پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

اورژانس‌های پوست و مو


اورژانس‌های پوست و مو

بیماری‌های پوستی در بین سایر رشته‌های پزشکی از موارد اورژانسی کمتری برخوردار است ولی مواردی وجود دارد که هوشیاری بیمار و پزشک می‌تواند باعث نجات جان فرد شود....
از شایع‌ترین …

بیماری‌های پوستی در بین سایر رشته‌های پزشکی از موارد اورژانسی کمتری برخوردار است ولی مواردی وجود دارد که هوشیاری بیمار و پزشک می‌تواند باعث نجات جان فرد شود....

از شایع‌ترین این حالات واکنش‌های دارویی است که طی سال‌های اخیر با توجه به مصرف گسترده انواع داروها، این واکنش‌های پوستی نیز از شیوع بیشتری برخوردار شده‌اند. بسیاری از داروهایی که امروزه به طور شایع در منازل مشاهده می‌شود، از جمله انواع آنتی‌بیوتیک‌های رایج، مسکن‌ها، به ویژه ضدالتهاب‌ها، داروهای ضدتشنج و ضدافسردگی و... همگی می‌توانند به آسانی واکنش‌های پوستی شدیدی را تولید نمایند که دخالت سریع پزشکی را می‌طلبد. طیف این واکنش‌های پوستی بسیار گسترده بوده و از یک حساسیت و خارش مختصر گرفته تا واکنش‌های عمومی، کهیرهای گسترده، واکنش‌های عروقی شدید، سرخ شدن تمام بدن و خروج گسترده آب میان بافتی را می‌تواند شامل شود ولی اهمیت این واکنش‌ها موقعی آشکار می‌شود که بدانیم یک واکنش ساده و بی‌‌اهمیت می‌تواند با ادامه درمان یا با مصرف دوباره همان دارو واکنش‌های عمومی و شدیدی را ایجاد کند که کنترل آن مشکل یا حتی امکان‌‌ناپذیر شود.

بنابراین توصیه می‌شود هر نوع واکنش پوستی در اثر مصرف دارو را جدی گرفته و در مورد قطع یا ادامه مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید. علاوه بر این، بیماران پوستی که به علت بیماری‌های مزمن مانند پسوریازیس یا پمفیگوس تحت درمان‌های مداوم قرار می‌گیرند، هم باید متوجه عوارض خود بیماری و هم متوجه عوارض حاصل از درمان بوده و اطلاعات لازم را از طرف پزشک خود دریافت نمایند.

از دیگر واکنش‌هایی که در زمینه پوست دخالت سریع پزشک را می‌طلبد انواع سوختگی‌هاست که باید بلافاصله وسعت و شدت سوختگی و مشخصات ماده سوزاننده مشخص گردد و بیمار تحت مراقبت‌های ویژه سوختگی قرار گیرد.

در ضمن برخی از عفونت‌ها و آبسه‌های پوستی و زیرجلدی می‌تواند بسیار مهم بوده و در صورت بی‌توجهی زندگی بیمار را تهدید کرده و یا به عوارض غیرقابل برگشت منجر شود. از جمله این عفونت‌ها می‌توان به عفونت‌ها و آبسه‌های ناشی از تزریق در معتادان اشاره کرد که می‌تواند عفونت‌های خونی، آندکارویت، عفونت‌ استخوانی و ... به دنبال آن حادث شود. گاهی نیز ترومبوز و انسداد وریدی به دنبال تزریق وریدی کوکایین دیده می‌شود. توجه داشته باشید که کراک نیز در واقع از ترکیبات کوکایین بوده و حتی عوارض شدیدتری را نسبت به ماده اصلی خود ایجاد می‌نماید. زخم‌های شدید و نکروزه در اثر مصرف هرویین نیز شایع است که تمام این عفونت‌ها و زخم‌ها در صورت عدم مداخلات پزشکی می‌تواند باعث تهدید زندگی بیمار شود.

دکتر فریده مهتی‌پور

متخصص پوست و مو