یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
حفظ جوانی و شادابی
زمانی بود که خیلی چیزها را به پیری و گذشت ایام نسبت میدادیم، مانند کم شدنحافظه، نقصان توان بدن، چاق شدن شکم و چینهای چهره. شکی نیست که به روزگار پیریقوای بدنی و حافظه کم میشوند ولی پرسش این است که حدود و مرز پیری کجاست و ازچه سنی میتوان گفت که یک شخص، سالخورده و پیر است. زمانی بود که در جامعهسالمندان ۷۰ و ۸۰ ساله بسیار کم بودند و حد میانگین عمر انسانها شاید ۳۰ تا ۳۵ سال بیش نبود اما امروزه میانگین عمر، در کشورهای صنعتی پیشرفته، که مراقبتهایبهداشتی پیشرفته نیز دارند، به مرز ۸۰ سال رسیده استبنابراین افراد ۹۰ ساله وبیشتر، کم نیستند.
در میهن خود ما، یکی دو نسل پیش حد متوسط عمر پائین بوده و افراد ۷۰ سالهکمتر دیده میشدند ولی امروز سپاس خدا را که در اثر پیشرفتبهداشت، پیشگیری ودرمان و مراقبتهای پزشکی، حد میانگین عمر به بالای ۶۰ سال رسیده است و افراد ۷۰ سال به بالا در جامعه ما فراوان هستند، خداوند عمر طولانیتر و با عزتتر به آنانعنایت فرماید که حق بزرگی، از هر طبقه و صنف، بر جامعه دارند و نسل جوانتر بایداحترام و ارزش ویژه به آنان قائل شوند. که ریش و گیس سفید نشانی از سالها تجربهو خدمتبه جامعه است.
با این حساب پیری، مرز معین ندارد. در یکی دو نسل پیش مثلا روزنامهها مینوشتندپیر مرد ۵۰ ساله در تصادف فوت شد و یا نظائر آن ولی امروز مشکل بتوان افراد شصتساله جامعه را پیر خطاب کرد چه آنان افرادی فعال و کارآمد و کاردان هستند.
در یکی از نوشتارهای گذشته یادآور شدهایم که پیری «بیولوژیکی» غیر از پیریتقویمی است. بهر حال امروزه علم به ما میآموزد گاهی پیری و سالمندی بهانه استکه خود را از بعضی کارها معاف کنیم درحالی که به انجام آنها قادریم. امروزه مامیدانیم تندرستی و نشاط بسته به این است که ما چگونه زندگی میکنیم نه این که ماچقدر عمر کردهایم و حالا موقع آن رسده است که دیگر این اشتباه را نکنیم.
مثلا چین و چروک چهره را که در اثر تابش آفتاب ایجاد شده است و یا شلیماهیچهها و تجمع چربی در بدن را که حاصل تنبلی و تنپروری است، به حساب پیریبگذاریم چه برنامه غذائی سالم، ورزش و طرز زندگی خوب، پوستبدن و حتی توان مغزما را حفظ میکند.
آب حیات چشمه جوانی در سفره غذا و یا در حرکت و راهپیمائی ماست و نیز ممکناست در طرز کار، بازی، خواب، تفکر، کنش و واکنش ما نیز باشد.
● اعتماد بنفس
همیشه اعتماد بنفس داشته باشید فکر نکنید چون پا به سن گذاشتهاید و کار از کار گذشته است. به یاد بیاوریم افراد میانسال بالاتر از ۵۰ سال را کهدر مسابقه ورودی دانشگاهها شرکت میکنندد و چه بسا پذیرفته هم میشوند و به آموزشعالی ادامه میدهند. کسانی را میشناسیم که در همان سن و سال شروع به ورزش میکنندو حتی بیمیل نیستند که در مسابقهها مثلا مسابقه دو شرکت کنند فقط باید این امیدبه وجود آید که در ما قابلیت و توان هست که در میانسالی هم میتوانیم بهفعالیتهای لازم بپردازیم برای رسیدن به این هدف باید اعتماد بنفس داشته باشیم.
این اعتماد میتواند ما را وادار کند که زندگی سالمی را ادامه دهیم و روش ناسالم خود را به روش خوب مانند تغذیه سالم و ورزش و حرکت و غیره تغییر دهیم.
هرچه اعتماد بنفس قویتر باشد، همانقدر میتوان به عادات پسندیده روی آورد.
● کار و تلاش
کار و تلاش باید در حد توان باشد. باید آموخت که کار را به طور راحتو وموثر انجام داد. کار بیش از حد توان، برای مدت طولانی، ممکن استخستهکننده واضطرابآور باشد. کمکاری هم باعث ملال، خستگی و فرسودگی میشود.
ورزش و تلاش در حد تعادل نه تنها برای قلب و ریه سودمند است، بلکه توان مغزیرا نیز افزایش میدهد. مطالعات مقایسهای بر روی افراد سالمند که ورزش میکنند وفعال هستند، با همسالان دیگر آنان که تنبل و راحتطلب هستند، به وسیله پژوهشگرانانجام گرفته است.
این مطالعات نشان میدهند که افراد فعال و پرتحرک و ورزشکار از عهده آزمایشهابهتر برمیآیند و به تحریکات خارجی بهتر باسخ میدهند و از نظر روانی تیزتر وسریعالعملترند به طور مثال موقع رانندگی در یک ترافیک سنگین، آنان بهتر، زوددترو دقیقتر از دیگران تصمیم میگیرند که به راست و یا چپ بپیچند و یا مسیر عوضکنند و در چراغ قرمز میایستند.
کارشناسان میگویند ورزش به دو طریق میتواند در مغز اثر بگذارد.
نخست کسی که در هوای آزاد ورزش میکند و بدنی متناسب دارد، اکسیژن زیاد جذبمیکند و مغز وی از این اکسیژن بهره زیادتر میبرد چه مغز نسبتبه وزن خود بیش ازدیگر اعضا یعنی بیستبرابر به اکسیژن نیاز دارد. اگر اکسیژن کافی به آن برسد،بهتر و سریعتر عمل میکند.
دوم این که ورزش به سلامت و طول عمر مراکز مغزی که مسوول حرکات بدنی هستند،کمک میکند.
لسیتین (۱)
این ماده به افزایش حافظه و توان مغزی کمک میکند. گرچه هنوز به طور دقیق نمیتوان گفت ولی آزمایشهای زیاد نشان داده است مواد غذائی که حاوی لسیتین هستند، از نکث مغزی جلوگیری میکنند. در یک آزمایش درآمریکا، ۱۱۷ نفر افراد سالمند سالم، هرکدام روزانه یک قاشق مرباخوری دانههای نقل مانند «گرانول» لسیتین به مدت سه هفته خوردند و مهارت کافی در یادآوری نامها و جای اشیاء کسبکردند. در آزمایش دیگر نتیجه جالبی به دست آمد آن این که گروه جوانتر (۳۵ تا ۵۰ساله) از نظر حافظه پیشرفتبیشتری نشان دادند.
البته کسانی که ۶۵ ساله تا ۸۰ ساله بودند نیز پیشرفت نمودند.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که لسیتین به علت تامین «کولین» (۲) مغزباعثبهتر شدن حافظه میگردد چه آن باعث میشود پیغام بین «نرونها» (۳) به خوبیمنتقل شود.
فراموش نشود که این ماده در بعضی افراد باعث اسهال خونآلود و ناراحتی معدهمیگردد که با حذف لسیتین بهبود مییابد به جای لسیتین باید از مواد غذائی کهدارای این ماده است، سود جست.
افزایش توان دستگاه ایمنی بدن
هرکس دوستانی دارد که در مواقع لزوم، برای گفتندرد دل باید به آنان مراجعه نماید. پژوهشگران بر این باورند که حمایت از طرفدوستان و افراد خانواده، دستگاه ایمنی بدن را قوی مینماید. اگر شما «استرس»نرن دارید به دوستان خود سر بزنید واز آنان برای رفع ناراحتی خود یاری بطلبید.
یادداشت کردن ناراحتیها سودمند است. سالمند شدن همراه استبا تغییراتی کهگاهی تواءم با کاهش بعضی نیروهاست. تغییر شغل، تغییر مکان دادن یا مجرد شدن(بههر علتی) ممکن است طوفانی از احساسات در انسان ایجاد نماید. در سینه حبس کردناین احساسات میتواند در دستگاه مصونسازی بدن اثر منفی بگذارد. ضمن یادداشت کردناین احساسات و ناراحتیها، پرسشهائی را نیز بنویسید نظیر این که من چگونه احساسمیکنم؟ چرا چنین احساس میکنیم و غیره، تمام جزئیات را یادداشت کنید. در اینصورت درد دل شما سبک خواهد شد مثل این که آن را به کسی گفتهاید.
خوشبینی نیز برای دستگاه مصونسازی بدن سودمند است و بدبینی برعکس آن است.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که بدبینی در کسانی که (HIV) مثبت هستندیعنی کسانی که ویروس بیماری «ایدز» در بدن آنان هست، تعداد سلولهای (T) را دربدن آنان کم میکند. این سلولهای T با ویروس «ایدز» مبارزه میکنند پس بدبینیبرای بدن زیانآور است. برای رفتن از بدبینی به طرف خوشبینی باید گامی به عقببردارید و با دیده واقعبین به جهان، اطراف و خود بنگرید.
● ورزش و تقویتبدن
بر طبق مطالعات پژوهشگران دانشگاه «تافتز» (۴) آمریکا ورزشمیتواند پیری را به تاءخیر اندازد و در موارد بسیاری انسان را جوان نماید یعنی این که عقربه ساعت زمان را به عقب برگرداند. این امر در بانوان، پس از آغاز یائسگی، غیر منتظر و شگفتآور است. پژوهشگران نامبرده دو گروه بیست نفری ازبانوان ۵۰ تا ۷۰ ساله را مورد مقایسه قرار دادند.
یک گروه هر هفته دوبار ۵ نوع ورزش تقویتی انجام دادند و گروه دیگر ورزشنکردند. پس از یک سال چربی بدن افراد گروه ورزش ۱ تا ۲ کیلوگرم کم شد و در عوضدر حدود ۲ کیلوگرم بر وزن ماهیچههای آنان افزوده شد. حجم استخوانها، هم دررانها و هم در کمر افزایش یافت.
توانستند تعادل خود را بهتر حفظ نمایند. در همین مدت، همه این عوامل در گروهدیگر بدتر شدند و در نتیجه پوکی استخوان که شکستگی را تسهیل مینماید، در آنانافزایش یافت.
حسن دیگر ورزش آن بود که آن بانوان توانستند درکارهای دیگر مانند: کار درباغچه حیاط و کارهای خانه فعالتر باشند. افزون بر آن، خود آنان با توجه بهتغییراتی که در بدنشان به وجود آمد، به ورزش علاقمند شدند.
در یک مطالعه دیگر روی ۱۳ مرد که سن همگی آنان در حدود ۶۰ بود ورزشهای تقویتیانجام دادند.
مشاهده شد که آنان نیز هر کدام دو کیلوگرم از چربی بدنشان کاستند و در عوض دوکیلوگرم بر حجم ماهیچههای خود افزودند. کم شدن چربی خود به تنهائی نویدبخش استتا چه رسد که تواءم با افزایش وزن و حجم ماهیچهها باشد .به ویژه این که اینمردها بیش از نصف چربی را از ناحیه کپل و شکم کاستند که این خود بسیار سودمنداست چه میدانیم که چربی زیاد در بخش میانی بدن با افزایش بیماری قلبی، دیابت(بیماری قند) و برخی از انواع سرطان مرتبط است.
پیش از آن که یک ورزش تازه را آغاز نمائید، بدن خود را برای جلوگیری از مجروحشدن با آن ورزش آماده نمائید.
اگر میخواهید وزنهبرادری کنید، هفتهای سه بار با وزنههای کمتر این ورزش راانجام دهید و به تدریجبر مقدار آن بیفزائید تا ماهیچههای مورد نظر را توانمندسازید. این ورزش در عین حال میتواند قدرت کشش تاندونها و لیگامانها را نیزافزایش دهد. افزون برآن، ماهیچههای نیرومند باعث نگاهداری و حفظ مفاصل نیزمیگردند به طوری که آنها کمتر دچار عارضه میشوند.
برای تقویت ماهیچهها، باید همه عضلات یک عضو را بکار ببرید بهطور مثال اگرمیخواهید ماهیچههای بالای زانو (ران) را تقویت نمائید باید عضلات چهار سر و نیزماهیچههای پشت ران را که به زانو متصل میشوند، تقویت کنید.
عدم تعادل ماهیچههای یک عضو گاهی ممکن استباعثخطراتی بشود.
در هفته شش روز و روزی یک ساعت راهپیمائی کنید. اگر با ورزشهائی مانندوزنهبرداری به تقویت ماهیچهها میپردازید، این راهپیمائی سه بار در هفته کافیاست تا ماهیچهها و استخوانهای شما را نیرو بخشد.
این را بدانید که استخوانها را باید قوی کرد و گرنه کسی به طور مادرزادی دارای استخوانهای قوی نیست گرچه ارث هم بیتاثیر نمیباشد. اگر میخواهید (قطعا هم میخواهید) در سرتاسر عمر خود استخوانهای قوی داشته باشید، روزانه باید ورزشهائی انجام دهید که بر استخوانهای شما اثر بگذارد به طوری که این ورزشها روی استخوانهای شما فشار وارد کنند. وقتی که شما راه میروید یا ایستادهاید، براستخوانهای اندامهای تحتانی و ستون فقرات شما فشار وارد میشود که باعث تقویتآنها میگردد. شنا کردن در عین حال که ورزش بسیار خوبی است، ورزش تحمل وزن بهحساب نمیآید چه آب، وزن بدن را سبک مینماید. دوچرخهسواری باعث فشار بر ستونفقرات میشود و برآن استخوانها سودمند است. این ورزش با وجود این که ماهیچههایساق پا را تقویت میکند، در استخوانهای آنها زیاد موثر نیست چه پاها روی رکاب(پدال) قرار میگیرند و وزنی را تحمل نمیکنند.
موقع راه رفتن یا پرش، وزن بدن بر اندامها فشار وارد میکند و باعث تقویتاستخوانها میگردد چه موقع راه رفتن، هربار که پاشنه پا به زمین میخورد، نیروئیبرابر ۱۳ وزن انسان بر آن وارد میشود بنابراین بهترین ورزش برای تقویتاستخوانها انداختن سنگینی بدن روی پاها، خواه با برداشتن وزنه و خواه با راهرفتن و جهیدن است. والیبال، تنیس، راه رفتن و پرش برای این منظور بهترین وسیلهاست. البته وزنهبرداری و ورزشهائی که ماهیچهها را تقویت نمایند، نیز بسیارسودمند هستند.
● تقویت استخوانهای ستون فقرات
وضع خمیده ستون فقرات تنها نشانه این نیست کهشما را پیر نما میکند، بلکه واقعا به مرور زمان، این وضع باعث پیری ستون فقراتشما نیز میشود. افزون بر این سبب ایجاد مشکلات مزمن ستون فقرات نیز میگردد. طرزبد نشستن حتی بد راه رفتن ممکن استباعث تغییراتی در شکل ستون فقرات گردد. کهدر نتیجه سبب فشار بیشتر بر این استخوانها و سازمان نگاهدارنده آنها بشود بهطورمثال ماهیچههای بخش فوقانی نیم تنه بدن، تعادل خود را از دست میدهند و بیش ازحد کشیده میشوند و استخوانهای قفسه سینه بهم نزدیک میشوند برای جلوگیری و حتیرفع این ناراحتی باید به طور مرتب به عقب خم شد تا انحنای مزمن که در اثرفعالیت روزانه مانند مطالعه، نگارش، رانندگی و غیره عارض میگردد، جبران شود. خمشدن به سمت پشت، ایجاد فضائی در بین مهرهها میکند که باعثبهبود جریان خون بهبافت و استخوانها و مهرهها میگردد. برای این که از خم شدن به پشتسود ببرید،نرمش ساده به شرح زیر انجام دهید:
یک پتوی سفت را لوله بکنید بهطوری که بلندی یا قطر آن در حدود ۱۵ سانتیمترباشد (بهتر است از قطر کمتر آغاز نمائید تا به تدریجبه ۱۵ سانتی متر یا بیشتربرسانید). این پتوی لوله شده را در کف اتاق قرار دهید، به پشتبخوابید به طوریکه کتفهای شما روی پتو قرار گیرند. برای این کار جلو پتو بنشینید درحالی که رویآرنجها تکیه میکنید به سمت پشتخم شوید و شانهها را به آرامی روی پتوی لولهکرده قرار دهید بهطوری که سر شما به طرف کف اتاق آویزان شود. بلندی پتو بایدآنقدر باشد که شما در وضع راحت قرار بگیرید و گرنه باید بلندی پتو را کم کنید.اگر کمر شما درد گرفت زانوها را خم کنید و گرنه بهتر است پاها را دراز کرده ودستها را بالای سر بیاورید و تا ممکن استبکوشید آنها را نیز از بالای سر به زمینبرسانید اگر آنها به زمین نرسند، بالای سر (نه زیر سر) بالشی قرار دهید و دستهارا روی آن بگذارید و به آرامی نفس بکشید و تا ۵ دقیقه در همان حال بمانید و بعدبنشینید و کمی استراحت کنید و سپس این کار را چند بار تکرار نمائید.
● کمر درد
موقع کمر درد لازم نیست که حتما استراحت نمائید. هشت نفر از هر ده نفردر مواقعی در طول حیات دچار کمردرد میشوند. در بسیاری از موارد، ناراحتیهای کمری در عرض یک ماه به خودی خود برطرف میگردند. بسیاری از مردم که دچار کمر دردهستند، این اشتباه را میکنند که بیشتر اوقات در رختخواب بمانند چه وقتی که مدتیمیخواهند ماهیچهها و استخوانهای آنان ناتوان میگردند که این خود فرآیند پیر شدنرا تسریع مینماید. استراحت در رختواب اگر بیش از چند روز طول بکشد در واقعبهبود درد کمر را به تاخیر میاندازد. مطالعهای که در کشور فنلاند انجام گرفتهاست، این مطلب را تایید میکند یعنی کسانی که دچار کمر درد هستند اگر سر کارخود بروند زودتر از کسانی که در رختواب میمانند، بهبود مییابند بنابراین وقتیکه پزشک تایید کرد که مساله جدی باعث کمردرد نشده است، باید هرچه زودتررختواب را ترک کرد. اگر مساله جدی باشد، آن موضوع دیگری است که باید مورد توجهدقیق قرار گیرد. در صورتی که علائم کمردرد شدید نباشند و مساله مهمی مثل شکستگیو یا فتق دیسک بین مهرهای درکار نباشد، میتوان بعضی ورزشها را که به کمر فشاروارد نمیآورند انجام داد مانند راه رفتن، شنا کردن و دوچرخهسواری (خواه بادوچرخه ثابت و خواه متحرک) بلامانع است. برای رفع درد میتوان از داروهای سادهمانند آسپیرین و آستامینوفن سود جستبه شرط این که زخم و ناراحتی معده وجودنداشته باشد.
● موقع ورزش هر دو طرف بدن را مورد توجه قرار دهید
بازیهائی مانند تنیس وبیسبال باعث میشوند که انسان دائما کمر را به یک طرف بچرخاند و یا این که گروهیاز ماهیچههای یک طرف را بیشتر بکار ببرد. این کار به مرور زمان باعث میشود کهماهیچههای آن طرف دچار رگ به رگ شدگی شوند. یکی از راههای مفید برای رفع اینناراحتی این است که ماهیچهها در جهت عکس کشیده شوند. برای این کار تغییر جهتحرکت و چرخش به سمت دیگر سودمند استیعنی این که در بازیهائی مانند تنیس ووالیبال باید به هر دو طرف چرخید.
موقع مسافرت از سلامتستون فقرات غافل نباشید
خواه با خودرو سواری، اتوبوس وترن و خواه با هواپیما مسافرت میکنید به سلامتستون فقرات خود توجه داشته باشید. بعضی از افراد پس از پایان مسافرت دچار کمردرد میشوند.متاسفانه تعداد این افراد کم نیست. در مسافرت راه دور بلند کردن بار سنگین ونشستن به مدت طولانی چهبسا باعث کمردرد و یا غالبا سبب درد گردن و ساق پاهامیشود. گو این که کسی هرگز کمردرد نداشته است ولی ممکن است مسافرت باعث ناراحتیوی شود. اگر شما پیشاپیش دچار چنین دردهائی هستید، شاید مسافرت، آنها را تشدیدنماید.
● از این مشکل مسافرت چگونه جلوگیری کنیم؟
راه بروید: اگر شما با قطار راهآهن یا هواپیما مسافرت میکنید، هر ساعت چنددقیقه راه بروید. اگر با خودرو راه دور مسافرت میکنید، هر ساعت توقف کنید و چنددقیقه راه بروید. برای کسانی که کمردرد دارند تنها راه این است که در مسافرت هرساعت کمی راه بروند چه نشستن، فشار دیسکهای بین مهرهای ستون فقرات را افزایشمیدهد و این خود به راحتی باعث ناراحتی کسانی میشود که درد کمر دارند. اگر محلیبرای راه رفتن نیست، کمی بیایستید. چه ایستادن نیز فشار بر مهرههای کمری را کممیکند.
▪ کفشهای راحت پاشنه کوتاه بپوشید:
کفش پاشنهبلند به طور عموم برای کمر خوبنیستبه ویژه اگر بار و چمدان هم حمل نمائید.
▪ تناسب بدن و سلامتخود را متعادل نگاهدارید:
فعالیت و ورزش متوسط منظم «آئروبیک» مانند راه رفتن، نه تنها در طول سفر،بلکه در تمام طول عمر نخستین مدافع ناراحتیهای کمر و پشت است.
● هنر نشستن
این که نشستن را یک هنر میدانم، یک واقعیت است چه طرز نشستن درسلامت کل بدن به ویژه ستون فقرات بسیار موثر است مخصوصا این مطلب در مسافرت حائزاهمیت است. وقتی که شما موقع مسافرت، مدت طولانی در صندلی باید بنشینید، بهتراستحولهای را مانند لوله بپیچید و یا بالش کوچکی را در ناحیه قوسی کمر (محلیکه ستون فقرات به صندلی نمیچسبد) قرار دهید.
اینکار از راستشدن انحنای طبیعی کمر جلوگیری میکند. در کوتاهمدت مستقیم شدناین انحنای طبیعی مسالهای ایجاد نمیکند ولی در درازمدت ممکن استبه طور جدیباعث ناراحتی و درد بشود.
بخش پائینی ستون فقرات که مهرههای کمری نامیده میشود، بهطور طبیعی، موقعایستادن، به جلو (به طرف شکم) خمیدگی دارد اما وقتی که مینشینیم این خمیدگی بهسمت عقب متمایل میشود در نتیجه به دیسکهای بین مهرهای انتهائی فشار وارد میشود.
که در اثر آن جریان مایع مغذی آنها قطع میگردد بنابراین کلید حل مشکل به دستشماست آن این که هر وقتستون فقرات پائینی (کمری) به سمت غلط کج میشود (خواه بهعقب و خواه به طرفین) باید راستبنشینید و آن را اصلاح نمائید. به هرحال درمسافرت بالشی که پشت کمر میگذارید میتواند از این وضع نامطلوب جلوگیری نماید.
اگر رانندگی میکنید آئینه بالای سر خود را کمی به طرف بالا برچخانید در اینصورت برای دیدن پشتسر، ناگزیر از راست نشستن و راست نگاهداشتن کمر هستید.
موقع مسافرت جیبهای پشتشلوار را پر نکنید چه پر بودن آنها باعث پیچش غرطبیعی ستون فقرات و نیز باعث فشار بر عصب سیاتیک و آزردگی آن میگردد.
زانوهای خود را در حالت موازی نگاهدارید به عبارت دیگر زانوها را رویهمنینداید و طوری روی صندلی بنشینید که ستون فقرات شما کج نشود و کمر شما با پشتصندلی مماس باشد.
موقع خواندن و نوشتن نیز زیاد روی میز خم نشوید.انداختن زانوها رویهم، چه درمواقع عادی و چه به هنگام مسافرت (خواه مسافرت با سواری، اتوبوس، هواپیما، یاراه آهن باعث کوتاهی موقتساق پاها و کمی جریان خون در آنها میگردد و سبب احساسسوزن سوزن شدن و حتی کرخی ساق پاها میگردد و از همه بدتر ستون مهرههای کمری رابه طرف عقب فشار میدهد و باعث فشار نابرابر به رانها و لگن خاصره میشود و عصبسیاتیک را تحریک مینماید.
اگر پشت میز کار میکنید و یا مسافرت طولانی، با اتوبوس و یا دیگر خودروها بهعنوان سرنشین نه راننده، میکنید، طوری بنشینید که زانوها کمی بالاتر از رانهاقرار گیرند که این باعث میشود که فشار روی پشتساق پاها کم شود و لگن خاصره رادر وضعی قرار میدهد و خمیدگی ستون فقرات را در حال مطلوب نگاه میدارد.
افرادی که پشت میز کار میکنند بهتر است از تخته زیر پا استفاده کنند که طرفنوک پای تخته و حدود ۱۵ سانتیمتر بلندتر از طرف پاشنه پا باشد.
اکرم اکبرزاده ابراهیمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست