پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

دیدگاه امام و مقام معظم رهبری در مورد انتخابات مجلس خبرگان


دیدگاه امام و مقام معظم رهبری در مورد انتخابات مجلس خبرگان

دیدگاههای رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی ره و مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در خصوص مجلس خبرگان رهبری, الزامات و ضرورتهای انتخابات مجلس خبرگان به رشته تحریر درآمده است

انتخابات چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری بیست و چهارم آذر ماه سال جاری در سراسر کشور برگزار می‌شود. قرار است در این انتخابات ‪ ۸۶تن از نمایندگان مجلس خبرگان از سوی مردم انتخاب شوند.

با توجه به جایگاه ویژه مجلس خبرگان رهبری در نظام جمهوری اسلامی و مسوولیت خطیری که این مجلس در تعیین رهبر و نظارت بر امر رهبری نظام اسلامی دارد، انتخابات آن هم از اهمیت والایی برخوردار است و در نتیجه مشارکت عموم مردم در این انتخابات حایز اهمیت است.

در این گزارش، دیدگاههای رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در خصوص مجلس خبرگان رهبری، الزامات و ضرورتهای انتخابات مجلس خبرگان به رشته تحریر درآمده ‌است.

حضرت امام خمینی (ره) رهبر و بنیانگذارجمهوری اسلامی عنایت ویژه‌ای به مجلس خبرگان داشتند و بارها در سخنان خود بر اهمیت و جایگاه این مجلس در نظام جمهوری اسلامی تاکید کردند.

این امر از سوی مقام معظم رهبری ، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز بارها مورد تاکید قرار گرفته و ایشان به کرات، حفظ و صیانت از این مجلس را خاطر نشان کرده‌اند.

حضرت امام ( ره ) و نیز مقام معظم رهبری ، مجلس خبرگان را دارای ریشه الهی و اثبات‌کننده ولایت فقیه می‌دانند و حفظ و صیانت از دولت اسلامی را منوط به نظارت فقیه و ولایت فقیه قلمداد کرده‌اند.

در دیدگاه حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری مجلس خبرگان در نظام جمهوری اسلامی ، تعیین‌ کننده ترین و مهمترین رکن از ارکان نظام است، مجلسی که برای حفاظت از دستاوردهای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی و مشروعیت بخشیدن به آن نقش اساسی دارد.

وظیفه مجلس خبرگان در نزد حضرت امام ( ره ) و مقام معظم رهبری بسیارحساس است، بطوری که در نگاه این دو بزرگوار، این مجلس که متشکل از مجتهدین و برجستگان در آگاهی و تعهد اسلامی و انقلابی است، حساسترین وظایف را در نظام جمهوری اسلامی برعهده دارد و ضامن بقا و استمرار نظام اسلامی در خطیرترین لحظات و پشتوانه‌ای عظیم برای نظام است.

در بیانات متعدد، امام راحل و نیز رهبر فرزانه انقلاب ، ضمن ترسیم اهمیت مشارکت مردمی و "حماسه حضور" تکلیف شرعی و انقلابی مردم را برای انتخاب خبرگان بیان کرده و از علمای بلاد خواسته‌اند مردم را با وظایف شرعی خود در برهه‌های حساس آشنا کنند.

توجه ویژه حضرت امام ( ره ) و مقام معظم رهبری به جایگاه حساس و مهم مجلس خبرگان نشان می‌دهد که ایشان جایگاهی عالی و رفیع را برای این مجلس در نظام جمهوری اسلامی در نظر گرفته‌اند.

سخنان مقام معظم رهبری در آستانه برگزاری انتخابات چهارمین دوره مجلس خبرگان در خصوص عدم تضعیف مجلس خبرگان و کسب اعتماد مردم و همچنین پرهیز از تخریب چهره‌ها و شخصیت‌های علمی و پرهیز از هرگونه تفکر خطی و جناحی نشان می‌دهد که معظم له با حساسیت خاصی هم‌چون رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی ( ره ) به این مجلس می‌نگرند.

بیانات معظم له در خطبه‌های نماز عید سعید فطر در سال جاری در مصلای تهران بیانگر توجه ویژه‌ ایشان به انتخابات مجلس خبرگان است.

"...اهمیت انتخابات خبرگان - که شاید هیچ کدام از انتخاباتهای کشور به این درجه از اهمیت و حساسیت نباشد - در این است که با این انتخابات، مردم افراد خبره‌ی مورد اعتماد خودشان را انتخاب می‌کنند تا اینها آماده‌ی به کار باشند برای لحظه حساس فقدان رهبری در کشور. این مجموعه مورد اعتماد ملت باید بنشینند و با بصیرت کامل، رهبری را که قادر بر ادای تکالیف رهبری می‌دانند، انتخاب کنند و به مردم معرفی کنند.

اگر چنین جمعی در آن هنگام - یعنی هنگامی که کشور به تعیین رهبر احتیاج پیدا کرده است، یا به خاطر اینکه رهبر قبلی از دنیا رفته است و یا خدای نخواسته از صلاحیت‌ها افتاده است، که باید رهبر دیگری را انتخاب کنند - حضور نداشته باشد و آماده‌ی به کار نباشد، آنچنان گرهی در دستگاه مدیریت کشور به وجود خواهد آمدکه با هیچ سرانگشتی این گره باز شدنی نیست.

خصوصیت انتخابات رهبری این است. کار مهم خبرگان در درجه اول، همین انتخاب است و در درجه‌ی دوم، نظارت بر وضع رهبر موجود و حاضر، که متوجه باشند و ببینند آیا صلاحیت‌ها در او باقی است؟ این کار مهم مجلس خبرگان است. هیچ دستگاه دیگری در کشور وجود ندارد که بتواند این کار مهم را انجام بدهد و قانون به آن، چنین اجازه‌ای را داده باشد و چنین تکلیفی را کرده باشد.

بنابراین، انتخابات مجلس خبرگان بسیار حساس است.

در دوره ی قبل - یعنی هشت سال قبل که انتخابات مجلس خبرگان بود - از چند ماه قبل از انتخابات، رادیوهای بیگانه تبلیغات خود را شروع کردند تا مردم را نسبت به این انتخابات دلسرد کنند، تا آنان در انتخابات شرکت نکنند.

هدف آنها همین بود که این معضل و گره بزرگ را در کشور به وجود آورند تا این دستگاه صاحب صلاحیت در کشور وجود نداشته باشد. مردم ما به توفیق الهی و به دستگیری و هدایت الهی، برخلاف آنچه که دشمنان می‌خواستند، با یک حضور قوی و پرشور در عرصه‌ی انتخابات شرکت کردند و این اعضای مجلس کنونی خبرگان را - که در آخر دوره ی خود به سر می‌برد - انتخاب کردند. برادران و خواهران بدانید: امروز هم این انتخابات بسیار مهم است و شرکت در آن، به مصالح اساسی ملت و کشور ارتباط پیدا می‌کند. هر چه این مجلس قویتر ، معتبرتر، پایدارتر، بصیرتر و بیناتر باشد، آینده‌ی کشور بیشتر تضمین شده است...افراد مورد اعتمادی را که خودتان می‌شناسید یا اشخاص مورد اعتماد آنها را معرفی می‌کنند و بر صلاحیت آنها شهادت می‌دهند، آنها را به مجلس خبرگان بفرستید تا این مجلس همواره با همان استحکام و اقتداری که قانون برای آن معین کرده است، بماند و آینده‌ی کشور تضمین شود."