی است.

جمهوریخواهان همچنین اعلام کرده ‌اند تصمیم دولت برای رسمیت بخشیدن به گفتگوهای سطح بالا با ایران و کره‌‌شمالی تردید مک‌‌کین درباره تعامل با این کشورها را از بین برد و این ذهنیت را ایجاد کرد که وی در این مسائل از بوش محافظه ‌کارتر است.

اساسا هرچه دولت بوش عمل‌ گرایانه‌‌تر در سیاست خارجی عمل می‌‌کند پافشاری مک‌‌کین بر مواضع جنگ‌‌ طلبانه‌اش نشان دهنده تداوم نفوذ نومحافظه‌‌کاران بر دیدگاه وی حتی با وجود از دست رفتن جایگاه آنان در دولت بوش است.

جان بولتون، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل که مخالف سرسخت گفتگوی دولت آمریکا با ایران و کره‌شمالی است، می‌گوید: تردیدی وجود ندارد که دنباله‌روی بوش از سیاست‌های اوباما باعث مباهات این نامزد دموکرات‌ها خواهد شد.

وی افزود: با این حال اگر شما هم مانند من اعتقاد داشته باشید که دولت بوش درحال فروپاشی ایدئولوژیکی است این مساله به مک‌ کین آسیب نخواهد زد.

دیدار اخیر مک‌کین و دالایی لاما، رهبر بودائیان تبت با توجه به حساسیت‌های چین در این مورد و آن هم در زمانی که بوش قصد حضور در مراسم افتتاحیه بازی‌های المپیک چین را دارد یکی دیگر از نشانه‌های واگرایی دیدگاه‌های بوش و مک‌کین در سیاست خارجی است.

اختلافات در سیاست خارجی حزب جمهوریخواه زمانی ادامه می‌یابد که اوباما برای ایجاد اعتبار بین‌المللی خود تلاش می‌‌کند. به عبارت بهتر جمهوریخواهان از این نگرانند که اوباما در این زمینه با کمک گرفتن از بوش سیاست خارجی آمریکا را به پیش ببرد.

بر همین اساس کنت دوبرستاین، رئیس کارکنان کاخ سفید در دوره زمامداری رونالد ریگان، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا تاکید دارد بوش و اوباما پرچمدار تببین دستور کار سیاست خارجی آمریکا شده‌اند و مک‌‌کین صرفا در حال واکنش نشان دادن به تحولات در این حوزه است و از همراهی با موج تغییرات بازمانده است.

منبع: نیویورک‌تایمز



همچنین مشاهده کنید