جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نیمه پنهان سازمان مجاهدین انقلاب


نیمه پنهان سازمان مجاهدین انقلاب

طبق اساسنامه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی کنگره عالی ترین مرجع تصمیم گیری در این نهاد سیاسی است و وظیفه انتخاب اعضای شورای مرکزی,اعضای هیات داوری وتعیین وتصویب نهایی برنامه های کلان واستراتژیک سازمان را برعهده دارد

بسیاری از افرادیکه در سال های گذشته برای نخستین بارشستی زنگ خانه شماره ۹ کوچه آشتیانی واقع درخیابان دانشگاه تهران را فشار داده اند وبه انحای مختلف گام بدین خانه گذاشته اند با حسی غریب،مبهم ودلهره آور اما مشترکی روبه رو شده اند...

حیاطی کوچک با چند درختچه،ساختمان دو طبقه فرسوده با پنجره های بزرگ که ناخودآگاه انسان را به یاد برخی فیلم های سینمایی با مضمون انقلاب،نبرد چریکی وخانه های تیمی می انداخت...

اما اگر امسال به این آدرس مراجعه کرده باشید دیگر نشانی ازآن خانه نوستالژیک نمی یابید و به جای آن با ساختمانی نوساز ومدرن مواجه می شوید...شاید تنها نشانه باقی مانده از آن خانه قدیمی، تابلوی کوچک مسی رنگی است که روی آن حک شده است:"سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران"

نامی که می توان با اطمینان اذعان داشت که در نزدیک به دو دهه اخیر و به ویژه درهشت سال موسوم به اصلاحات به عنوان یکی از خبرسازترین وتاثیرگذارترین تشکل های سیاسی مطرح بوده است.

با این اوصاف وبا توجه به نتیجه انتخابات سوم تیرماه ۸۴ وخروج تمامی اصلاح طلبان از عرصه حاکمیت، بسیاری از تحلیلگران کشور را به این پیش بینی رسانده بود که سال۸۵ برای مجاهدین انقلاب سالی توام با رکود وسکون خواهد بود...

هم اکنون که واپسین روزهای سال۸۵ را سپری می کنیم مطمئنا با بررسی عملکرد این تشکل سیاسی می توانیم ارزیابی بهتری نسبت به صحت وسقم این پیش بینی ها داشته باشیم.

به طورحتم اکثرخوانندگان پیگیرمسائل سیاسی کشور از بسیاری از اقدامات بیرونی سازمان از قبیل برگزاری کنگره دهم، موضعگیری های صریح درقبال مسائل مهم کشور،حضورفعال درسه انتخابات شوراها،خبرگان رهبری ومیاندوره ای مجلس و...آگاهی کافی دارند وشاید بد نباشد که در این مجال اندک به فعالیت های درونی سازمان نگاهی افکنده به اصطلاح نیمه پنهان این حزب را مورد مداقه قرار دهیم...

● سازمان دریک نگاه

برای این منظور ضروری به نظر می رسد که در مرحله نخست به چارت سازمانی این تشکل اشاره ای داشته باشیم.

طبق اساسنامه سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی کنگره عالی ترین مرجع تصمیم گیری در این نهاد سیاسی است و وظیفه انتخاب اعضای شورای مرکزی،اعضای هیات داوری وتعیین وتصویب نهایی برنامه های کلان واستراتژیک سازمان را برعهده دارد.

سازمان توسط چهار رکن شورای مرکزی،هیات داوری،شورای سیاسی وهیات اجرایی فعالیت های مختلف خود را سازماندهی واجرا می کند.

هرکدام از ارکان اصلی سازمان به فراخور وظایف محوله دارای کمیسیون ها وارگان های ویژه خود هستند.

● شورای مرکزی؛ ورود جوانان

بهزاد نبوی عضو شورای مرکزی ورئیس هیات اجرایی سازمان مجاهدین انقلاب با اشاره به اهداف وبرنامه های تعیین شده وبررسی عملکرد شورای مرکزی این تشکل، معتقد است این رکن سازمان در سال گذشته تاحدود زیادی به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یافته است.

بنابه گفته این عضو شورای مرکزی سازمان، مهمترین برنامه ها واهداف شورای مرکزی درسال۸۵ برگزاری کنگره دهم،شرکت فعال در انتخابات ۲۴ آذر، تصویب مقدماتی اصلاحات اساسنامه وآیین نامه کنگره و... بود.

در این زمینه نیز شاهد بودیم هرچند بنا به دلایلی برگزاری کنگره دهم چندین بار به تعویق افتاد با این حال شورای مرکزی توانست بر مشکلات فائق آمده این کنگره را در ۲۶و۲۷ مردادماه با موفقیت برگزار کند، همچنین در انتخابات درکنار بقیه احزاب اصلاح طلب نقش فعالی را به عهده گرفت.

گفتنی است کنگره دهم طی مصوبه ای شورای مرکزی را موظف کرد که پیش نویس استراتژی پنج ساله سیاسی-اقتصادی سازمان را تهیه وبرای تصویب به کنگره یازدهم ارائه دهد.

درنتیجه در کنار دو کمیسیون پیشین شورای مرکزی یعنی کمیسیون سیستم ها وروش ها وهمچنین کمیسیون دائمی انتخابات، کمیسیون جدیدی با عنوان تدوین استراتژی پنج ساله سازمان آغاز به کار کرد.

ازدیگر مسائل قابل ذکر درکنگره دهم انتخاب وراهیابی چند چهره جوان به شورای مرکزی سازمان بود.

● هیات داوری؛بدون جلسه

با پرس وجو از دبیرخانه سازمان روشن شد که این بخش به علت نبود دستور جلسه در سال ۸۵ فعال نبوده است.

● مواضع سازمان تدوین می شود

طبق اساسنامه سازمان، شورای سیاسی علاوه برتصمیم گیری های سیاسی و روزمره در تصمیم گیری های مقدماتی این تشکل درمسائل استراتژیک نیز نقش عمده ای را ایفا می کند.

چهار کمیسیون سیاست خارجی،سیاست داخلی، اقتصادی وبررسی مسائل قومی ومذهبی درزیر مجموعه شورای سیاسی قرار دارند.

بهزاد نبوی عضو شورای مرکزی سازمان با اشاره به ضرورت تبیین خط مشی ومواضع سازمان در قبال مقولاتی چون اقتصاد،سیاست های خارجی وداخلی کشور و مسائل قومی ومذهبی خبر داد که این مواضع در کمیسیون های مختلف شورای سیاسی درحال بررسی است وشورای سیاسی در تلاش است که پیش نویس مواضع را برای تصویب به کنگره آینده ارائه کند.

وی افزود در کمیسیون ها علاوه بر اعضای سازمان بسیاری از اساتید،اندیشمندان ومتخصصان غیرعضو نیز حضور دارند.

● هیات اجرایی

هیات اجرایی که مشتمل بر شش ارگان آموزش،اقشار،پشتیبانی، شاخه ها،روابط عمومی وعضوگیری است عالی ترین رکن اجرایی سازمان به شمار می آید...

یکی از معضلات بسیاری از احزاب اصلاح طلب از جمله سازمان مجاهدین انقلاب ضعف ارتباط وعدم درک متقابل آنها با بخش های مختلف جامعه بوده است. در این باره سازمان پس ازبحث ها وهم اندیشی های فراون به این نتیجه دست یافت که با ایجاد ارتباطی دو سویه، به صورت تخصصی بر روی اهداف،خواست ها ومعضلات اقشار ومشاغل مختلف مطالعه داشته باشد ودر زمان مقتضی به چاره اندیشی در مورد معضلات گریبانگیر آنها بپردازد.

با توجه این هدف در سال۸۵ سه کمیته جدید به کمیته های ارگان اقشار سازمان اضافه شد ودرنتیجه کمیته های "پزشکان وپیراپزشکان"،"کارمندان" و"ایثارگران" به کمیته های"دانشجویی"،"کارگران" و"فرهنگیان" اضافه شدند.

ارگان پشتیبانی ومالی نیز یکی دیگر از ارگان های تحت پوشش هیات اجرایی است. رئیس هیات اجرایی سازمان عمده ترین وظیفه این ارگان در سال ۸۵ را تجهیز ساختمان نوساز سازمان دانست وگفت: هرچند که به سبب برخی مضایق مالی ارگان در این زمینه به صورت کامل موفق نبوده است،اما امیدوارم که در سال آینده بتوانیم بر این مضایق چیره شویم.

● عصرنو؛ تنها تریبون

در ماه های ابتدایی سال ۸۵ صفارهرندی وزیر ارشاد دولت نهم اعلام کرد که از اعطای مجوز نشریه به احزاب وتشکل های سیاسی قانونی استقبال می کنیم وازهمه احزاب می خواهیم در خواست های خود را در این باره برای ما ارسال کنند.

در پی این سخنان آقای وزیر ارگان روابط عمومی سازمان باردیگر رونوشت در خواست انتشار هفته نامه عصرآگاهی ارگان این تشکل را که به احتمال زیاد در بایگانی وزارت ارشاد خاک می خورد را به وزارت ارشاد ارسال کرد. با این حال وعلی رغم قول جناب وزیر با درخواست سازمان برای انتشار ارگان مطبوعاتی مخالفت شد و در نتیجه این تشکل تنها به انتشار یک نشریه داخلی بسنده کرد. در این باره علی باقری عضو شورای مرکزی ومسول ارگان روابط عمومی سازمان با اشاره به اقبال گسترده هواداران،مرتبطین واعضا به به عصرنو-نشریه داخلی سازمان- اعلام کرد که استقبال از این نشریه ۵۰% بیشتر از پیش بینی های ما بوده است.

وی همچنین خبر داد که این ارگان در حال طرح ریزی برنامه ای برای اصلاح نواقص عصرنووسایتهای اینترنتی مرتبط با سازمان است.

باقری در ادامه به اقدامات دیگر ارگان روابط عمومی اشاره کرد وگفت: از آنجا که سازمان گروهی تقریبا نخبه گرا است که در عضو گیری وپذیرش مرتبطین رسمی نیز با احتیاط وبه صورت نیمه بسته عمل می کند لذا طراحی شبکه ای از هواداران بدون داشتن ارتباط تشکیلاتی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.طی نیمه دوم سال جاری طراحی وایجاد این شبکه آغاز شده است. در این شبکه هواداران ازاخبار،اطلاعات وتحلیل های تولید شده در سازمان بهره می برند ومتقابلا در زمینه هایی خود مایل هستند،سازمان از امکانات وتوانایی های آنان به صورت موردی یا مستمر استفاده خواهد کرد.

مسول ارگان روابط عمومی افزود از دیگر اقدامات این ارگامن میتوان به تهیه وتنظیم بولتن روزانه مطبوعات وسایت ها اشاره کرد.

باقری تاکید کرد که در سال آینده برنامه های جدیدی را جهت ارتباط بیشتر با هواداران ومرتبطین وهمچنین تغذیه خبری آنها دردست تهیه داریم.

● آموزش های تشکیلاتی

آموزش اعضا ومرتبطین یکی از دغدغه های مشترک بسیاری از رهبران احزاب وتشکل های سیاسی است اگر به روند رشد اعضای احزاب دراکثر جوامع مدرن توجه کنیم در خواهیم یافت که گذراندن دوره های آموزشی یک از عمده ترین راه ها در این زمینه به شمار می رود...

سازمان مجاهدین انقلاب نیز با چنین پیش فرضی گذراندن دوره های آموزشی را برای برخی از مرتبطین واعضای خود اجباری کرده است.

محمود مرتضایی فرد دبیر ارگان آموزش سازمان با بیان این مطالب ادامه داد با توجه به اساسنامه ولزوم تشکیل کلاس برای تغییر وضعیت برخی از مرتبطین واجد شرایط به عضو[دفتر مرکزی،شاخه تهران،قم،قزوین وسمنان] کلاس های سطح یک سازمان که شامل دروس مفاهیم قرآن،تاریخچه احزاب، حقوق مدنی،قانون اساسی وقوانین موضوعه مرتبط با فعالیت های سیاسی-اجتماعی،اساسنامه وآیین نامه های داخلی وتاریخچه سازمان در نیمه دوم امسال آغاز شده است وبه احتمال زیاد در ماه های ابتدایی سال آینده به پایان خواهد رسید.

وی افزود از برنامه های عمده ارگان در سال آینده کمک به ایجاد ارگان های متناظر در سطح استان ها و همچنین برگزاری سمیناری در این زمینه خواهد بود.

● فولکس واگن دیگر افاقه نمی کند

در سال های نه چندان دور سعید حجاریان به مزاح بیان داشته بود کل اعضای سازمان مجاهدین انقلاب دریک فولکس واگن جا می شوند.اما به نظر می آید در چند سال گذشته تعداد اعضای سازمان از گنجایش یک فولکس واگن بیشتر شده است.

در این باره بهزاد نبوی رئیس هیات اجرایی به عملکرد دو ارگان شاخه ها وعضو گیری اشاره کرد وخبر داد ارگان شاخه های سازمان در سال ۸۵ فعالیت خود را در هفت استان دیگر نیز آغاز کرده بدین ترتیب شاخه های استانی سازمان دربیست وهشت استان کشور فعال شده است وانتظار داریم در سال ۸۶ شاخه های استانی سازمان در دو استان باقیمانده نیز فعال شوند.

وی کارنامه ارگان عضوگیری را نیز موفق ارزیابی کرد وبیان داشت طبق برنامه وبا توجه به سیاست سازمان مبنی بر عدم عضوگیری گسترده قرار بود در سال ۸۵ پنجاه تن از نیروهای کیفی و نخبه را به جمع اعضای سازمان اضافه کنیم که در این زمینه با موفقیت کامل روبه رو شدیم.

نبوی تاکید کرد تغییر رویکرد سازمان درباره عضو گیری منوط به تغییر استراتژی این تشکل وتصمیم کنگره وشورای مرکزی خواهد بود.

● تاریخ سازمان به روایت سازمان

در۱۶ فرودین ۱۳۵۸ هفت گروه با عناوین امت واحده،توحیدی صف،فلاح،بدر، موحدین،منصورون وصف که در مشی مبارزاتی مسلحانه پیش ازانقلاب وتاکید بر رهبری امام خمینی اشتراکات زیادی داشتند در هم ادغام شده با انتشار بیانیه ای، رسما تاسیس سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی را اعلام کردند.

این تشکل که برای سازماندهی نیروهای انقلاب به وجود آمده بود پس از گذشت مدتی با اختلافات درونی زیادی روبه شد ودر نتیجه در اواسط دهه شصت به فعالیت خود پایان داد. در ابتدای دهه هفتاد حلقه چپ اسلامی این تشکل فعالیت های خود را از سر گرفت وتا کنون نیز به فعالیت های خود ادامه می دهد.

با توجه به تاثیرگذاری این حزب دربسیاری از تحولات سیاسی تاریخ انقلاب چه پیش وچه پس ازپیروزی آن، کتاب ها ونوشته های متعددی درباره فعالیت ها واقدامات این تشکل توسط چهره های منتسب به گرایش های مختلف سیاسی کشور منتشر شده است. با این وجود به نظر می رسد که هنوز ناگفته های فراونی درباره مسائلی از قبیل اقدامات چریکی گروه های هفتگانه ،چگونگی به وجود آمدن سازمان، اختلافات در سازمان اول،تاریخ دهه نخست انقلاب،نقش سازمان در دوران جدید فعالیت و...باقی است که همگی بیانگر لزوم تدوین تاریخچه ای مستند توسط نقش آفرینان اصلی این تشکل است.

شورای سیاسی سازمان با توجه به این مهم در سال ۸۴ طی مصوبه ای خواهان تدوین تاریخ سازمان شد.

بنابر این تصمیم، سیدهاشم هدایتی عضو شورای مرکزی سازمان با پذیرفتن این مسولیت پروژه ای را در این رابطه تعریف کرد.

این پروژه که حاصل مطالعه وجستجو در اسناد ومدارک سازمان،بررسی مطالب منتشره درباره گروه های هفت گانه وسازمان، وساعت ها گفتگو با اعضای تاثیر گذار این تشکل از جمله محمد سلامتی،بهزاد نبوی،مرتضی الویری، علیرضا شجاعی زند،مهدی نیکدل،هاشم آقاجری،مصطفی تاج زاده،محسن آرمین، صادق نوروزی،ابوافضل قدیانی،فیض الله عربسرخی و... است. می تواند به یکی از کتب مرجع تاریخ معاصر کشور بدل گردد.

بنا بر اخبار رسیده این کتاب در حال حاضر در مرحله تجمیع اطلاعات قرار دارد وبه احتمال فراون کار آن در سال آینده به پایان رسیده و در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

● اما سال۸۶

سال هشتاد وپنج با همه فرازو نشیب های خود به آخرین سرمنزل ها رسیده وسال جدید در راه است.سالی که از هم اکنون نشان می دهد که برای تشکلی مانند سازمان مجاهدین انقلاب سالی همراه با آرامش وراحتی خیال نخواهد بود وبه نظر می رسد که رهبران واعضای این تشکل بیش از همه بر این امر واقفند... باید منتظر ماند ومشاهده کرد که مجاهدین انقلاب چه تمهیدی برای ارتباط بیشتر با جامعه وتاثیرگذاری برحاکمیت خواهند یافت؟

نویسنده : سیدحمید متقی