چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اوباما فقط یک سراب است


اوباما فقط یک سراب است

اجلاس سران قاره آمریکا این بار با رویدادها و حاشیه هائی به مراتب جدی تر از متن اجلاس همراه بود که برخی موارد آن ممکن است حتی به « نقطه عطفی در تاریخ مناسبات آمریکا » با سایر کشورهای این قاره تبدیل شود موضع گیری اوباما در قبال اجلاس دوربان ۲ در ژنو نیز بر شدت ابهام در سیاست های وی افزوده است

اجلاس سران قاره آمریکا این بار با رویدادها و حاشیه هائی به مراتب جدی تر از متن اجلاس همراه بود که برخی موارد آن ممکن است حتی به « نقطه عطفی در تاریخ مناسبات آمریکا » با سایر کشورهای این قاره تبدیل شود. موضع گیری اوباما در قبال اجلاس دوربان ۲ در ژنو نیز بر شدت ابهام در سیاست های وی افزوده است .

اگرچه آمریکا همواره سعی داشته و دارد که آمریکای لاتین را به حیاط خلوت خود تبدیل کند اما روی کار آمدن چهره ها و جریانهای مخالف سلطه جوئی آمریکا عموما موانع جدی و موثری در راه تحقق اهداف واشنگتن ایجاد کرده است . واشنگتن مرتبا با در پیش گرفتن « سیاستهای تنبیهی و حذفی » درصدد ریشه کن ساختن بنیان هرگونه مخالفت جدی با آمریکا برآمده است که تحریم باکو براندازی نرم « ساندنیست ها » در نیکاراگوئه و کودتا علیه « هوگوچاوز » رئیس جمهور ونزوئلا بهمراه طیف وسیعی از اقدامات سازمان یافته برای تنبیه کشورهای سرکش و مهار تقریبا تمامی دولتهای آمریکای لاتین جزو اهداف آشکار و نهان واشنگتن بوده و هست .

ماجرای کودتای ژنرال پینوشه به کمک ریخت و پاش های کمپانی « آی تی تی » که منجر به قتل « سالوادور آلنده » رئیس جمهور اسبق شیلی گردیده اکنون به یک واقعه بزرگ تاریخی در صحنه سیاسی آمریکای لاتین تبدیل شده است . اگرچه واشنگتن ادعا می کند که از آن وقایع درس گرفته و درصدد تغییر شرایط و مناسبات خود برآمده ولی در میدان عمل شاهد رویداد تازه ای نیستیم که چنین تغییراتی را نشان دهد. گروهی معتقدند که اصل روی کار آمدن « باراک اوباما » و واگذاری قدرت ریاست جمهوری به یک سیاهپوست به خودی خود یک تغییر است و ما نبایستی به دنبال چیز زیادی بیش از این باشیم ! این یک « خودفریبی » است تا سایر ملتها و کشورها بپذیرند که انتظارش بیش از تغییر رنگ پوست رئیس جمهور آمریکا را نداشته و ندارند! واقعیت اینست که پیش از این ژنرال « کالین پاول » رئیس اسبق ستاد ارتش آمریکا و وزیر خارجه اسبق این کشور و خانم « کاندالیزا رایس » مشاور اسبق شورای امنیت ملی آمریکا و وزیرخارجه سابق این کشور نیز سیاهپوست بوده اند ولی بدترین و سیاه ترین دوران ها دقیقا همان دوره ای بوده است که بوش کوچک به کمک این رنگین پوستان به اجرای سیاستهای ضدانسانی خود پرداخته و نومحافظه کاران جنگ افروز را عهده دار اجرای تصمیمات شرارت آمیز در گوشه و کنار جهان ساخته بود.

در اجلاس سران قاره آمریکا اوباما در کنار سران کشورهای آمریکای لاتین قرار گرفت درحالیکه همگی از وی می خواستند شعارهایش را عملی کند و اگر وعده تغییر داده به وعده هایش عمل نماید و تغییرات عملی در صحنه مناسبات سیاسی آمریکا ایجاد کند.

« هوگوچاوز » در این مراسم به عنوان یک اقدام نمادین یک کتاب را به رئیس جمهور آمریکا هدیه داد و از وی خواست آنرا دقیقا مطالعه کند. اهدای یک کتاب قاعدتا حاوی نکته مهمی نیست ولی این اقدام با در نظر گرفتن جهت گیری محتوای کتاب علیه نظام سلطه حاوی این پیام است که زمامداران واشنگتن برای درک ذهنیت کسانی که به ضرورت موضع گیری علیه نظام سلطه به قطعیت رسیده اند استعدادهای خود را بکار بگیرند.

این اقدام هوگو چاوز ممکن است با این تعامل همراه باشد که شاید رهبران آمریکا نمی دانند و درک نکرده اند که دیگران با نظام سلطه مشکل دارند و این کتاب آنها را کمک نماید تا شرایط جدید جهانی را درک کنند. ولی واقعیت اینست که نظام سلطه و سردمداران آن از عمق نفرت جهانی علیه خود کاملا آگاهند و دقیقا می دانند چه انتظاری از آنها می رود

مورالس رئیس جمهور بولیوی هم در اجلاس سران قاره آمریکا ضمن استقبال از روی کار آمدن اوباما تصریح کرد که سیاستهای توطئه گرانه آمریکا حتی در دوره حاکمیت اوباما همچنان ادامه دارد و در واقع چیزی در میدان عمل تغییر نکرده است .

این بدان معنی است که تغییرات عملی در رفتارهای خشن ضدانسانی و مداخله جویانه واشنگتن امروزه به یک انتظار جهانی از آمریکا تبدیل شده و این خواسته فقط ناشی از ذهنیت « چاوز » و « مورالس » نیست . فراموش نکنیم که ۲۷ وزیر خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا قبل از برپائی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و در زمانی که سرنوشت انتخابات مشخص نبود نامه ای را خطاب به رئیس جمهور آینده نوشتند که صرفنظر از هویت شخصی وی لازم است مسائل فراوانی را در نظر بگیرد و مشخصا به تغییر چهره آمریکا در صحنه سیاست جهانی بپردازد.

دنیای معاصر از روی کار آمدن باراک اوباما استقبال کرده و آنرا پدیده ای مثبت ارزیابی نموده است ولی همین استقبال جهانی توام با انتظاراتی است که تاکنون در صحنه عمل نه تنها هیچگونه شاهدی برای اثبات موارد و تحقق انتظارات به چشم نمی خورد بلکه برخی نشانه ها دقیقا عکس این مطلب را ثابت می کند.

تصمیم اوباما برای حمایت از شکنجه گران « سیا » و تعهد جلوگیری از تعقیب و محاکمه و مجازات آنها تداوم بمباران و حملات موشکی و هوائی به مناطق مسکونی پاکستان و افغانستان تصویب و تمدید تحریم ها علیه ایران و تحریم کنفرانس جهانی ضدنژادپرستی نشانگر استمرار سیاستهای همیشگی آمریکا در سطح جهانی است .

اوباما و دستیارانش با تحریم اجلاس « دوربان ـ ۲ » در سوئیس در واقع نماد حمایت آمریکا از صهیونیسم و نژادپرستی را عملا به نمایش گذاشتند و نشان دادند که یا قادر به تغییر مولفه های قدرت و تصمیم گیری در آمریکا نیستند و یا فریبکارانه شعار تغییر را سر داده اند و اساسا در فکر تغییر نبوده و نیستند. واقعیت امر هرچه باشد در یک نکته کمتر می توان تردید کرد و آن اینست که انتظارات جهانی از واشنگتن تاکنون برآورده نشده و شاید هرگز برآورده نشود و این واقعیت تلخ ثابت می کند که اوباما فقط یک سراب است .