چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پروتئین


پروتئین

پروتئین منابع مختلفی دارد که به طور کلی می توان به دو دسته گیاهی و جانوری تقسیم کرد پروتئین های گیاهی منابعی هم چون سویا, عدس و دارد اما منابع پروتئین های حیوانی وی, شیر کازئین , تخم مرغ آلبومین , گوشت لاکتالبومین و می باشد

پروتئین یکی از سه گروه اصلی مواد غذائی (کربوهیدرات، پروتئین، چربی) می‌باشد. این ماده عامل رشد و ساخت بافت‌های عضلانی است.

نکته مهم آن است که بدن توانائی ذخیره پروتئین را برعکس چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها که در بدن ذخیره می‌شوند را ندارد و بایستی هرچند ساعت یک‌بار به بدن رسانده شود که این مسئله در مورد بدنسازان جدی‌تر می‌باشد.

پروتئین منابع مختلفی دارد که به‌طور کلی می‌توان به دو دسته گیاهی و جانوری تقسیم کرد. پروتئین‌های گیاهی منابعی هم‌چون سویا، عدس و ... دارد. اما منابع پروتئین‌های حیوانی: وی، شیر (کازئین)، تخم‌مرغ (آلبومین)، گوشت (لاکتالبومین) و ... می‌باشد که در زیر به بحث درباره هر کدام می‌پردازیم:

▪ پروتئین تخم‌مرغ (آلبومین)

پروتئین سفیده تخم‌مرغ یا آلبومین از پروتئین‌های مهم و ارزشمند میان بدنسازان است. آلبومین پروتئینی است که درصد بالائی از اسید آمینه‌های ضروری بدن را در بر دارد و همان‌طور که می‌دانید بدن قادر به ساخت اسید آمینه‌های از منبع پروتئین نبوده و بایستی میزان مناسبی از آنها در برنامه غذائی گنجانده شود.

آلبومین از زمان مصرف در حدود یک ساعت و نیم طول می‌کشد تا هضم شود به همین خاطر منبع مناسبی برای وعده‌های بعد از تمرین شناخته نمی‌شود.

▪ پروتئین سویا

برای بدنسازان منبع مناسب و مطمئنی به‌شمار نمی‌رود. چون: هضم آن برای معده تا حدودی مشکل است و ترکیبات اسید آمینه آن زیاد جالب توجه نمی‌باشد.

اما این پروتئین خواص درمانی خارق‌العاده‌ای مخصوصاً برای خانم‌ها در بر دارد مانند کنترل فشار خون یا تنظیم هورمون‌ها در بدن. در مردان نیز در درمان پروستات نقش دارد.

▪ پروتئین شیر (کازئین)

ارزش و ترکیب اسید آمینه‌های موجود در این منبع از پروئین سویا بالاتر می‌باشد اما به آلبومین و وی نمی‌رسد. مدت زمان جذب و هضم آن هم در حدود ۳ الی ۴ ساعت می‌باشد به همین خاطر بهترین زمان مصرف آن قبل از خواب است چون در طول خواب بدن با جذب آن نیاز پروتئینی خود را رفع می‌کند.

▪ پروتئین وی WHEY

بهترین و غنی‌ترین پروتئین برای بدنسازان می‌باشد و دارای مقادیر بالائی BCAA بوده و تعادل نیتروپنی را بالا می‌برد. فعالیت زیستی با بیواولیبیتی این پروتئین در مقایسه با سایر پروتئین‌ها بسیار بالا بوده و تقریباً ۱۱۴ درنظر گرفته می‌شود. (خاصیت زیستی آلبومین به‌عنوان کامل‌ترین ۱۰۰ می‌باشد) این پروتئین دارای انواع گوناگونی از وی هیدرولیز شده تا وی ایزولیت دارد.

▪ وی هیدرولیز شده (EdzWhey Hydroly)

پروتئینی است که تا حدود زیادی ساختمان پروتئینی آن تغییر شکل داده و ساختکان پروتوینی آن تغییر یافته است و اجزاء زنجیره پروتئینی آن تجزیه شده است و این مسئله باعث شده تا بیشتر خواص بیولوژیکی خود را از دست بدهد. اما هم‌چنان منبع خوبی برای تأمین اسید آمینه‌های بدن می‌باشد.

▪ وی یونیزه شده (Whey lon Exchange)

از لحاظ کیفیت بسیار بالاتر از هیدرولیز شده می‌باشد و می‌توان گفت که با کیفیت‌تری وی می‌باشد که در حالت اولترا فیلتر شده حاوی ۹۰% پروتئین می‌باشد. این پروتئین طی فرآیندهای خاص توانائی‌های بیولوژیکی پروتئین در آن افزایش یافته است.

▪ وی میکروفیلتر شده (Whey Microfiltretion)

این پروتئین نیز نوع دیگری از وی بوده و از لحاظ کیفیت در رده د وم قرار دارد و کاملاً برابر با کانستریت می‌باشد. در فرایند تولید آن جهت بالا بردن درصد هضم و جذب این محصول از فیلترهای میکروسکوپی یا نانوفیلترها استفاده شده است.

▪ وی کانستریت (Whey Concentrate)

نوعی پروتئین وی می‌باشد که دارای ۸۰% پروتئین است و ۲۰% بقیه را لاکتوز و چربی و مواد معدنی تشکیل می‌دهد و خواص بیولوژیکی آن بهتر از وی ایزوله شده می‌باشد اما از لحاظ ریکاوری هیچ تفاوتی با هم ندارند.

▪ وی ایزوله شده

همان‌طور که از اسم آن پیداست دارای ۹۰% پروتئین و ۱۰% رطوبت می‌باشد و بدون لاکتوز و چربی می‌باشد از این‌رو هضم آسان‌ةری دارد. البته قیمت بیشتری هم دارد.



همچنین مشاهده کنید