سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
کودک نقاش من
نقاشی فرزند خود را تفسیر کنید
امروزه روانکاوی کودک از طریق نقاشیهایش روشی جاافتاده و پرطرفدار است. با وجود اینکه روانکاوی حرفهای کار کارشناس مربوط به این رشته و افراد تحصیل کرده در این زمینه است، اما قصد داریم با توضیحاتی کوتاه شما را نسبت به خط خطیهای کودکتان حساستر کنیم. درست است که نقاشی برای کودکان نوعی بازی است. اما حتی در نخستین نقاشیها نیز کودک در حال ابراز وجود و برونریزی است.
ژان پیاژه: نخستین نقاشی کودکان که بین ۲ تا ۲/۵ سالگی ظاهر میشود، نوعی بازی است که تقلیدی در آن دیده نمیشود. بعد از آن کودک خط خطی کردن را آغاز میکند و در همین خط خطی کردنهای بیهدف، شکلهایی میبیند که به تصویر ذهنیاش از بعضی اشیا شباهت دارد. پس به صورت اتفاقی به شکلی از اشیا در میان خطوطی که بیهدف کشیده است میرسد. برای نمونه اول در میان خط خطی کردن به شکل گردی میرسد و بعد با خوشحالی میگوید:«توپ کشیدم»
بعد از آن در سنین بالاتر است که تلاش میکند اشیایی که در ذهن دارد را از حفظ بکشد و از همین لحظه است که نقاشی به صورت تقلید و تصویر ذهنی درمیآید و وارد مرحله جدیدی میشود.
زمانی که کودک توانایی ترسیم اشکال را از حفظ و از روی تصویر ذهنیاش پیدا کرد، شروع میکند به تصویر درآوردن فکرش. در همین مرحله است که مفهوم و درک خود را از محیط نشان میدهد، پرسپکتیو را رعایت نمیکند و نقاشی بیشتر از اینکه تقلیدی از واقعیت باشد، تصویری از فضای ذهنی و اندیشههای اوست.
برای مثال: در چهره انسانی که از نیم رخ کشیده است، دو چشم میگذارد. یا علاوه بر پای مرئی سوارکار، پای دیگر او را نیز که در پشت اسب قرار دارد میکشد یا موهای زیر روسری را ترسیم میکند.
در این زمان پرسپکتیو معنی حسی دارد و کودک قدرت تشخیص و رعایت دوری و نزدیکی اشیا را ندارد. اما احساس او به هر چیزی باعث رعایت پرسپکتیو خاص خواهد شد. در این نقاشیها ممکن است پدر کودک بزرگتر از خانه کشیده شود که این نشاندهنده علاقه کودک به پدرش است.
برای شناخت روحیه و حالات کودک دقت کردن به نقاشیهای او یک راه مهم و مطمئن است. درست است که نقاشی از خطوط سرسری و بیدلیل شروع میشود اما با ادامه پیداکردن آن و در سنین بالاتر اشکالی که به روی کاغذ نقش میبندند هر کدام نشان دهنده حالتی از درونیات کودک هستند.
برای تفسیر یک نقاشی لازم است به نکات زیر توجه کنیم:
۱) ابتدا به نقاشی کودکتان دقت کنید. گاهی شناسایی آنچه که نقاشی شده است، به علت توانایی کم کودک در ترسیم، مشکل است پس از فرزندتان بپرسید که چه کشیده است.
۲) به خصوصیات سبک نقاشی توجه کنید. برای نمونه رنگهای مورد استفاده کودک و تعداد آنها یکی از مسائل قابل اهمیت در روانکاوی نقاشی است.
۳) به نقاطی که بیشتر برجسته شدهاند دقت بیشتری کنید و بدانید که این نقاط از جهت اهمیتی که برای فرزندتان دارند کلیدهای رمز تفسیر نقاشی خواهند بود.
۴) در نظر گرفتن سبک کلی نقاشی اعم از ترکیب رنگها، زاویه دید کودک و طرزکشیدن خطوط به ما نشان میدهد که کودک چه طرز فکر و تجسمی از محیط اطراف خود دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست