پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فلسفه مسابقات تدارکاتی چیست


فلسفه مسابقات تدارکاتی چیست

پس از تمامی فعل و انفعالات و حرف ها و حدیث ها سرانجام فقط بوسنی به عنوان حریف تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران در روز ۶ خرداد تعیین شد

پس از تمامی فعل و انفعالات و حرف ها و حدیث ها سرانجام فقط بوسنی به عنوان حریف تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران در روز ۶ خرداد تعیین شد و تیم های دیگری که نام شان مطرح بود، روبه روی ملی پوشان ما نخواهند ایستاد و اگر جهت بازی با مصر هم در میان است، نه به زمان تدارک برای مسابقه با امارات بلکه به ۳۰ مرداد مربوط می شود که در آن زمان تکلیف مرحله اول انتخابی جام جهانی ۲۰۱۰ در قاره آسیا مشخص شده و ایران نیز از سرنوشت و آینده خود مطلع گشته است. بوسنی تیم بدی نیست و برعکس به عنوان تیمی که از دل یوگسلاوی بیرون آمده، صاحب مهارت های فوتبال همان سامان است و از بازی گروهی قابل قبولی بهره می گیرد، اما این که در آستانه ۴ دیدار متوالی با ۳ تیم عرب منطقه غرب آسیا آیا درس لازم را به ما می دهد و ما را در چنان راستایی قرار می دهد یا خیر، مساله ای است که باید با تردید به آن نگریست و در مجموع یک انتخاب فنی نامناسب دانست.

● نبود کارایی

با این حال این تنها موردی است که برای فوتبال ملی ایران شکل گرفته و باید آن را غنیمتی ولو کوچک شمرد و از آن حداکثر بهره را برد. علی دایی لابد به همین شکل به قضیه نگاه می کند، زیرا در جهت های اخیرش از فدراسیون فوتبال بابت به راه اندازی و محقق ساختن این مسابقه تشکر کرده و از آنجا که اردوی ملی از ۲۹ اردیبهشت و بلافاصله از تمام مسابقات لیگ شروع می شود، دایی یک هفته وقت خواهد داشت تا تیمش را برای چنان دیداری مهیا کند. در حالی که قرار است اکثر نفرات اصلی بوسنی برای این دیدار به تهران آیند. تیم ملی می تواند وجوه هماهنگی، آمادگی جسمانی و تمرین بازی گروهی اش را در دیدار با این حریف در ورزشگاه آزادی تهران به معرض آزمون بگذارد و ببیند که کجا ایستاده است. اما بد نیست فدراسیون فوتبال در این خصوص بیندیشد که چرا برای جور کردن حریفان تدارکاتی جهت تیم ملی این قدر مشکل دارد و به چه سبب وقتی هم که سرانجام رقیبی را جور می کند، نه به فراخور رقبای رسمی بعدی بلکه صرفا تنها حریفی است که دستیابی به او امکانپذیر بوده است. یعنی اگر بوسنی برای دیدار فوق انتخاب شده، به این سبب است که از معدود تیم های در دسترس در تاریخ فوق بوده و فدراسیون به واقع حق انتخاب نداشته و مجبور بوده است با بوسنی که شرایط آن برای حضور در این دیدار مهیا بوده است، کنار بیاید و این گونه امور نیز نشان از عدم عمق و نبود کارایی لازم در این زمینه می دهد.

● رزرو بازی یا هتل؟!

هفته گذشته بحث مستقیم و غیرمستقیمی بین مربیان سابق و کنونی تیم ملی ایران بر سر نحوه فراهم آوردن مسابقات تدارکاتی برای تیم ملی شکل گرفت و امیر قلعه نویی برای چندمین بار در یک سال اخیر متذکر شد که روزهای موسوم بهday Fifa را به مدت ۳ سال برای تیم ملی ایران رو کرده بود، خیلی ها و از جمله دایی از او پرسیدند فایده این رزرو کردن چه بوده و اصولا چه چیزی رزرو شده است؟! سر آخر دایی به سبب مبهم بودن ماجرا گفت که شاید هم مربیان سابق تیم ملی هتل هایی را رزرو کرده اند(!) وگرنه دیدارهای تیم ملی فقط زمانی رزرو و قطعی می شوند که حریفان تدارکاتی را مشخص کردند و تا چنان چیزی فراهم نیاید، انگشت گذاشتن روی روزهای فیفا و رزرو کردن آنها مثل اندیشیدن صرف به خود و بی اطلاع ماندن از سایرین است و همچنین اعلام آمادگی و ثبت نام برای مسابقاتی که ممکن است اصلا سر نگیرد.

شاید هم منظور قلعه نویی این است که ایران برای تاریخ های موسوم به فیفا دی به مدت سه سال اعلام آمادگی برای تقابل با حریفان مختلف و نامش را در فهرست های فیفا ثبت و ذخیره و انباشت کرده، چون اعلام آمادگی کرده. رقبا می توانند با نگاه به جداول فیفا در هر یک از زمان های ممکن و مقدور، در صورت تمایل و به فراخور نیازهایشان ما را برای مسابقات تدارکاتی خود انتخاب کنند، اما اگر هم منظور این بوده باشد و این کار را مفید بشمریم، باید بپرسیم چه بهره عاجلی از این نکته بر می خیزد و باز وادار هستیم توضیح دهیم که چنین بهره ای فقط زمانی به دست می آید که تیم ملی دقیقا بداند که چه زمانی با کدام حریفان بازی دارد و رقبایش نیز به گونه ای باشند که به دردش بخورند و مشابه با تیم هایی باشند که تیم ملی قرار است در دیدارهای رسمی روبرویشان بایستد و از آن طریق درس بگیرد، وگرنه بهره های حاصل از دیدارهای تدارکاتی اندک خواهد بود و بیشتر اتلاف وقت و هدر دادن هزینه خواهد برد.

● چرا آفریقایی ها؟

امروز مانند دیروز تیم ملی چوب ضعف فدراسیون در روابط بین الملل را می خورد و از بابت دیر و بد اقدام کردن فدراسیون در برقراری روابط با جهانیان و ترتیب نیافتن مسابقات ملی لازم از این طریق متضرر می شود و معلوم نیست چه زمانی می خواهیم این نقیصه را برطرف و ظاهرا فدراسیونی که از ۱۹ دی سال پیش مصدر کار شد اگر در این زمینه ضعیف تر از اسلاف خود نباشد، قوی تر هم نیست و پیامد تمام این ماجراها و حاصل کوشش طولانی مدت فدراسیون برای آوردن یک تیم آفریقایی به تهران، سر در آوردن یک اروپایی ( بوسنی) به جای آن آفریقایی ها در تهران در آینده بسیار نزدیک است و تازه مگر در شرایط فعلی بازی کردن با آفریقایی ها به کار ما می آید و تدارکی مناسب برای دیدار با غرب آسیایی ها است؟!

وحید رسولی