پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

خوراکی های داخلی بخریم یا خارجی


خوراکی های داخلی بخریم یا خارجی

گرایش مردم به خوراکی های خارجی یک ریشه فرهنگی ـ تاریخی دارد که از قدیم الایام این باور غلط را به ما قبولانده که جنس وارداتی و خارجی بهتر و با کیفیت تر از تولیدات داخلی است

گرایش مردم‌ به خوراکی‌های خارجی یک ریشه فرهنگی‌ـ‌تاریخی دارد که از قدیم‌الایام این باور غلط را به ما قبولانده که جنس وارداتی و خارجی بهتر و با کیفیت‌تر از تولیدات داخلی است....

قبل از انقلاب، تبلیغات گسترده تلویزیونی حس برتری کالای خارجی را به ما القا می‌کرد و بعد از انقلاب، بمباران تبلیغات ماهواره‌ای!

اما این تبلیغات صرفا به معنای بهتر بودن کالاهای وارداتی نیست و ما باید بتوانیم خودمان کالایی را مناسب با شرایط‌مان انتخاب کنیم.

با مقدمه فوق‌الذکر، به سراغ موضوع این بخش، یعنی مقایسه مواد غذایی داخلی و خارجی یا وارداتی می‌رویم. در کل، بسته‌بندی‌های زیبا و شکیل خوراکی‌های خارجی یکی دیگر از دلایل گرایش مردم به سمت آنهاست و بی‌راه نیست اگر بگوییم که ظاهر کالا نقش مهمی در انتخاب مصرف‌کننده دارد و متاسفانه کالاهای خارجی بسته‌بندی‌های زیباتری دارند و مشتریان بیشتری را هم به سمت خود جذب می‌کنند. به همین دلیل است که بیشتر کارخانه‌های تولید مواد غذایی در داخل کشور هم به سمت بسته‌بندی‌های مناسب و زیبا هدایت شده‌اند. از طرف دیگر مردم می‌بینند که حتی در صنعت مواد غذایی هم می‌توانند کالاهای چینی را با قیمتی پایین‌تر از کالاهای ایرانی تهیه کنند و در نتیجه تمایلی به کالای داخلی نشان نمی‌دهند و این در حالی است که خیلی از این محصولات به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند و می‌توانند تهدیدی جدی برای سلامت مردم به شمار آیند.

● محصولات بامجوز و بی‌مجوز

دو نوع نگرش کلی نسبت به محصولات غذایی وارداتی وجود دارد؛ اول اینکه برخی از آنها با مجوز و تاییدیه وزارت بهداشت وارد کشور می‌شوند و دوم اینکه برخی از آنها که درصدشان هم کم نیست، بدون مجوز وزارت بهداشت و بدون هیچ‌گونه نظارت بهداشتی به دست مصرف‌کننده می‌رسند.

محصولاتی که با مجوز وزارت بهداشت وارد کشور می‌شوند، توسط کارشناسان مختلف بررسی دقیق و تایید می‌شوند و این کارشناسان اگر هیچ نقص سلامتی که جامعه را تهدید کند در آنها نبینند، به این‌گونه محصولات گواهی معتبر می‌دهند و می‌گویند که مصرف‌شان برای افراد جامعه بدون مشکل خواهد بود اما محصولات قاچاق که بدون هیچ‌گونه نظارتی وارد کشور می‌شوند و فرار از مالیات باعث پایین بودن قیمت‌شان است، بدجوری جان و مال مردم را تهدید می‌کنند. در مجموع، خرید و استفاده از محصولات داخلی به انواع خارجی‌شان ارجحیت دارد، چراکه هم از نظر بهداشتی و هم از نظر اقتصادی، مصرف کالای داخلی عاقلانه‌تر است.

● ارگانیک بخورید

این روزها دیگر مردم کل دنیا طرفدار محصولات ارگانیک (یعنی محصولاتی که در تهیه و تولید آنها از هیچ‌گونه ماده شیمیایی و نگه‌دارنده‌ای استفاده نشده باشد) شده‌اند و استفاده از محصولات وارداتی، مصرف خوراکی‌های ارگانیک را برای ما بسیار محدود می‌کند. شما حساب‌اش را بکنید که وقتی یک میوه یا یک محصول منجمد از کشور دیگری وارد کشور ما می‌شود، قطعا نگه‌دارنده‌های فراوانی به آنها اضافه می‌شود تا شکل و قیافه‌شان را از دست ندهند. اگر طعم تلخ پرتقال‌های وارداتی را چشیده باشید، حتما این موضوع را خوب درک می‌کنید که نقش نگه‌دارنده در تغییر طعم و عطر خوراکی‌ها می‌تواند چه‌قدر تاثیرگذار باشد.

برخی عادت دارند همیشه خوراکی خارجی بخرند و نمی‌دانند مزایای استفاده از محصولات داخلی چیست. به همین دلیل در این قسمت چند نکته ساده و کاربردی را برای حذف یا کم کردن خوراکی‌های وارداتی از سبد خریدتان بازگو می‌کنم:

● ۶ توصیه ساده

۱) فروشگاه‌ها و غرفه‌های فروش محصولات خارجی و وارداتی در کشور ما کم نیستند، بنابراین برای سرکوب کردن هوس خرید کالاهای وارداتی یا مغلوب نشدن در برابر بسته‌بندی‌های پرزرق و برق آنها، دور این فروشگاه‌ها یا غرفه‌ها را خط بکشید و هنگام خرید به بخش تولیدات داخلی مراجعه کنید.

۲) محصولات خوراکی خارجی بیشتر شامل فست‌فود و هله‌هوله هستند که سرشار از کالری، نمک و چربی‌اند. پس برای سلامت خودتان هم که شده، فکر خرید آنها را از سرتان بیرون کنید.

۳) امکان فسادپذیری در محصولات منجمد، پروتئینی و لبنی خارجی بسیار بیشتر از انواع داخلی است.

۴) برچسب محصولات خارجی معمولا ترجمه فارسی ندارد و شما نمی‌توانید از ترکیبات کامل کالا مطلع شوید و این نداشتن اطلاعات لازم می‌تواند برای‌تان دردسرساز شود.

۵) کالاهای قاچاق معمولا تاریخ تولید و انقضا ندارند و می‌توانند موجبات مسمومیت شما را فراهم آورند.

۶) استفاده از رنگ‌های غیرمجاز در برخی خوراکی‌ها مانند چیپس، پفک یا انواع بیسکوییت‌ها می‌تواند سلامت‌تان را تهدید کند.

دکتر رامین خاکسار مدیر گروه صنایع غذایی دانشگاه شهید بهشتی