چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
از چیزی میترسید؟ این مطلب را از دست ندهید
هنگامی که از مردم پرسیده میشود که از چه میترسند، معمولا از چیزهایی مانند مار، عنکبوت، صاعقه یا مرگ نام میبرند. وقتی که ترس آنقدر جدی شود که زندگی روزمره را مختل کند، به عنوان هراس (فوبیا) شناخته میشود. طبق تعریف انجمن روانپزشکی آمریکا، هراس عبارت است از یک ترس نامعقول و افراطی از یک شی یا یک وضعیت. در اغلب موارد، هراس مستلزم حس به خطر افتادن یا ترس از آسیبدیدن است. برای نمونه، کسانی که هراس از مکانهای باز دارند (اگورا فوبیا)، از گرفتار شدن و به دام افتادن در یک مکان یا وضعیت غیرقابل فرار میترسند.
نشانههای هراس
نشانههای هراس یا هنگامی که شخص در معرض شی یا وضعیتی که از آن میترسد، قرار میگیرد یا گاهی حتی هنگامی که به آن فکر میکند، بروز میکند. نشانههای متداول هراسها عبارتند از:
ـ سرگیجه
ـ نفس تنگی
ـ تهوع
ـ ترس از مرگ
ـ حس غیرواقعی بودن
ـ و واقعیت نداشتن اتفاقات
در برخی موارد، این نشانهها ممکن است آنقدر تشدید شود که به یک حمله تمام و کمال اضطراب بینجامد. در نتیجه این نشانهها، برخی افراد به انزوا و گوشهگیری روی میآورند که این خود به مشکلات جدی در زندگی روزمره میانجامد. در موارد دیگر، فرد ممکن است به دلیل توجه مداوم به مرگ قریبالوقوع یا بیماریهای خیالی به مراقبت پزشکی نیاز پیدا کند.
انواع هراسها
هراسها به سه رده کلی تقسیم میشوند:
۱) هراس اجتماعی: ترس از وضعیتهای اجتماعی
۲) هراس از مکانهای باز: ترس از گرفتار شدن در یک مکان یا موقعیت غیرقابل فرار
۳) هراسهای خاص: ترس از یک چیز خاص (مثلا مار)
هراسهای خاص ۴ نوع عمده دارند:
۱) محیط طبیعی: ترس از صاعقه، آب، طوفان و غیره
۲) حیوانات: ترس از مار، عنکبوت، جوندگان و غیره
۳) پزشکی: ترس از دیدن خون، آمپول، ملاقات دکتر و غیره
۴) موقعیتی: ترس از پل، تنها ماندن در خانه، رانندگی و غیره
شیوع و رواج هراسها
هراسها بسیار شایعند. برای نمونه، در آمریکا بیش از ۱۰ درصد کل جمعیت، حداقل از یک چیز هراس دارند و در این کشور، هراس شایعترین اختلال ذهنی است. معمولا تعداد زنانی که گرفتار هراس هستند، بسیار بیشتر از مردان است. در بسیاری از موارد، مردم میتوانند تشخیص دهند که ترسشان غیرمعقول است و در نتیجه، برای فایق آمدن بر هراس خود اقدام میکنند. طبق «راهنمای آماری اختلالات ذهنی»، تنها در حدود ۱۰ درصد هراسها تمام عمر باقی میمانند.
درمان هراسها
چند رویکرد مختلف برای درمان هراسها وجود دارد. اثربخشی هر درمان به خود فرد و نوع هراس بستگی دارد. در زیر، برخی روشهای درمان آورده شدهاند:
در درمانهای مواجهای، به منظور کمک به بیمار برای غلبه بر ترسش، او را در معرض چیزی که از آن میترسد قرار میدهند. یک نوع از درمان مواجهای، غرقهسازی (flooding) است که در آن، بیمار برای مدتی طولانی، بدون فرصت یا امکان فرار، با چیزی که از آن میترسد مواجهه داده میشود. هدف از این روش، کمک به فرد در روبهرو شدن با آنچه از آن هراس دارد و درک این واقعیت است که آسیبی از آن به او نمیرسد.
روش دیگری که غالبا برای درمان هراس به کار گرفته میشود، شرطیسازی تقابلی (counter-conditioning) نام دارد. در این روش به بیمار یاد دادهمیشود که واکنش متفاوت و تازهای نسبت به چیزی که از آن میترسد نشان دهد. بیمار یاد میگیرد که به جای وحشتزدگی در صورت مواجهه با شیء مورد نظر چگونه از روشهای آرامش درمانی استفاده کند و آن را جایگزین اضطراب و ترس کند. این رفتار جدید با واکنش وحشتزده قبلی ناسازگار است و در نتیجه، واکنش هراس به تدریج از بین میرود. شرطیسازی تقابلی معمولا در مورد بیمارانی به کار گرفته میشود که نمیتوانند درمانهای مواجهای را تحمل کنند.
منبع: کلینیک الکترونیکی روانیار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست