پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

با من به الموت بیایید


با من به الموت بیایید

● موقعیت جغرافیایی
بخش الموت غربی(شهرستان رودبار) به مرکزیت شهر رازمیان دارای سه دهستان است، دهستان سفلی، بهرام‌آباد و رودبار... این منطقه دارای آب و هوای چهار فصل است که از …

موقعیت جغرافیایی

بخش الموت غربی(شهرستان رودبار) به مرکزیت شهر رازمیان دارای سه دهستان است، دهستان سفلی، بهرام‌آباد و رودبار... این منطقه دارای آب و هوای چهار فصل است که از شمال به استان‌های گیلان و مازندران، از جنوب به بخش مرکزی قزوین، از شرق به بخش الموت شرقی و از غرب به «رودبار زیتون» محدود است، ارتفاع رازمیان از دریا هزار متر است. مردم این منطقه به لهجه‌های مختلف صحبت می‌کنند، عده‌ای کردی، عده‌ای آذری، عده‌ای کرمانجی و برخی دیگر به لهجه‌های مراغی و تا کی سخن می‌گویند که هر کدام آداب و رسوم خاص خود را دارند. مردم زحمتکش الموت غربی، اغلب به کار کشاورزی مشغول هستند و عمده محصولات آنان برنج، فندق، گردو، گیلاس، ذغال اخته، انگور، انار، گندم، جو، لوبیا، سیر و... می‌باشد و به لحاظ شرایط آب و هوای مناسب و مرغوب بودن اراضی حاشیه شاهرود هر ساله دو نوبت از اراضی خود برداشت می‌کنند. همچنین در این منطقه باید به احداث شرکت آب معدنی «وگل» و چندین استخر پرورش ماهیان سرد آبی نیز اشاره داشت.

وضعیت گردشگری و آثار باستانی

بخش الموت غربی علی‌رغم دارا بودن طبیعتی زیبا، دلنشین، آب وهوای باطراوت و مطبوع و وجود آثار باستانی از جمله قلعه تاریخی و زیبای لمسر و فضاهای تفریحی متعدد در حاشیه شاهرود، نینه‌رود، خارود و... متاسفانه به علت معرفی نکردم. نعمت‌های خدادادی و آثار به جا مانده از گذشتگان از سوی مسئولان ذیربط کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

تعدادی از اماکن تاریخی و تفریحی الموت غربی به شرح زیر است:

۱) قلعه لمسر(شهر رازمیان)

۲) قلعه قسطین‌لار

۳) قلعه رشکین

۴) میمون‌دژ

۵) قلعه هندا

۶) قلعه بازرگاه

۷) غار ولی

۸) غار ملکشاه

۹) حاجت خانه آکوجان

۱۰) پل انبوه

۱۱) سرچشمه خارود

۱۲) سرچشمه نینه‌رود«وگل» و

۱۳) آرامگاه حسن‌آباد

برنج‌کاری

بیشتر روستاهای مجاور شاهرود و نینه‌رود برنج‌کاری دارند و عمده محصول مردمان این روستاها برنج می‌باشد. کار کشاورزان منطقه از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت شروع می‌شود. در این روستاها نشاء کاری وظیفه زنان روستاست که «تکل» می‌کنند مثلا یک روز برای همسایه و یا فامیل می‌رود و زمانی که وقت نشاء کاری زمین خودش شد آن زن‌هایی را که برای کمک به آنها رفته خبر می‌کند تا تنها نباشد و به صورت جمعیتی نشاء می‌کنند. وقتی که برای اولین بار زمین شخم زده شد به مدت دو هفته زمین شخم‌زده در آب می‌ماند و بعد از دو هفته یک شخم دیگر زده می‌شود و بعد از آن «لت زده» می‌شود و بااین کار زمین صاف و پر از آب برای نشاء آماده می‌شود. «وجین کردن» هم وظیفه زنان روستاست که بعد از حدود ۲۰ روز بعد از نشاء، وجین می‌کنند و علف‌های هرز داخل زمین را می‌گیرند. فصل نشاء از اواخر اردیبهشت شروع و تا حدود اواخر خردادماه ادامه دارد. فصل چیدن برنج هم در گرمای شهریور ماه است که بعد از چیدن و خشک کردن خرمن‌کوب می‌کنند و بعد از آن به کارخانه برنج‌کوبی می‌برند.

جشنواره فندق، گیلاس، برنج و انار

هر ساله به واسطه شکرگزاری با حضور کثیری از مردم منطقه و سراسر کشور جشن‌های فندق، گیلاس، برنج و انار در منطقه الموت غربی برگزار می‌شود. با همکاری جهاد کشاورزی استان، میراث فرهنگی و شوراهای منطقه جشن‌های زیبایی برگزار می‌شود که گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند.

تاریخچه قلعه لمسر(لمبسر)

یکی از قلعه‌های مهم شهر رازمیان قلعه معروف لمسر است که دارای قدمت زیادی می‌باشد. عده‌ای آن را از عهد کیان می‌دانند و عده‌ای هم معتقدند در عهد ساسانیان بنا شده، ولی شواهد حاضر گواه آن است که این قلعه در عهد کیان ساخته شده زیرا در پانصد متری قلعه، قبرستانی وجود دارد که این گفته را تایید می‌کند. چون این قبرها با قبرهای موجود در مجاور قلعه تفاوت زیادی دارد. قلعه لمسر بر بالای کوهی با سنگ و ملات ساروج به دست معماران خوش‌ذوق آن زمان بنا شده است این قلعه را دو رود در برگرفته است. برای عبور و مرور دو راه وجود دارد یکی از شمال و دیگری از جنوب.

شهرام سیاهکالی