چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

فلز كاری در دورهخامنشی


فلز كاری در دورهخامنشی

فلز كاری این دوره در دوره های بعد نیز تاثیر گذاشت تا كنون اشیاء فلزی فراوانی مربوط به دورهخامنشی از مناطق مختلف , چه در كاوشهای علمی و چه به طور تصادفی , به دست آمده است

با قدرت گرفتن پارسها و تشكیل حكومت هخامنشی (۵۴۹ ـ۳۳۰ ق . م . ) هنر فلز كاری تحول یافت و جایگاه ویژه ای در صنعت این دوران پیدا كرد . فلز كاری این دوره در دوره های بعد نیز تاثیر گذاشت . تا كنون اشیاء فلزی فراوانی مربوط به دورهخامنشی از مناطق مختلف ، چه در كاوشهای علمی و چه به طور تصادفی ، به دست آمده است كه مهمترین آنها عبارت اند از :

۱) شوش

۲) گنجینه جیحون و همدان به طور اتفاقی كشف شده اند .

همچنین نشانه هائی از فلز كاری این دوره در نقش برجسته های تخت جمشید دیده شده است ـ به صورت ظروفی با اشكال مختلف و متنوع در دست هدیه آورندگان ، و سلاحهائی كه سربازان به همراه دارند كه نمونه هائی زا آنها در مجموعه ها و موزه ها نگهداری می شود . با برسی شواهد عینی و مدارك مكتوب تاریخنگاران می توان به اهمیت این هنر و صنعت و رواج یافتن ساخت انواع اشیاء از فلزات گوناگونی چون مفرغ ، طلا ، نقره و آهن و …. در دوره هخامنشی پی برد.

دریك گل نوشته به دست آمده از شوش چنین ذكر شده : (( طلائی كه در اینجا به كار رفته از ساردو باختر {آسیای صغیر و آسیای مركزی كنونی }آورده شده و در اینجا ساخته و پرداخته شده است …)) و (( سنگ آهن گرانبهائی كه در اینجا به كار رفته ، از خوارزم آورده اند ، نقره مصرف شده را از كشور مصر آورده اند .)).

متن مندرج در این گل نوشته نماینگر وسعت سرزمینهای تحت استیلای هخامنشیان و همچنین توسعه و گسترش هنر و صنعت فلزكاری این دوران است . همچنین مشخص می شود كه صنعتگران و هنرمندان چیره دست محلی اشیاء مذكور را خود ساخته اند و تنها مواد اولیه آن ازدیگرمناطق وارد می شده است .

در دوره هخامنشی برای ساختن اشیاء فلزی از دو روش قالب ریزی و چكش كاری استفاده می شد و در تزیین آنها هنرمندان روشهای مختلفی را به كار برده اند .

اشیاء باقیمانده از دوره هخامنشی از نظر شكل و تزیینات و موارد مصرف دارای تنوع فراوانی هستند كه به مواردی از آنها اشاره می شود:

۱) ظرفها

الف) كوزه ها .

كوزه ها اكثراً از جنس نقره هستند با بدنه استوانه ای یا مخروطی ، با شیارهای افقی یا عمودی موازی همراه با دو دسته به شكل حیوان كه سر آنها به عقب برگشته و این حیوانات به شكل بز كوهی ، اسب و … هستند . در نقوش بر جسته تخت جمشید در دست هدیه آورنده ای ظرفی دیده می شود كه دسته ای به شكل حیوان دارد و در پشت حیوان آبریزی تعبیه شده است .

ب) كاسه ها .

كاسه ها از جنس نقره و طلا و مفرغ با كف و بدنه پهن هستند كه در نزدیكی دهانه تنگتر شده و لبه تخت آن به خارج برگشته است ، با گلهای كوكب و گلبرگهای بزرگ كه تمامی سطح بدنه را فرا گرفته اند . در كف كاسه ها نقوش با دامی شكل ، تصویر حیوانات نظیر بز كوهی تزیین شده اند

ج) ریتون ها .

از جنس طلا و نقره كه ابتدای آنها به شكل حیوانات مختلف نظیر شیر بالدار ، بز كوهی اسب و پرنده هستند و انتهای بدن آنها به شكل لیوان است كه با دانه های مرواریدی ، شیارهای افقی موازی ، برگهای خرما و گلها و غنچه های لوتوس تزیین شده است و گاهی قسمتهائی از آنها زراندود شده اند.

۲) سلاحها سلاحهای مختلف كه می توان نمونه های آن را در نقش آجرهای لعابدار شوش و نقوش برجسته تخت جمشید دید كه ا زآهن و مفرغ ساخته شده اند .

۳) زیورها ساختن زیور در این دوران بسیار مورد توجه بوده و نمونه های بسیار زیبائی از آنها باقی مانده است از جمله گوشواره ، گردنبند ، النگو و … كه قسمتهائی از آنها با سنگهای گرانبها نظیر فیروزه ، لاجورد ، زمرد ، كریستال ، آماتیس ، یشم و عقیق ترصیع شده اند.

۴) روكش روكش درهای چوبی از نقره ، طلا یا مفرغ بوده اند .

۵) كتیبه ها كتیبه هائی كه بر روی لوحهای طلائی نقش شده اند .