دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

نیروهای ناتو و ناآرامی های افغانستان


نیروهای ناتو و ناآرامی های افغانستان

«دولت جورج بوش در یک انتقال نیرو که معانی بسیاری دارد در تلاش برای تجدید قوا در مبارزه خود علیه تروریسم در افغانستان است آمریکا همچنین در حال تمرکز مجدد روی پاکستان جایی که القاعده احیا شده یک خطر تازه محسوب می شود است »

«دولت جورج بوش در یک انتقال نیرو که معانی بسیاری دارد در تلاش برای تجدید قوا در مبارزه خود علیه تروریسم در افغانستان است. آمریکا همچنین در حال تمرکز مجدد روی پاکستان (جایی که القاعده احیا شده یک خطر تازه محسوب می شود) است.» خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته است: «شرایط موجود در افغانستان به طور روز افزونی حاکی از این است که سازمان ملل با خطر مشکلات بیشتر در این کشور مواجه است و موفقیت در افغانستان به جلوگیری از افتادن پاکستان به ورطه اغتشاش و آشوب بستگی دارد. برخی فرماندهان ارشد ارتش آمریکا به طور خصوصی گفته اند که مناطق قبیله نشین پاکستان در مرکز نبرد علیه افراط گرایی قرار دارند به طوریکه مبارزه در این مناطق حتی از عراق و افغانستان نیز شدیدتر است. این مناطق مرزی پاکستان در شرق افغانستان پناهگاه امن نیروهای القاعده و طالبان برای سازماندهی و تجهیز مجدد هستند.

این نظریه ممکن است دستکم تا حدودی باعث تشریح علت ابراز نگرانی روز افزون دولت آمریکا باشد. رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا، در کنفرانس مطبوعاتی پنتاگون در هفته گذشته گفت: اگر چه آمریکا به حق دولت پاکستان برای تصمیم گیری درباره اقدامات مورد نیاز در شکست دادن افراطیون در خاک خود احترام می گذارد، ولی دلایلی وجود دارد که ما نگران باشیم که القاعده از یک تهدید داخلی برای پاکستان فراتر است. پنتاگون می گوید که نیروهایش در پاکستان کمتر از ۱۰۰ تن هستند که شامل پرسنل آموزش دهنده سربازان شبه نظامی پاکستان در استان سرحد شمال غربی (استان غربی پاکستان در مرز افغان) است.» این گزارش می افزاید: «ارتش آمریکا برای تعقیب و جستجوی اسامه بن لادن، رهبر القاعده و دیگر رهبران برجسته این گروه که گمان می رود در نواحی مرزی افغانستان پنهان شده باشند، از دیگر ابزارها نظیر تجسس هوایی به وسیله هواپیماهای بدون سرنشین استفاده کرده است.

نیروهای زمینی در نواحی مرزی در خاک افغانستان نیز گاهی اوقات مواضع طالبان و القاعده در طول مرز را هدف قرار می دهند و مقامات آمریکایی گفته اند که نیروهای عملیاتی ویژه تحت شرایط مترصد حمله به نواحی مرزی هستند. مقامات دولت آمریکا گفته اند، اگر دولت پاکستان خواستار همکاری بیشتر شود نیروهای بیشتری از جمله تعداد کمی سرباز رزمی را به منطقه اعزام خواهند کرد. اما مشخص نیست که آیا سربازان جنگی آمریکا به تعداد قابل توجه وارد خاک پاکستان خواهند شد یا خیر. پرویز مشرف، رئیس جمهور پاکستان، گفت که کشورش مخالف حضور هرگونه نیروی خارجی در خاک خود است. وی افزود: مردم اجازه چنین امری را نخواهند داد و با آن مخالفت خواهند کرد. مشرف گفت: آمریکا باید در عوض نیروهای جنگی خود در افغانستان را تقویت کند.» آسوشیتدپرس گزارش کرده است: «یک مقام بلند پایه آمریکایی گفته است که دو مقام اطلاعاتی بلند پایه آمریکا در اوایل ژانویه به منظور گرفتن مجوز از مشرف برای حضور گسترده تر نیروهای آمریکایی در جستجو و پیدا کردن نیروهای القاعده و دیگر شبه نظامیان فعال در مناطق قبیله ای به پاکستان سفر کردند. گفته می شود که مشرف در این دیدار به توسعه حضور آمریکا در پاکستان چه از طریق مأموریت های سیا و چه از طریق عملیات های مشترک با نیروهای پاکستانی بی اعتنایی کرده است. تعداد نیروهای آمریکایی در افغانستان طی دو سال گذشته از حدود ۲۰ هزار نیرو به ۲۸ هزار تن در حال حاضر رسیده است. این نقطه اوج جنگ افغانستان از زمان شروع در سال ۲۰۰۱ است. در فصل بهار امسال نیز با اعزام نیروهای کمکی تفنگدار دریایی به افغانستان تعداد نیروهای مستقر در این کشور ۳۲۰۰ تن افزایش خواهد یافت.

از این تعداد ۲۲۰۰ تن به نیروهای تحت امر ناتو در جنوب افغانستان اضافه خواهند شد. اشلی تلیس، عضو بلند پایه مؤسسه خیریه صلح بین المللی موسوم به کارنگی گفت: هم اکنون اعمال فشار زیادی از سوی جامعه بین المللی برای پیدا کردن راه حلی برای مشکل افغانستان وجود دارد زیرا این نگرانی وجود دارد که این ناآرامی ها سریعا به جنوب کشیده شود. مشاور سابق نیکلاس برنز معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی، گفت: ما تا کنون جنگ را نباخته ایم ولی ممکن است در این مسیر قرار بگیریم. وی شدیدا خواستار تقویت حضور نظامی آمریکا در جنوب افغانستان شد. اکثریت گسترده سربازان مستقر شده آمریکا هنوز در عراق هستند، اگر چه قدرت نیروهای ۱۶۰ هزار نفری آمریکا در روند نزولی قرار دارد.» در ادامه آمده است: «طی هفته های اخیر، مقامات آمریکا گفتند که عراق در حال حرکت به سمت ثبات است و نیروهای مرتبط با القاعده تضعیف شده و احتمالا در حال آخرین تلاش های خود هستند، بنابراین هیچ انتقال نیروهای کلی از عراق به افغانستان صورت نخواهد گرفت.

رابرت گیتس اخیرا پیشنهاد انتقال ۲۰ هزار تفنگدار دریایی کمکی از عراق به افغانستان را رد کرد که این به معنی نگرانی در خصوص پیشرفت متزلزل در عراق است. آدمیرال مایک مولن، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، همین یک ماه قبل به کنگره آمریکا گفت که جنگ در افغانستان در اولویت دوم قرار دارد. وی اظهار داشت: ما در افغانستان کاری را که می توانیم انجام می دهیم و در عراق کاری را که باید، انجام می دهیم؛ اما مشخص است که به محض ارتقاء شرایط امنیتی در عراق دولت آمریکا به دنبال نگاه دقیق تر به انجام اموری است که باید برای مقابله با پیشرفت های اخیر طالبان در افغانستان انجام دهد. رابرت گیتس در حال رهبری تلاش های ناتو برای ترسیم اهدافی است که به خوبی خطرات پیش روی افغانستان را مشخص می کنند. هدف از این کار تقویت تلاش های کشورهای عضو ناتو در متقاعد کردن مردم خود به این مطلب است که جنگ و مردن در افغانستان یک سرمایه گذاری است که ارزش انجامش را دارد. گمان می رود این بیانیه در نشست سران ناتو در ماه آوریل آماده تصویب از سوی بوش و دیگر رهبران ناتو باشد. همچنین دولت آمریکا در حال ابراز علاقه بیشتر به تشدید حضور در پاکستان است.

ترسیتا شافر، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی جنوب آسیا، گفت که دلیل مهم این رویکرد سفر اخیر آدمیرال ویلیام فالون، فرمانده نیروهای آمریکایی در منطقه به پاکستان است. آدمیرال فالون در سفر به پاکستان با مقامات بلند پایه از جمله ژنرال اشفق کیانی، فرمانده جدید ارتش پاکستان دیدار کرد. شافر افزود: این امر چرا در حال وقوع است؟ این مسأله بیانگر این است که دولت آمریکا اوضاع را جدی تر از قبل گرفته است و این به معنی دقت و توجه بیشتر به نیازهای فرماندهان آمریکایی در افغانستان، از جمله نگرانی آنها درباره مقابله با تهدید درون پاکستان است. مدیر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی جنوب آسیا اظهار داشت: احساس می کنم دست کم آنها به لحاظ نظامی در حال دریافت پاسخ از سوی واشنگتن هستند که اصلا با هم تفاهم ندارند.»