پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
اولین خیابان های آسفالت در طهران
کلمه خیابان در لغتنامه دهخدا به معنای راسته و راهی است که در میان باغ و چمن میسازند. در حالی که دو صف درختان در دو طرف آن ایجاد میکند و آسفالت نیز به معنای خاک قیردار و مخلوطی از شن و ماسه درشت و ریز و قیر است که برای پوشش خیابان، جاده و سطوح دیگر به کار میرود. در نقشههای چاپشده در تهران قدیم تا سال ۱۲۷۵ه.ق هیچ اثری از نام خیابان موجود نیست بلکه هر چه هست نامهای گذر، بازارچه، راسته و دروازه است.
در ۳۵ سال بعد، طبق نقشه ترسیمی برای نخستین بار اسم خیابان ثبت شد. تمام گذرگاههای طهران قاجار نیز متشکل از کوچههای تنگ و باریک و نامنظمی بود که با خاک پوشیده شده بود بهطوری که حتی کالسکه و درشکه به سختی از این گذرها عبور میکردند. البته نخستین بار در دوران صدارت امیرکبیر برخی از کوچههای قلعه ارگ سنگفرش شد که برای عبور کالسکه و درشکه مناسب بود. بعدها در دهههای پایانی سلطنت ناصرالدینشاه، «شوسه» که طریقی برای آمادهسازی سطح معابر جهت عبور راحت درشکه، کالسکه و...بود وارد عرصه گذرگاهسازی پایتخت شد، اما همچنان خبری از «آسفالت» کردن خیابانها نبود. بعد از سقوط سلطنت قاجار و روی کار آمدن پهلوی اول تا سال ۱۳۱۰ نیز هنوز هیچ خیابانی آسفالت نشده بود تا اینکه به علت ورود پادشاه وقت عربستان، ملک فیصل، بلدیه (شهرداری) تهران به تکاپو افتاد و آسفالت را وارد خیابانهای تهران کرد.
نخستین خیابانهایی که آسفالت شد عبارتند از: خیابان باب همایون، میدان توپخانه و لالهزار که بعدها خیابان باغ شاه (امامخمینی کنونی) و خیابان پهلوی (ولیعصر کنونی) به سایر خیابانهای آسفالت شده، اضافه شد و بدین ترتیب آسفالت به تمام شهرها و جادههای کشور کشیده شد.
خاطرهای از رضاخان در باب آسفالتسازی
در کتاب خاطرات سلیمان بهبودی، گماشته و محرمدار رضاخان آمده است: روزی در جلسه وزیران، در کاخ مرمر، رضاشاه میگوید: «من میدانم در خیابان یا شهری که میخواهند آسفالت کنند اول باید کابل برق و کابل تلفن و حتی مجرای فاضلاب بسازند و بعد آسفالت کنید اما ما که پول نداریم و از عهده آن برنمیآییم. آخر دنیا به ما چه میگوید، ما نباید منتظر پول کابلکشی شویم و باید همه خیابانها را آسفالت کنیم. بعد وقتی پول پیدا کردیم، آسفالت را میکنیم، کابل تلفن میکشیم و باز آسفالت میکنیم .بعد وقتی پول پیدا کردیم، آسفالت میکنیم و کابل برق میکشیم و الی آخر.»
برگرفته از کتاب برگههایی از تاریخ تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست