شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

نگاهی به سند چشم انداز ۲۰ساله از منظر اقتصادی


نگاهی به سند چشم انداز ۲۰ساله از منظر اقتصادی

سند چشم انداز در واقع رهیافتی استراتژیك در مباحث اقتصادی و برنامه ریزی كشور است كه ایران ۱۴۰۴ را ایران توسعه یافته, فعّال و تأثیرگذار در اقتصاد جهانی معرفی می كند

تهیه و تدوین سند چشم‏انداز توسعه بلند مدت كشور و ابلاغ آن توسط رهبر فرزانه انقلاب را شاید بتوان نقطه عطفی در تاریخ ۵۰ساله برنامه‏ریزی و سیاست‏گذاری در ایران و نیز راهنمای عمل و حركت جمعی كشور تلقّی نمود. طراحی و تبیین ویژگی‏ها و ترسیم موقعیت جامعه‏ای كه نسل‏های امروز و آینده بتوانند آگاهانه و با اتّكای به نفس در مسیر تحقق آن گام بردارند، نه تنها لازمه پویایی و امید در جامعه، بلكه برآمده از اصول و آرمان‏هایی است كه در اندیشه و فرهنگ اسلامی و انقلابی جای دارد و رویكرد و رفتار دولت و دستگاه اجرایی كشور را در چارچوب آن، هدفدار و معنادار می‏كند. بر این اساس، چشم‏انداز، تصویری از آینده مطلوب را ترسیم می‏نماید كه هرگاه در ذهن آحاد جامعه جای بگیرد، مسیر تحولات و دگرگونی‏های جامعه را هموارتر می‏نماید. این افق بلندمدت به پیش‏بینی فرایند توسعه اقتصادی ـ اجتماعی كشور و تعامل آن با جریان‏های منطقه‏ای و جهانی می‏پردازد. در چارچوب چشم‏انداز مطلوب است كه برنامه‏ریزی‏ها و حركت‏های فردی و اجتماعی به سوی آینده‏ای آرمانی جهت می‏یابند. به بیانی دیگر، چشم‏انداز موجب تجمیع انرژی‏ها و فعالیت‏ها، جلوگیری از اصطكاك و نیز اقتدار ملی می‏گردد. سند چشم‏انداز در واقع رهیافتی استراتژیك در مباحث اقتصادی و برنامه‏ریزی كشور است كه ایران ۱۴۰۴ را ایران توسعه ‏یافته، فعّال و تأثیرگذار در اقتصاد جهانی معرفی می‏كند. باید توجه داشت كه سند چشم‏انداز ـ همان‏گونه كه از عنوان آن برمی‏آید ـ در سطح استراتژی بلندمدت تدوین گشته و سطوح دیگر خواسته‏های برنامه‏ای همچون مأموریت‏ها و اهداف كلان را باید در برنامه‏های چهارگانه‏ای كه در مقطع ۲۰ساله موردنظر تدوین می‏گردد، تعریف و تبیین نمود. بدیهی است كه بین چشم‏انداز، مأموریت‏ها و اهداف كلان برنامه‏ها، باید سازگاری وجود داشته، به گونه‏ای كه اهداف برنامه‏ها از چشم‏انداز ۲۰ساله نشأت بگیرد. آنچه در این نوشتار مورد بررسی و كنكاش قرار می‏گیرد، آن دسته از ویژگی‏هایی است كه در آن، افق ۱۴۰۴ایران اسلامی را به لحاظ اقتصادی و علمی واجد مشخصات زیر معرفی می‏نماید:

۱. قدرت اول منطقه به لحاظ اقتصادی، فنی و علمی؛

۲. رشد پر شتاب و مستمر اقتصادی، ارتقای نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال كامل؛

۳. یك رقمی شدن نرخ تورم و بیكاری.

همچنین در این نوشتار سعی شده است با تبیین برخی روندهای اقتصادی كشور طی سال‏های گذشته، به اجمال چالش‏ها و فرصت‏های فراروی تحقق اهداف چشم‏انداز و نیز الزامات آن مورد بررسی قرار گیرد.

الف. ویژگی‏های سند چشم‏انداز

از جمله ویژگی‏هایی كه سند چشم‏انداز را از برنامه‏های پنج‏ساله ممتاز ساخته است رویكرد تلفیقی و جامع آن به مسئله اقتصادی می‏باشد.

رویكرد درونگرایی صرف به همان اندازه رویكرد برونگرایی صرف خطرناك و هشداردهنده است. درونگرایی اقتصاد ایران را دچار حذف و انزوا خواهد كرد و برونگرایی، هضم و استحاله را در پی دارد. تلفیقی مناسب از این دو و متناسب با موضوعات و فرهنگ اصیل و ریشه‏دار اسلام می‏تواند از این افراط و تفریطها جلوگیری نماید. از دیگر وجوه جامعیت سند می‏توان به مطرح كردن همزمان سه گفتمان اصلی در آن اشاره كرد. در طراحی این سند گفتمان صلح، گفتمان آزادی و دموكراسی و گفتمان توسعه و پیشرفت در كنار هم به عنوان اهداف سند مطرح شده‏اند.۱

وجه دیگر جامعیت سند عبارت است از: همراهی رشد با عدالت و به تعبیری، جایگزینی توسعه عدالت محور به جای تك‏بعدی نگری‏هایی كه در برنامه‏های قبلی اعمال می‏گردید. روح حاكم بر برنامه چشم‏انداز رسیدن به رشد و رونق و ترقّی همراه با حفظ معنویات و رشد كمالات انسانی است. به عبارت دیگر، در بعد مادی، برنامه ۲۰ساله بر آن است تا عدالت و رشد را باهم محقق سازد. تحقّق همزمان عدالت و رشد، تنها در نظام اقتصادی اسلام امكان‏پذیر می‏باشد. هیچ‏یك از دو نظام مشهور اقتصادی امروز (سرمایه‏داری و سوسیالیسم) قادر به تضمین رشد و عدالت همراه باهم نیستند. واقعیت این است كه بدون رشد اقتصادی و خلق ثروت جدید، رفاه عادلانه در بلندمدت دست‏نیافتنی است. آنچه كه در نظام سرمایه‏داری و الگوهای غربی توسعه مورد انتظار می‏باشد، مسئله رشد نیست، بلكه درباره «مجموعه سیاست‏های رشد بنیانی» است كه نسبت به توزیع درآمد بی‏اعتناست و تنها بر افزایش درآمد سرانه تأكید داشته، عدالت را امر ثانوی تلقّی می‏كند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 4 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.