دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
ابعاد تربیتی قلب
سنین جوانی زمان مناسبی برای موعظه است؛ چون دل جوان مثل زمین بکر و کاشته نشدهای است که هنوز بذری در آن نپاشیدهاند و آمادگی کِشتن را دارد. زمینی که آماده کشت باشد، هر بذری که در آن بپاشند، سبز میشود و رشد میکند. اما اگر علفهای هرزه در آن روییده باشد و یا قبلاً بذر دیگری در آن کاشته باشند، کشت بذر جدید در آن بسیار دشوار است و هرگز مثل حالت قبل سریع و کم زحمت رشد و نمو نمیکند. قلب جوان نیز چنین حالتی دارد و صاف و پاک است و افکار و عقاید نادرست در آن رسوخ نکرده است. ملکات نفسانی مذمومه هنوز در قلب جوان جوانه نزده و یا اگر هم آلودگی دارد خیلی سطحی است و زود میآید و زود هم برطرف میشود؛ یعنی گناه و افکار غلط ملکه او نشده و در نفس وی رسوخ و ثبات پیدا نکرده است.
لذا قلب او برای تعلیم و تربیت آماده است و هز بذر علمی و تربیتی که در آن کاشته شود با کمترین زحمت و در کوتاهترین زمان ممکن به شکلی مطلوب رشد میکند. اما وقتی انسان پا به سن گذاشت، چون حالات نفسانی در او ملکه شده و ثبات پیدا نموده و در جان و نفس او راسخ شده است، ایجاد تغییر در آن خیلی مشکل میشود. مثل زمینی که علفهای هرزه در آن روییده و بذرهای مختلفی در آن کاشتهاند و از انواع علفهای هرزه و نباتات و گیاهان پر شده است. وقتی در آن زمین بذر گل بکارند، زود رشد نمیکند و چه بسا بقایای علفها و نباتات قبلی مانع رشد مطلوب آن میشوند. از همین رو حضرت علی علیه السلام میفرمایند: «انما قلب الحدث کالارض الخالیه ما القی فیها من شیء الا قبلته»؛ چون دل جوان از هر آلودگی پاک و خالی است و به زمین آمادهای میماند که هنوز چیزی در آن کاشته نشده است و هر بذری که در آن بپاشند، میپذیرد و هر نهالی که در آن غرس کند چند روزه میبالد و رشد میکند، پس به فرمایش امیرالمؤمنین: «فبادر بالادب قبل ان یقسو قلبک و یشتغل لبّک؛ قبل از آنکه قلب تو سخت و عقلت به امور دیگر مشغول گردد، به تربیت خود اقدام کن»، گویا تعبیر «قبل ان یقسو قلبک» به جنبه عملی قلب نظر دارد و عبارت «یشتغل لبّک» به جنبه علمی آن اشاره دارد. لذا میتوان گفت دل جوان از دو جهت آماده تعلیم و تربیت است.
وقتی دل انسان به افکار پراکنده و مختلف و مطالب متناقض و گاه آلوده و باطل مشغول شد، در واقع از جنبه نظری دچار انحراف شده است و اندک اندک استقامت خود را از دست میدهد، به گونهای که حتی در مطالب بسیار روشن و واضح نیز تردید روا میدارد. واضح است که اگر قلب انسان از نظر علمی دچار اعوجاج شود، به هر چیزی با شک و تردید نگاه میکند. به علاوه وقتی مفاهیم مختلف و مطالب پراکنده ذهن او را پر کرد، دیگر مفهوم جدید و حق را به آسانی نمیپذیرد و گاه امتناع میورزد. در مقابل وقتی ظرف ذهن خالی باشد هر چه در آن بریزند جای میدهد و میپذیرد. مشکل اساسی اینجاست که وقتی سن آدمی بالا رفت، ذهنش از مفاهیم و افکار مختلف و احیاناً متناقض پر میشود و دیگر آمادگی پذیرش مطلب حق و جدید را ندارد.
توصیف جنبه عملی دل نیز به همین ترتیب است که وقتی دل به اخلاق ناپسند و زشت آلوده شد، قساوت پیدا میکند و دیگر موعظه در آن اثر نمیکند و تربیت نمودن آن مشکل میشود. مادامی که آلودگی های اخلاقی در دل رسوخ نکرده و وارد قلب او نشده، صاف و شفاف است و تربیت آن خیلی راحت است، اما وقتی به گناهان و معاصی آلوده شد و صفات مذموم در آن رسوخ کرد، تمیز نمودن آن مشکل میشود و به راحتی نمیتوان آن را تربیت نمود و به آداب سالم و صحیح آراست و چه بسا تمیزنمودن آن و زدودن خصال ناپسند غیرممکن میشود.
پس این نکته بسیار مهم و در خور تامل را نباید فراموش نمود که اگر دل به افکار غلط و یا اخلاق و اعمال نکوهیده آلوده شد، اول باید با زحمت فراوان آن آلودگیها را زدود و بیرون ریخت و دل را تمیز نمود تا برای دریافت معارف صحیح و حق و صفات پسندیده آمادگی پیدا کند و آنها را پذیرا شود. دل و قلب آلوده به معاصی و رذایل اخلاقی و انحرافات فکری، همچون ظرف آلوده، هرگز قابلیت پذیرش معرفت حق و آداب پسندیده را ندارد.
جواد پوریا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست