چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مضرات استفاده از قند ساکارز در کودکان
لاکتوز قند شیر است و برای جذب شدن در دستگاه گوارش باید توسط آنزیم لاکتاز به گلوکز و گالاکتوز تجزیه شود. این دیساکارید (دوقندی) ۷۵ درصد از شیر انسان و ۴۵ درصد از شیر گاو را تشکیل میدهد ولی حلالیت و شیرینی کمتری نسبت به بقیه دیساکاریدها دارد. آنزیمهای سوکراز و مالتاز خیلی سریع در قاعده پرز و به محض تشکیل سلولهای روده، تولید و عرضه میشوند. ولی آنزیم لاکتاز تنها در جریان اواخر مهاجرت سلولهای روده به نوک پرز تولید و عرضه میشود، برای همین بیماریهای دستگاه گوارش که باعث آسیب سلولهای روده و ریختن آنها میشود، با کمبود لاکتاز و عدم تحمل لاکتوز همراه هستند.
شیر مادر بهترین و کاملترین تغذیه برای کودکان است. از طرفی مبتلایان به لاکتوزمی با کمبود آنزیم لاکتاز روبهرو هستند، بنابراین از شیرخشکهای بر پایه سویا بهره میبرند که به جای لاکتوز با قند دیگری غنی شده است، اما این قند جایگزین بهتر است ساکارز نباشد.
ساکارز (سوکروز) یا قند نیشکر از فروکتوز و گلوکز تشکیل شده و شیرینی بالایی دارد. دکستران و لوان فرآوردههای باکتریایی ساختاری هستند که از قندهای مختلفی شامل سوکروز و مالتوز مشتق شدهاند. برخی باکتریها دکستران تولید میکنند که پلیمر خطی حاوی ایزومالتوز (گلوکز با یک شاخه) به عنوان واحد تکرارشونده میباشد. لوان نیز پلیمر تکرارشونده واحدهای فروکتوز با پیوند ۲ و ۶ فروکتوزیدی است که از سوکروز تشکیل شده است. پلاکهای دندانی حاوی باکتریهای تولیدکننده لوان هستند که در ماتریکس سخت و چسبندهای که تولید کردهاند، محصور شدهاند! افرادی که فلور دهان آنها حاوی باکتریهای تولیدکننده لوان است، بخصوص وقتی که مقادیر زیادی سوکروز مصرف میکنند، مستعد پلاک دندانی هستند.
در سالهای اخیر بیماریهای مزمن در صدر عوامل مرگومیر جهانی قرار گرفتهاند. مجامع بینالمللی بهداشت عمومی، بزرگترین مشکل عصر جدید و در واقع مادر امراض را چاقی میدانند.
شیرخشکهای شیرین شده با ساکارز علاوه بر تخریب جوانههای دندانی به خاطر شیرینی زیاد و اختلال در تکامل جوانههای چشایی، باعث اضافه دریافت در بچهها شده و این اعتیاد آنها به شیر خشک علاوه بر تقابل با شیر مادر، آنها را شیرین پسند کرده و این ذائقهسازی غلط در آینده آنها را به سمت طعم شیرینی میل میدهد و بتدریج دچار چاقیهای خطرناک میشوند که خود زمینهساز بیماریهای مزمن دیگری مثل دیابت، تخریب کبد، فشار خون، بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطانها میشود. زیرا ساکارز یکی از شیرینترین قندهاست در حالیکه قند طبیعی شیر (لاکتوز) شیرینی کمتری دارد.
محمدعلی پازوکی مهر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست