چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

۱ سپتامبر سال ۷۰ میلادی ـ سالروز ویران شدن اورشلیم به دست رومیان


۱ سپتامبر سال ۷۰ میلادی ـ سالروز ویران شدن اورشلیم به دست رومیان

اول سپتامبر سال ۷۰ میلادی نیروهای امپراتوری روم به فرماندهی تیتوس Titus پسر وسپاسیان Vespasian امپراتور وقت، شهر اورشلیم را پس از یک محاصره طولانی، جز برج جنوبی آن که هزار یهودی از آن …

اول سپتامبر سال ۷۰ میلادی نیروهای امپراتوری روم به فرماندهی تیتوس Titus پسر وسپاسیان Vespasian امپراتور وقت، شهر اورشلیم را پس از یک محاصره طولانی، جز برج جنوبی آن که هزار یهودی از آن دفاع می کردند متصرف شدند؛ ویران ساختند و قتل عام کردند. برج جنوبی هم هفتم سپتامبر سقوط کرد. در جریان تخریب اورشلیم، معابد یهود از بین رفت. مقاومت یهودیان در برابر سلطه رومیان چهار سال طول کشیده بود.

این شهر شش قرن و اندی پیش از آن نیز به دست بخت النصر امپراتور بابل ویران شده و باقیمانده ساکنانش به اسارت به بابل منتقل شده بودند که کوروش بزرگ بنیاد گذار ایران زمین پس از تصرف بابل آنان را به سال ۵۳۸ پیش از میلاد به زادگاه خود بازگردانید و به هزینه ایران شهرشان را از نو ساخت . کوروش به هزینه ایران بنادر فنیقی صیدا و صور( در لبنان امروز ) را که بابلی ها ویران ساخته بودند باز سازی کرد.

کار نگارش جزئیات ویرانی دوم اورشلیم را «فلابیوس ژوزفوس» مورخ یهودی که در آغاز جنگ از اعضای مقاومت بود در سال ۷۵ میلادی به پایان رسانید که موجود است. جنگ هنگامی آغاز شده بود که وسپاسیان فرماندار متصرفات روم در شرق مدیترانه بود و با بلاش شاه اشکانی ایران مناسبات حسنه داشت، به گونه ای که در سال ۶۹ میلادی پس از درگذشت امپراتور روم هنگامی که جمعی از افسران رومی وی را به عنوان نامزد خود به سنای این کشور معرفی کردند وسپاسیان به بلاش پیغام فرستاد که چون در شهر «رم» شهرت چشمگیر ندارد ممکن است در صورت رای مثبت سنا، انتخاب او با مخالفت پاره ای از ژنرالها رو به رو شود و از او خواست که در این صورت به وی کمک کند که حقش را بگیرد و بلاش موضوع را به سنای ایران (مهستان) احاله کرد و سنای ایران تصویب کرد که در صورت درخواست وسپاسیان چهل هزار سوار کماندار که پیاده روم حریف آن نبود به کمک او برود، ولی وسپاسیان پس از رای سنای روم در جلسه مورخ ۲۱ دسامبر ۶۹ میلادی، با مقاومت رو به رو نشد که به کمک ایران نیاز پیدا کند. با وجود این، توسط پسر خود تیتوس نامه تشکر آمیز به مهستان فرستاد. تیتوس در ۱۹ سپتامبر سال ۸۱ میلادی از بیماری طاعون درگذشت.