چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دیوارهای طرح دار


در یک پروژه طراحی داخلی، پس از انتخاب کفپوشی متناسب با کاربرد فضا و مشخصات ظاهری آن، دکوراتور به سراغ سطوح دیگر تشکیل دهنده یک محیط یعنی دیوارها، سقف، درها و پنجره ها می رود. …

در یک پروژه طراحی داخلی، پس از انتخاب کفپوشی متناسب با کاربرد فضا و مشخصات ظاهری آن، دکوراتور به سراغ سطوح دیگر تشکیل دهنده یک محیط یعنی دیوارها، سقف، درها و پنجره ها می رود.

این اجزا بستر مناسبی برای مانور دکوراسیونی و ایجاد تغییراتی سریع در یک فضا هستند. در واقع یکی از راحت ترین و سریع ترین راه های دستیابی به تحولی در فضای موجود، خواه با هدف تنوع طلبی و خواه به منظور تعمیر و بازسازی فرسودگی ها، تغییر پوشش همین سطوح است. البته در میان آنها دیوارها و به خصوص پوشش آنها، به چند دلیل اصلی، نقش مؤثرتری را در دکوراسیون محیط ایفا می کند:

۱) وسعت دیوارها در مقایسه با دیگر سطوح

هر فضایی با هر مشخصاتی شامل نقشه و ابعاد، به طور قطع دارای تعدادی دیوار و تنها یک سقف و کف است؛ در نتیجه مساحت دیوارها چندین برابر سطوح کف و سقف آن محیط است که البته این ابعاد با ساخت دیواری جدید و یا تخریب دیواری قدیمی قابل تغییر نیز هست. هرچه سطحی وسیع تر باشد، میزان تأثیرگذاری اش بر محیط نیز بیشتر خواهد بود.

۲) دیوارها پس زمینه لوازم دکوراسیونی ـ کاربردی

صرف نظر از این که دیوارها سطوح عمودی هستند و مهمترین وظیفه آنها تفکیک فضا از هم و ایجاد استقلال در محدوده مابینشان است، پس زمینه ای برای دیگر لوازم دکوراسیونی و کاربردی موجود محسوب می شوند؛ لذا مشخصات ظاهری آنها در ایجاد فضایی مطلوب و حتی جلوه آن لوازم نقش ویژه ای دارد. مثلاً یک کاناپه تمام پارچه با روکشی به رنگ شیری در مقابل دیواری به رنگ استخوانی از نمای زیباتری برخوردار است یا در مقابل دیواری ساده یا طرح دار به رنگی دیگر مانند سبز، گل بهی، آجری ملایم و ...؟

۳) دیوارها، موانع دیداری

هنگامی که وارد فضایی می شویم اولین و بیشترین سطوحی که در مقابل دیدگان ما قرار می گیرند، دیوارها هستند؛ لذا خصوصیاتشان شامل ابعاد، نوع پوشش، طرح، رنگ و حتی موقعیت قرار گرفتنشان در محیط، در حس دریافتی فرد بیننده از فضا تأثیر بسزایی دارند. حال آن که با انتخابی مناسب برای پوشش آنها، نه تنها می توان با تغییر این موانع دیداری فضایی مطلوب و دلپذیر را برای افراد حاضر و بیننده سبب شد، بلکه با ایجاد خطاهای بصری مشکلات ساختاری محیط را نیز می توان رفع کرد و این تنها با شناخت صحیح در به کارگیری رنگ و طرح برای پوشش آنها میسر می شود.

در واقع گاهی استفاده از برخی از ترفندهایی که تنها با طرح و رنگ انجام می پذیرند، برای پوشش دیوارهای یک فضا، لازم و ضروری است. مثلاً با ایجاد نقوش راه راه عمودی بر روی یک یا چند دیوار در فضایی که از سقف کوتاهی برخوردار است می توان ارتفاع دیوارها و در نتیجه سقف را به لحاظ ظاهری و بصری افزایش داد و این بهترین راه رسیدن به تعادل ساختاری چنین مکانی است.

۴) امکان تغییر پوشش، بدون نیاز به تغییرات اساسی

در صورتی که بخواهیم پوشش کف محیط را به جهت ناهماهنگی در رنگ و طرح و یا هر دلیل دیگری تغییر دهیم، این پروژه نیازمند صرف هزینه زیاد، ایجاد تحولات اساسی در محیط و نیز خالی کردن فضا از هرگونه وسیله موجود است؛ ولی برای تغییر پوشش دیوارها فقط کافی است اندکی لوازم را جابه جا کنید و با روکشی پلاستیکی یا پارچه ای پوشش دهید؛ سپس دست به کار شوید. لذا انجام چنین پروژه ای در تعطیلات پایان هفته نیز به راحتی امکان پذیر است.

هنگامی که برای رنگ کردن دیوارهای فضای داخلی خانه تان با نقاش ساختمانی قرارداد می بندید چه رنگی را برای سطوح به او سفارش می دهید؟ به طور قطع پاسخ بیش از ?? درصد شما از پیش مشخص است: رنگ استخوانی، کرم یا احتمالاً صورتی کمرنگ برای اتاق خواب ها. ولی آیا هیچگاه به علت محدود کردن خودتان در انتخاب رنگ، فکر کرده اید؟ اغلب ما عادت کرده ایم دیوارهای محیط زندگی مان چه کوچک و چه بزرگ، چه کم نور و چه پر نور را با یکی از رنگ های یاد شده پوشش دهیم.

بسیاری از ما از اهمیت جایگاه طرح و بافت در فضای زندگی مان غافلیم و همواره برای طرح و نقش، پارچه ها را بستر مناسبی می دانیم. حال آن که اگر به فضایی با انتخاب های صحیح به لحاظ طرح و رنگ برای پوشش های آن وارد شویم خواهیم دید که تا چه حد بر حس زندگی، شادابی و نشاطمان افزوده می شود. در واقع می توان گفت تنها عوامل دوری از این عناصر بصری، عادت و ترس از بروز ناهماهنگی است که با ترک عادت و مبارزه با چنین ترسی، آن هم از طریق کسب اطلاعاتی بیشتر در این رابطه به راحتی قابل جبران است.

به همین منظور امروزه کارخانه های تولید کاغذهای دیواری با ارائه محصولات متنوع به لحاظ رنگ، طرح و بافت زمینه را برای دستیابی به فضایی روح انگیز و مطلوب مهیا ساخته اند. صرف نظر از این محصولات آماده، شما خودتان نیز می توانید با به کارگیری اندکی سلیقه، ذوق هنری و اطلاعات کسب شده در همین زمینه، این اجزا تشکیل دهنده فضا را به گونه ای زیبا و دلپذیر زینت دهید و در جهت داشتن فضایی متعادل و فرح بخش گام بردارید.

برای این منظور «رنگ» نقش اصلی را برعهده دارد. شما می توانید با ابزارها و به کارگیری تکنیک های گوناگون رنگ آمیزی پوششی مناسب و زیبا بر روی دیوارهای خانه یا محیط کارتان ایجاد کنید.

پس از پوشش سطح دیوار با رنگ انتخابی زمینه به وسیله ابزارهای رایج (قلم مو و غلتک)، شما می توانید طرح ها و نقوشی اتفاقی یا انتخابی را بر روی آن ایجاد کنید. برای این منظور به ابزار خاصی نیاز نیست بلکه با استفاده از لوازمی بسیار ساده و ابتدایی مانند اسفنج، تکه پارچه، کیسه پلاستیک و گونی، خلق طرح هایی بسیار زیبا و بی نظیر عملی است.

کافی است یکی از لوازم فوق مانند یک تکه پارچه توری یا کتان را به فرم دلخواه مچاله کنید و در رنگ فرو برید، سپس به صورت ضربه ای بر روی سطوح مورد نظر رنگ شده و یا حتی بر روی رنگ قبلی زمینه تماس دهید. به این ترتیب طرحی به گونه ای غیرقابل پیش بینی حادث شده و با تکرار آن، دیوار مورد نظر شما طرح دار می شود.

برای چاپ طرح های مشخص و از پیش تعیین شده نیز راه های بسیاری وجود دارد که کاربرد شابلون (چاپ استنسیل) و چاپ با مُهر نیز از جمله آنها هستند.

برای چاپ استنسیل شما به شابلونی با طرح مورد نظر نیازمندید یا می توانید با قرار دادن الگوی طرح بر روی یک طلق و برش آن، شابلونی دست ساز تهیه کنید و به کار گیرید.

با قرار دادن شابلون بر روی دیوار و رنگ آمیزی فضاهای خالی موجود در آن، طرح مورد نظر بر روی دیوار چاپ می شود. این تکنیک بر روی سطوح دیگر مانند درِ کمد، درِ ورودی اتاق، میز، صندلی و .. نیز قابل اجراست.

نکته:

شما حتی می توانید با ایجاد طرح بر روی دیوار، جنس آن را نیز تغییر دهید. مانند تبدیل دیوار با پوشش گچی به نمای آجر، سنگ مرمر، گرانیت و غیره.