چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سرطان پروستات و لزوم خود مراقبتی
شنیدن این مطلب، آن هم از زبان یک پزشک متخصص و دلسوز که می گوید سرطان بسیار شایع شده و در واقع کشور ما هم با سونامی سرطان روبه روست، بسیار نگران کننده است. وقتی دکتر علی اصغر یارمحمدی با همان برخورد دوست داشتنی و محبت همیشگی در اولین ساعات یک روز کاری به دفتر روزنامه می آید و بعد از احوالپرسی از نگرانی هایش درباره شیوع سرطان و عوامل موثر بر آن می گوید، نگرانی ما نیز بیشتر می شود نگرانی از این که در پیشگیری و کنترل سرطان با مشکل یا بهتر بگویم مشکلات متعددی روبه رو هستیم و مجموعه عوامل متعدد و پیچیده ای از جمله رژیم غذایی، امواج، پارازیت، استرس و... دست به دست هم داده است وهر روز آمار ابتلا به انواع مختلف سرطان را افزایش می دهد.
این استاد دانشگاه از خود مراقبتی به عنوان یکی از بهترین، ارزان ترین ،کم هزینه ترین و موفق ترین روش های حفظ سلامت یاد می کند.
وی می افزاید: متاسفانه بر اساس آمار جهانی که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی(W.H.O) نیز قرار گرفته است، میزان بروز و شیوع انواع سرطان ها، آهنگی تند به خود گرفته است و در کشور ما نیز این افزایش رشد سرطان ها به وضوح مشاهده می شود.
یکی از سرطان های شایع، سرطان پروستات است؛ طبق منابع معتبر علمی، سرطان پروستات شایع ترین سرطان توپر انسانی است و در میان انواع سرطان ها دومین عامل مرگ و میر است.
بر اساس آمار موجود، در کشور سوئد تقریباً ۲۵ تا ۳۷ درصد سرطان های مردان مربوط به سرطان پروستات است.
این میزان شیوع سرطان که در حال حاضر در دوره میانسالی و جوانی نیز بروز می کند، بسیاری از کشورها را با مشکلات خاص درمانی مواجه کرده است.
روش های درمانی بسیار متفاوتی در رابطه با این بیماری وجود دارد که با توجه به میزان پیشرفت بیماری یا مرحله(Stage) به عنوان درمان اعمال می شود. از طرفی بسیاری از روش های درمانی گران و با عوارضی توام است و تاثیر آنها نیز قطعی نیست؛ یعنی گاهی نه تنها به افزایش طول عمر بیمار کمک نمی کند بلکه با عوارض خاص خود می تواند کشنده نیز باشد.
وی می افزاید:آنچه در پزشکی مورد توجه قرار می گیرد اتخاذ شیوه درمانی است که علاوه بر افزایش طول عمر، باعث افزایش کیفیت زندگی نیز می شود.با توجه به میزان شیوع بیماری و فراوانی آن، یکی از بهترین روش های درمانی، روش خود مراقبتی است.در بسیاری از جوامع برای تشخیص به موقع برخی از بیماری ها ، از روش غربالگری استفاده می شود.هدف از خود مراقبتی (در زمینه بیماری های پروستات) تشخیص بیماری در مراحل اولیه است که سرطان هنوز از غده به خارج آن پیشرفت نکرده است و درمان قطعی دارد.درمان بیماری بسته به مرحله پیشرفت، شامل موارد ذیل است:
۱ - درمان ریشه ای یا رادیکال، به دنبال این درمان حداقل انتظار ادامه حیات پس از درمان ۱۰ سال است. از مزایای دیگر این روش درمانی نیاز نداشتن به داروست و بیمار فقط به کنترل دقیق نیاز دارد. اگر طی کنترل های دوره ای مشخص شود بیماری عود کرده است ، درمان کمکی اعمال می شود.
درمان های دیگر شامل رادیوتراپی، هورمون درمانی، شیمی درمانی، تجویز مهارکننده و... است که گاهی ترکیبی از روش های یاد شده اعمال می شود.
از بین روش های یاد شده، روشی که به افزایش طول عمر با کیفیت منجر می شود همان درمان ریشه ای یا رادیکال است و انجام آن زمانی میسر است که بیماری کاملاً در داخل غده محصور باشد. برای دسترسی به این مقصود نیاز به توجه به روش های خودمراقبتی است زیرا برای این بیماری غربالگری انجام نمی شود.
توصیه ها
طبق توصیه های مورد قبول جامعه جهانی برای اعمال روش های خودمراقبتی باید مردان سالی یک بار (از دهه پنجم زندگی) برای بررسی این بیماری به اورولوژیست (متخصص کلیه و مجاری ادراری) مراجعه کنند.
این ارزیابی شامل
اندازه گیری میزان آنتی ژن پروستات یا p.s.A
Prostatic specific Antigen است که حداکثر میزان طبیعی آن چهار نانوگرم در میلی لیتر است. (این میزان با افزایش سن کمی تغییر می کند)
معاینه از راه مقعد که متخصص باتجربه می تواند تغییرات حجمی و ندول را با لمس تشخیص دهد.
سونوگرافی
نمونه برداری
وی می افزاید: اگرچه این بیماری شایع و پیامدهای آن نگران کننده است اما با تشخیص به موقع و درمان بهنگام می توان هم طول عمر و هم کیفیت زندگی را افزایش داد.
نویسنده: رمضانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست