جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

التهاب لثه در دوران بارداری


التهاب لثه در دوران بارداری

بسیاری از خانم‌ها در مورد التهاب لثه در دوران بارداری و اینکه از چه زمانی شروع می‎شود و آیا پس از زایمان بهبود خودبه‌خودی پیدا می‎کند یا نیازمند درمان است، نگران‌اند.
البته …

بسیاری از خانم‌ها در مورد التهاب لثه در دوران بارداری و اینکه از چه زمانی شروع می‎شود و آیا پس از زایمان بهبود خودبه‌خودی پیدا می‎کند یا نیازمند درمان است، نگران‌اند.

البته باید گفت این عارضه لزوماً در تمام زنان باردار ایجاد نمی‎شود. گزارشات مختلف شیوع التهاب لثه بارداری را در ۵۰ تا ۱۰۰ درصد زنان باردار اعلام نموده‎اند، اما می‌توان گفت این عارضه با رعایت کامل بهداشت دهان قابل پیشگیری است.

معمولاً افزایش شدت التهاب لثه در دوره بارداری، در ماه دوم یا سوم شروع می‎شود و تا ماه هشتم افزایش می‎یابد و بعد در ماه نهم مقداری کمتر می‎شود و تا دو ماه بعد از زایمان تناسب بین میزان رسوبات میکروبی موجود در دهان و شدت التهاب لثه به وضعیت قبل از بارداری برمی‎گردد. البته اگر در دوران بارداری به دلیل وجود حالت تهوع، زن باردار از مسواک و نخ دندان کمتر از دوران قبل از بارداری خود استفاده کرده باشد میزان جرم و دیگر رسوبات میکروبی در دهان‌اش بیشتر از مقدار قبل از باردرای خواهد بود و در نتیجه شدت التهاب لثه که اکنون (دو ماه بعد از زایمان) متناسب با مقدار رسوبات است بیشتر از دوره قبل از بارداری خواهد بود.

در هر حال بعد از زایمان تا وقتی که رسوبات میکروبی (جرم و پلاک میکروبی) در دهان وجود داشته باشد لثه خودبه‌خود به وضع سلامت برگشت نمی‎کند و لازم است که عمل جرم‌گیری و تمیز کردن کامل دهان انجام گیرد.

باید بدانید که بارداری باعث التهاب لثه نمی‎شود و علت التهاب لثه در دوره بارداری نیز مانند تمام شرایط عادی وجود رسوبات میکروبی است.

علایم التهاب لثه در دوران بارداری نیز مانند هر زمان دیگری شامل قرمزی، تورم و بزرگ شدن لثه (افزایش حجم لثه) است. همچنین لثه با تحریکات بسیار مختصر مانند گاززدن میوه‎ها، جویدن غذا یا مسواک زدن خون‌ریزی می‎کند. اگر بیماری لثه و از بین رفتن استخوان اطراف دندان‌ها از قبل هم وجود داشته باشد علایم ذکر شده همراه با لقی دندان‌ها و ایجاد فاصله بین آنها ممکن است در دوران بارداری شدیدتر شود.

توجه داشته باشید که در دهانی که مرتب با مسواک و نخ دندان تمیز نمی‎شده و در نتیجه جرم و رسوبات میکروبی دیگر در آن تشکیل شده بوده قبل از بارداری نیز التهاب لثه وجود داشته است، اما مقدار و شدت آن کمتر بوده و در نتیجه احتمالاً به آن توجه لازم نمی‎شده است، ولی پس از باردار شدن، التهاب لثه شدت بیشتری پیدا کرده و زن باردار ناچار به آن توجه می‏نماید و لذا ممکن است به اشتباه فکر کند این تغییرات به علت بارداری ایجاد شده است.

پس اگر قبل از بارداری بهداشت دهان برقرار شود یعنی در صورت نیاز به جرم‌گیری و درمان لثه این درمان‌ها انجام شود و یا تمیز کردن دهان با مسواک و نخ دندان به طور مرتب و روزانه انجام شود نباید نگران این مشکل بود.

دکتر مریم سقازاده

متخصص بیماری‌های لثه و جراحی لثه

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران