یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

بیماری شبه نقرس چیست؟


بیماری شبه نقرس چیست؟

شبه نقرس یا Pseubogout یک نوع ورم مفاصل است که به دلیل ته نشین شدن کریستال پیرو فسفات کلسیم درون و اطراف مفاصل به وجود می آید. این نوع ورم مفاصل در افراد مسن و کسانی که در بیمارستان بستری …

شبه نقرس یا Pseubogout یک نوع ورم مفاصل است که به دلیل ته نشین شدن کریستال پیرو فسفات کلسیم درون و اطراف مفاصل به وجود می آید. این نوع ورم مفاصل در افراد مسن و کسانی که در بیمارستان بستری می باشند شایع تر است. همچنین این بیماری در اثر کم آبی بدن (دهیدراته شدن) به وجود می آید. این بیماری بسیار شبیه نقرس و یکی از دلایل آرتریت (ورم مفاصل) می باشد. اما کریستالی که موجب تورم مفصل در نقرس می شود، به نام منو سدیم اورات (نمک اسید اوریک) می باشد و فقط انگشت شست پا را مورد حمله قرار می دهد. کریستال نقرس وPseubogout در زیر میکروسکوپ دیده می شوند. برای همین تشخیص بین این دو بیماری، به راحتی امکان پذیر است.

نشانه ها:

این بیماری می تواند موجب ورم تعدادی از مفاصل شود. اما غالبا این ورم در مفصل زانو، مچ، شانه، ران و قوزک پا دیده می شود. این بیماری موجب آرتریت و کلسیفیکاسیون غضروف می گردد. این بیماری می تواند موجب: تخریب مفاصل، کیست های مفصلی، از بین رفتن غضروف و شکستگی استخوان شود. تخریب مفاصل در این بیماری شبیه استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید است.

درمان:

درمان این بیماری شامل رفع التهاب در مفاصل است.

- گذاشتن یخ در محل التهاب مفید است.

- داروهای غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن نیز می توانند کمک کنند. از آنجا که این داروها می توانند موجب خون ریزی معده و کاهش عملکرد کلیه ها شوند، باید با تجویز پزشک آن ها را مصرف کرد.

- خارج کردن مایع محتوی کریستال از مفصل نیز باعث کاهش درد و از بین رفتن التهاب می شود.

- تزریق کورتیکوستروئید (کورتیزون) در مفصل ملتهب نیز یکی از درمان ها است.

- خوردن داروی کلشی سین نیز می تواند کمک کند.

بهترین راهکار برای این بیماران، استراحت کردن و نوشیدن آب کافی است که بدن دچار کمبود آب نشود.

عوامل خطر:

بسیاری عوامل شناخته شده اند که موجب افزایش کریستال پیروفسفات کلسیم و بیماریPseubogout می شوند. مشخص نیست که کریستال پیروفسفات کلسیم از چه به وجود می آید، اما به نظر می رسد که با افزایش سن در ارتباط است.

عواملی که در ابتلا به این بیماری موثرند شامل موارد زیر است:

- وجود بیماری در خانواده یا افراد فامیل

- آسیب و جراحت مفصل

- داروهای مصرفی در برخی بیماری ها مثل: داروهای هموفیلی (خون ریزی بیش از حد و کاهش لخته خون)، هموکروموتوزیس (وجود آهن بیش از حد در بدن)، اکرونوزیس (رسوب رنگدانه تیره در بافت همبند مانند غضروف و پوست)، آمیلوئیدوزیس (رسوب غیرطبیعی پروتئینی با نام آمیلوئید)، اختلالات هورمونی مانند: هایپرپاراتیروئیدیسم (افزایش عملکرد غده پاراتیروئید) و هیپوتیروئیدیسم (کاهش عملکرد غده تیروئید).

غذاهای مفید و مضر:

تغذیه این بیماران نقش مهمی را در درمان آن ها ندارد. اما برخی توصیه ها ممکن است مفید واقع شوند.

چربی امگا ۳ باعث سلامت مفاصل می شودد. بنابراین این بیماران باید از ماهی و تخم کتان زیاد استفاده کنند، مصرف آنتی اکسیدان ها که در میوه ها و سبزی ها وجود دارند، مصرف مکمل ویتامین و املاح به طور روزانه، لبنیات را از وعده غذایی خود حذف نکنید، مصرف آب به مقدار زیاد و ورزش های برای تقویت عضلات.