سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

کاهش دید را جدی بگیرید


کاهش دید را جدی بگیرید

بیمار این مطلب آقایی ۴۵ ساله است که از ۹ ماه پیش احساس می کند چشم هایش بشدت ضعیف و دچار تاری دید شده است علاوه بر این سطح چشم هایش بشدت کدر شده و دوبینی هم پیدا کرده است پیش از این تنها هنگام مطالعه از عینک استفاده می کرد

بیمار این مطلب آقایی ۴۵ ساله است که از ۹ ماه پیش احساس می‌کند چشم‌هایش بشدت ضعیف و دچار تاری دید شده است. علاوه بر این سطح چشم‌هایش بشدت کدر شده و دوبینی هم پیدا کرده است. پیش از این تنها هنگام مطالعه از عینک استفاده می‌کرد.

از آنجا که مدتی است دچار اضطراب و نگرانی است بنا به تجویز پزشک روزی دو قرص پروپرانولول می‌خورد. علاوه بر این مدتی است دائم دچار افزایش ناگهانی فشار خون می‌شود و به همین سبب تحت نظر پزشک است. اما با توجه به مشکل بینایی پیش آمده، به مطب سیب مراجعه کرده است تا راه‌حلی برای رفع این مشکل بیابد.

● فشار خون، بیماری خاموش

با توجه به شرح حال بیمار، به نظر می‌رسد بالا بودن فشار خون، سلامت چشم‌ها را در معرض خطر قرار داده است. به طور کلی بالا بودن فشار خون نه تنها سلامت قلب، کلیه، مغز و دیگر اندام‌ها را با خطر مواجه می‌کند بلکه می‌تواند تهدیدی جدی علیه بینایی باشد. بیماری فشار خون تغییرات گسترده‌ای را در عروق قسمت‌های مختلف بدن ایجاد می‌کند. این تغییرات، به سلول‌های خونی شبکیه چشم که پشت چشم قرار دارد و تصاویر روی آن متمرکز می‌شود، بشدت آسیب می‌رساند. این بیماری در مراحل اولیه تنها به تنگ‌شدن تدریجی عروق شبکیه منجر می‌شود. از این رو ممکن است در مراحل اولیه قابل تشخیص نباشد.

اما با پیشرفت بیماری، خونریزی‌های کوچکی در شبکیه اتفاق می‌افتد. بر اثر پاره شدن دیواره عروق خونی موادی داخل شبکیه رسوب می‌کند و عوارض ناشی از آن به صورت ایجاد لکه‌هایی روی شبکیه نمایان می‌شود. این تغییرات با عوارضی نظیر کاهش دید همراه است، اما اصلا جای نگرانی نیست، زیرا اگر کاهش فشار خون درست درمان شود، این تغییرات به مرور برطرف شده و شبکیه ظاهری عادی پیدا می‌کند.

در این موارد درمان اصلی برای کاهش عوارضی که به بینایی صدمه می‌زند، درمان بیماری فشار خون است. به طور کلی افرادی که فشار خون بالایی دارند، باید هر دو تا سه ماه یک بار به چشم پزشک مراجعه کنند تا در صورت ایجاد هرگونه تغییری در شبکیه هرچه سریع‌تر تحت درمان قرار گیرند. بر خلاف این‌که بسیاری از افراد تصور می‌کنند فشار خون بالا بیماری چندان مهمی نیست، باید توجه داشت درمان نشدن این بیماری، به پیامدهای ناگواری همچون کاهش بینایی و تاری دید منجر می‌شود. افزایش فشار خون ممکن است هیچ علائم بارزی نداشته باشد.

بنابراین همه افراد باید به طور مرتب فشار خونشان را کنترل کنند و در حقیقت ضعف بینایی اولین سرنخ قابل برای شناخت بیماری فشار خون بالاست که پزشک از طریق معاینه ته چشم صدمات ناشی از افزایش فشار خون روی شبکیه را بسرعت تشخیص می‌دهد. پروپرانولول یا ایندرال از جمله داروهایی است که معمولا برای درمان فشار خون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این دارو برای درمان بی‌نظمی‌های قلبی، سردردهای میگرنی و جلوگیری از حمله قلبی موثر است. اگرچه در بسیاری از موارد برای درمان اختلالات روانی مانند اضطراب نیز تجویز می‌شود. در این شرایط مصرف این دارو بلامانع است. اما بیمار باید از مصرف داروهای استروئیدی که موجب افزایش فشار خون می‌شود اجتناب کند. گاهی نیز افزایش فشار خون ناشی از استرس و فشارهای روحی- روانی است که در این صورت نیز تجویز پروپرانولول می‌تواند همزمان در کاهش استرس و فشار خون تاثیرگذار باشد.

دکتر نیلوفر توکلی