سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
سرطان سینه و عوامل خطر
سرطان سینه شایعترین سرطان غیرپوستی در زنان است. خطر بروز سرطان سینه در یک زن در طی کل دوران زندگی حدود ۸ درصد است.
سرطان سینه دومین علت مرگ در زنان پس از سرطان ریه است.
خطر بروز با افزایش سن افزایش مییابد به طوری که در سنین کمتر از ۳۰ سالگی احتمال آن یک درصد است در حالی که در ۸۰ سالگی به حدود ۱۰ درصد میرسد.
در بررسیای که در آمریکا انجام شد متوجه شدند که زنان آسیایی کمتر از دیگر نژادها به سرطان سینه مبتلا میشوند.
اما تحقیقات دیگری نشان داد که آسیاییها همزمان با بومی شدن در آمریکا خطر سرطان در آنها افزایش مییابد. این بدان معناست که خطر سرطان میتواند با شرایط زیست محیطی و یا تغذیهای ناشی از محل زندگی افراد تغییر کند.
خطر بروز سرطان سینه با علل و عوامل متفاوتی مرتبط است. زنانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است و یا هرگز باردار نشدهاند، زنانی که سن شروع قاعدگی در آنها پایین و یا سن یائسگی در آنها بالاست در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
حدود ۱۰ درصد از سرطانها منشاء ژنتیکی داشته و به ارث میرسند، در حالی که در مابقی موارد تغییر در ساختار ژنتیکی به صورت تکگیر در فرد رخ داده و موروثی نمیشود. زنانی که زمینه ارثی در سرطانشان نهفته است، سن ابتلای پایینتری داشته و در معرض ابتلا به دیگر سرطانها همچون سرطان تخمدان نیز هستند.
علاوه بر علل نامبرده علل دیگری هم فرد را مستعد ابتلا به سرطان سینه میکند.
سیگار کشیدن، مصرف روزانه الکل، تماس با تشعشعات رادیواکتیو، برخورد با اشعه همچون ماموگرافی و جایگزینی هورمونی همچون مصرف استروژن در زنان است.
این سرطان مخصوص زنان نبوده و میتواند در مردان نیز رخ بدهد. وجود سرطان سینه در مردان خود عامل خطری برای بروز آن در زنان و بستگان نزدیک فرد مبتلاست.
در مقالهای در مجله تحقیقات سرطان سینه که بر روی زنان سوئدی انجام شده بود، دیده شد که افراد با هیکل و جثه درشتتر در ۷ سالگی با خطر کمتری برای بروز سرطان سینه در سنین پس از یائسگی همراه هستند. در حالی که تحقیقات قبلی نشان میداد که وزن بالا در موقع تولد و وجود چاقی در زنان بالغ با خطر بیشتری برای بروز سرطان همراه است.
در مقالهای که در مجله بنیاد بینالمللی سرطان توسط محققان کانادایی ارائه شده بود نشان میداد مدلهای ارائه شده جهت تعیین میزان خطر بروز سرطان سینه کارایی چندانی ندارند. این مدلها براساس عوامل خطر بنیاد شدهاند در حالی که بخش عمده و اصلی سرطانهای سینه در فقدان عوامل خطر بروز میکنند. اغلب این مدلها عوامل خطر غیرارثی را نیز برآورد نمیکنند.
بسیاری از صاحبنظران معتقد به انجام ماموگرافی پس از ۴۰ سالگی برای تمام زنان و برای افراد با زمینه ژنتیکی مثبت پس از ۲۵ سالگی هستند.
یکی از روشهای موثر و ضروری برای تمامی زنان استفاده از معاینه مرتب توسط خود فرد و معاینه سالانه توسط پزشک متخصص زنان است. نکته جالب این است که ۱۰ درصد از تودههایی که توسط پزشک کشف میشود در ماموگرافی دیده نمیشود.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست