سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
محیط زیست پاك با برق هسته ای
![محیط زیست پاك با برق هسته ای](/web/imgs/16/128/1ad0z1.jpeg)
انرژی هستهای بهترین روش تولید برق در مقیاس وسیع است كه طبق نظر مقامات امریكا نمایندگان صنعت این كشور و تعداد رو به افزایش سایر كشورها و گروههای بینالمللی هیچ تاثیری بر گرم شدن كره زمین ندارد.
اندرو پترسون یكی از تحلیلگران سیاستبخش انرژی امریكا در این باره گفت: انرژی هستهای تنها شكل انرژی است كه میتوان از آن الكتریسیته فراوانی با استفاده از سوخت كم به دست آورد و هیچ آلایندگی هم ندارد.
به همین دلیل دولت بوش طرحهای صنعت انرژی هستهای را حمایت میكند وبه گفته مقامات امریكا دولت این كشور پس از ربع قرن كه هیچ كارخانه هستهای عمدتا به علت هزینههای مالی، مسائل امنیتی و مخالفت مردم ساخته نمیشد دوباره این صنعت را تقویت میكند. در سال ۲۰۰۲، دولت امریكا برنامهای را به اجرا درآورد كه در آن سیاستهای تشویقی برای ساخت كارخانههای هستهای جدید در دهه آینده مطرح شده بود.
●نگاهی دوباره به انرژی هستهای
عملكرد صنعت انرژی هستهای در بعضی كشورها بهتر از آمریكاست. در سال ۲۰۰۴، ۲۰ درصد تولید برق ایالات متحده از انرژی هستهای بود. در همان زمان ۱۷ كشور دیگر درصد بالاتری از برق مصرفی خود را از انرژی هستهای تامین میكردند. طبق اعلام گروه اطلاعات انرژی دولت امریكا در آن سال فرانسه ۷۸ درصد، لیتوانی ۷۲ درصد، بلژیك ۵۵ درصد، كره جنوبی ۳۸ درصد و ژاپن ۳۰ درصد برق هستهای داشتند.
در شرایط كنونی، با قیمتهای بالا و بی ثبات انرژی و به كارگیری نفت و گاز به عنوان حربه سیاسی از طرف بعضی كشورها، كشورهایی كه برنامههای انرژی هستهای خود را معلق كرده بودند یا این كه هیچوقت چنین برنامهای نداشتند نگاه دوبارهای به انرژی هستهای انداختهاند.
اكنون چین برنامه بلندپروازانهای در صنعت انرژی هستهای دارد وانگلستان، ایتالیا و سوئد نگاهی دوباره به انتخابهای هستهای خود انداختند تا تصمیم بگیرند رآكتورهای جدیدی بسازند یا خیر. در حال حاضر در سراسر جهان ۱۳۰ رآكتور در حال ساخت هستند.
وزرای انرژی گروه هشت امریكا، فرانسه، انگلستان، كانادا، آلمان، ژاپن، ایتالیا و روسیه؛ به تازگی از انرژی هستهای به عنوان بخشی ضروری میان تمام انرژیها حمایت كردهاند. رهبران گروه هشت ژوئیه امسال در سنپترزبورگ روسیه، گرد هم میآیند تا درباره مسائلی كه مهمترین آن انرژی است بحث و تبادل نظر كنند.
وزرای انرژی گروه هشت در بیانیه نشست ماه مارس خود اعلام كردند: توسعه ایمن انرژی هستهای در مقیاس وسیع در درازمدت از نظر زیست محیطی برای تنوع تامین انرژی ضروری است.
طبق گزارشی از روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن آژانس بینالمللی انرژی كه ۲۶ كشور توسعه یافته در آن عضو هستند، در نظر دارد پژوهشی را منتشر كند كه در آن به احتمال قریب به یقین بر گسترش حمایت از انرژی هستهای به عنوان بهترین روش ایمن تولید انرژی و بهترین راهحل جلوگیری از گرم شدن زمین تاكید شده است.
●مشاركت جهانی
دولت بوش اخیرا برنامه مشاركت بینالمللی را برای ارتقای انرژی هستهای در سراسر جهان طرح كرده است. این برنامه كه مشاركت جهانی انرژی هستهای (GNEP) نامیده میشود به دنبال افزایش بهرهوری انرژی هستهای، جلب توجه به تولید سلاح هستهای و كمك به برطرف كردن نیاز به برق كشورهای در حال توسعه به خصوص آنها كه رشد سریعی دارند است.
به گزارش بخش انرژی كشورهای در حال توسعه برنامهریزی كردهاند به تنهایی تا سال ۲۰۲۵ میلادی ۱۲۵ درصد بیشتر از امروز الكتریسیته مصرف كنند. این بخش برآورد كرده است تولید این مقدار برق فقط از زغالسنگ - منبع رایج تولید برق - سالانه ۵ میلیارد تن گازهای گلخانهای تولید میكند كه بیش از دو برابر سطح كنونی گاز از كارخانههای با سوخت زغالسنگ آمریكاست. كارخانههای انرژی هستهای هیچ گازی مثلا دی اكسید كربن تولید نمیكنند كه مهمترین گاز گلخانه است و موجب گرم شدن زمین میشود.
ساموئل بودمن دبیر انرژی ایالات متحده اخیرا اعلام كرد: مردم از سراسر جهان هر روز بیشتر متقاعد میشوند كه انرژی هستهای نه تنها انتخاب پذیرفته شده و قابل اعتماد است بلكه اتفاقا صورت مطلوبتری از سایر انواع انرژی است. GNEP تولید سلاحهای هستهای را یكی از خطرات عمده همراه با انرژی هستهای به شمار میآورد. فناوریهای جدید سبب میشوند از بازیافت سوخت هستهای مصرف شده انرژی بیشتری استحصال شود و دورریز رادیواكتیویته به حداقل ممكن برسد. این فناوریها طوری هستند كه پلوتونیم كه در سلاح هستهای هم به كار میرود، حین فرایند دوباره جدا نمیشود.
با این حال بعضی دستاندركاران و گروههای طرفدار محیطزیست شك دارند كه این برنامه موفقیتآمیز باشد و حتی اگر موفقیتآمیز باشد به گفته توماس كوچران، رئیس برنامه هستهای در شورای گروه زیست محیطی از منابع طبیعی امریكا رفته رفته »به شدت« گرانتر میشود. او دراین باره گفت: به علاوه ممكن است باعث شود خطر تولید سلاحهای هستهای برای ایالات متحده بیش از منافع آن باشد چرا كه اگر ایالات متحده شروع به فراوری مجدد سوخت مصرف شده كند سایر كشورها هم به تقلید از آن دست به این كار میزنند.
اما به عقیده پیترسون مردم هم مانند كوچران متوجه نكته اساسی نشدهاند. پیترسون در این باره گفت: ممكن است GNEP در عمل گران باشد اما اگر روشی برای استفاده جهانی از انرژی هستهای فراهم شود كه قاطعانه با خط سلاح هستهای مقابله كند آن وقت ممكن است این هزینه ارزش داشته باشد.
جان داوچ از موسسه فناوری ماساچوست در این باره گفت: مدیریت هدفدار بسیار كم خطرتر از نگهداری پلوتونیم خالص و جابه جایی آن در جهان است. بنابراین هماكنون كه احتمال خطر درباره سلاح هستهای در جهان وجود دارد و این مسئله نیاز به توجه بیشتری دارد بهتر است خطرات جدی چرخه بسته سوخت و فعالیتهای فناوری مجدد مورد توجه قرار گیرند.
نوشین دیانتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست