شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
کمبود خواب, پوست خراب
کمبود خواب بر سلامت بدن اثر سوء میگذارد و پوست هم به همان اندازه آسیب خواهد دید. در اثر کمبود خواب سلولها و بافتها نمی?توانند خود را ترمیم کنند پس سلولها و بافتهای پوست هم جدای از این قاعده نیستند و نمی توانند خود را ترمیم کنند! کمبود مزمن خواب روی سلامت دستگاه گوارش تاثیر میگذارد و درنتیجه آن پوست هم آسیب خواهد دید...
▪ داشتن خواب کافی و آرام برای بدن و پوست بسیار مفید است اما چگونه؟
بدن ما هنگام خواب انرژی از دسترفته را دوباره ذخیره میکند و سلولها و بافتها ترمیم و احیا میشوند، در این هنگام ضربان قلب کند میشود و نفس کشیدن به آرامی صورت میگیرد، ترشح هورمون رشد به بالاترین درجه خود میرسد، ماهیچهها شل میشوند، دمای بدن پایین میآید. نوزادان بهطور پیوسته میخوابند و بهتدریج از خوابشان کم میشود طوری که در دوران کودکی میزان خواب به ۱۳-۱۲ ساعت در روز میرسد و در دوران بزرگسالی ۸ ساعت خواب کافی است و البته بعد از گذشت ۵۰ سال، خواب انسان کوتاهتر و به صورت منقطع میشود. درواقع خواب یک روند پیچیده است که بهوسیله مغز زمانبندی میشود.
▪ کمخوابی چگونه بر پوست تاثیر میگذارد؟
با آزادشدن ملانین در خون، بدن آماده خوابیدن میشود. خواب دارای دو مرحله اصلی است: مرحله اول مرحله REM است که نشانه آن حرکتهای سریع چشم است. این مرحله از خواب کمعمق و پر است از رویا. REM، ۴ زیرمرحله دارد. مرحله اول بین ۳۰ ثانیه تا ۷ دقیقه طول میکشد، ماهیچهها شل میشوند و همزمان مغز شروع به تولید امواج نامنظم میکند. مرحله دوم، ۲۰ درصد خواب شبانه را به خود اختصاص میدهد. بدن در خواب است و مغز امواج بزرگتر را تولید میکند. مرحله بعدی مرحله دلتاست. در این مرحله از خواب ترشح هورمون رشد به حداکثر میرسد و سلولها و بافتها شروع به ترمیم و بازسازی خود میکنند. بدون خواب دلتا که نیمی از خواب شبانه را تشکیل میدهد- در روز بعد شخص کاملا احساس خستگی خواهد کرد. این مرحله از خواب برای حفظ سلامت روانی و حافظه بلندمدت بسیار اهمیت دارد. در این زمان مغز اطلاعات را دستهبندی میکند و با کمک حافظه کوتاهمدت اطلاعات غیرمهم را حذف میکند و در آخر، مرحله دوم از مرحله اصلی خواب که در آن حرکتهای چشم متوقف میشوند، فشارخون کاهش مییابد و شخص به خواب عمیق فرو میرود.
کمبود خواب به صورت کوتاهمدت آثار جسمی مثل خستگی و کندشدن عکسالعملها را دارد که بدن در طول روز با افزایش ترشح هورمون آدرنالین این کمبود خواب را جبران میکند ولی اگر کمبود خواب به صورت مزمن باشد و نامنظمی در خواب به صورت عادت دربیاید، بدن با مشکلهای اساسیتری روبرو خواهد شد مثل افزایش استرس، کمبود تمرکز، ازبینرفتن حافظه کوتاهمدت، کمشدن دایره لغات و حتی باعث توهم و مشکلهای روانی پارانویید میشود.
البته مشکلهای جسمی که در پی این مشکلهای روانی پیش خواهند آمد کم نیستند و شامل مشکلهایی مثل پیری زودرس، خستگی مزمن و چاقی میشود و حتی خطر ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت، بیماریهای عفونی و قلبی-عروقی و دستگاه گوارش را افزایش میدهد.
▪ پوست در خواب چه میکند؟
هنگام خواب سلولهای پوست شروع به ترمیم و نوشدن میکنند که به بازسازی سراسری پوست و در نهایت به سالم ماندن و درخشش آن میانجامد. با کمخوابی ما فرصت بازسازی و ترمیم را از پوست?مان دریغ میکنیم و پوست خود را دچار مشکلهایی خواهیم کرد که بیشترین آثارش در قسمت پوست زیرچشم خیلی سریع خود را نشان خواهد داد. این ناحیه ضعیفترین و حساسترین پوست را دارد که از پوست بقیه نواحی بسیاربسیار نازکتر است. کمبود خواب دایرههایی سیاه را زیرچشم ایجاد میکند. این دایرههای کدر به صورت متورم و پفکرده هستند. همچنین چین?وچروکهایی به وجود میآیند که خطوط نسبتا عمیقی را زیرچشم ایجاد میکنند.
همانطور که گفته شد در مرحله دلتا هورمون رشد به بالاترین حد خود میرسد که بسیار برای پوست مفید است و آثار مثبتی را روی پوست میگذارد. پس میتوانید حدس بزنید با کمبود خواب و نرسیدن به مرحله دلتا چه ضربهای به پوستتان خواهید زد. خواب به طریقی روی جوش و آکنه هم تاثیر دارد ولی کمبود خواب به خودیخود نمیتواند دلیل به وجود آمدن آکنه شود.
▪ تاثیر بیخوابی بر آکنه
برای بررسی تاثیر خواب روی آکنه لازم است اول جنبه روانی موضوع را بررسی کنیم. مثبت بودن باعث سلامت فعل و انفعالهای شیمیایی بدن و شادابی جسم میشود؛ از ترشح هورمونها گرفته تا بقیه مسایل و این روند به بدن کمک میکند تا با تولید آکنه مقابله کند و متاسفانه عکس ماجرا نیز صادق است. افسرده و بدبین بودن روی سلامت شیمیایی بدن اثر منفی میگذارد. کمبود خواب به صورت مزمن شما را به سمت بدبینی و افسردگی سوق میدهد و بهطور دقیقتر، کمبود خواب انرژی شما را تحلیل میدهد. با کم شدن انرژی نمیتوانید به خوبی فعالیت جسمی و ذهنی داشته باشید که شما را کمکم افسرده و بدبین خواهد کرد. افسردگی و بدبینی سلامت بدن و تعادل هورمونها را به هم میریزد و درنتیجه آن آکنهها بیشتر و بیشتر میشوند و حتی در برابر درمان از خود مقاومت نشان خواهند داد. پس مطمئن باشید اگر بهترین رژیمغذایی را داشته باشید و سالمترین سبک زندگی را ولی خواب کافی نداشته باشید از شر آکنهها خلاص نخواهید شد و نتایج تحقیقها نشان داده خواب کافی مهمترین قطعه این پازل است.
● ارتباط حالتهای خواب و به وجود آمدن چروک صورت
به وجود آمدن چینوچروک در پوست با گذشت زمان و بالارفتن سن اجتنابناپذیر است ولی عواملی هستند که این روند را سریع میکنند مثلا کمبود خواب که باعث پیری زودرس پوست میشود یا بعضی از حالتهای خوابیدن که باعث تسریع در به وجود آمدن چین و چروک صورت میشوند.
● به پشت بخوابید
حالت خوابیدن به پشت بهترین حالت خوابیدن است زیرا پوست صورت کمترین برخورد با بالش را خواهد داشت. در حالت دمر یا خوابیدن به پهلو بیشترین بخش پوست صورت روی بالش کشیده میشود که باعث کشیدهشدن پوست در ناحیهای و جمعشدن و چروک خوردن آن در ناحیه دیگر صورت میشود و به این ترتیب چین و چروکها زودتر روی پوست صورت ظاهر خواهند شد.
● روبالشی ساتن استفاده کنید
اگر فقط با خوابیدن روی معده یا به پهلو راحت هستید، سعی کنید حتیالامکان از روبالشیهای ساتن استفاده کنید که هم بسیار نرم هستند و هم کمترین اصطکاک را با صورت خواهند داشت.همچنین سعی کنید همیشه روبالشیهایتان تمیز باشند و زودبهزود آنها را تعویضکنید یا بشویید تا باعث انتقال میکروبها و ایجاد آکنه یا تشدید آن نشوند.
● سرتان بالاتر از قلب باشد
سعیکنید هنگام خواب سرتان بالاتر از قلب قرار گیرد تا مانع جمعشدن مایع اطراف چشمهایتان شود. زیرا جمعشدن مایع اطراف چشم باعث پفکردن چشم و زیرچشم میشود.
● دیروقت کافئین نخورید
از ۵-۳ ساعت قبل از خواب از خوردن غذاهای کافئیندار یا شکلات و قهوه پرهیز کنید. این موادغذایی خواب شما را برهم میزنند و نمیتوانید خواب راحتی داشته باشید. در این حالت پوست نمیتواند به بازسازی و ترمیم خود بپردازد و در نتیجه چین و چروکهایی که در طول روز براساس حالتهای صورت به وجود میآیند ترمیم نمیشوند و با گذشت زمان عمق آنها افزایش پیدا خواهد کرد.
سیما روشن
منابع:
www.sleep-deprivation.com
The Natural Healing and Nutritional Annual
The modern Home physician
Everyday Health Tips
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست