شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

۲۷ اکتبر ۲۰۰۸ ـ احکام قضایی تازه که سرآغازی نو در رسیدگی های قضایی تلقی شده اند


۲۷ اکتبر ۲۰۰۸ ـ احکام قضایی تازه که سرآغازی نو در رسیدگی های قضایی تلقی شده اند

چند حکم قضایی صادره در اکتبر ۲۰۰۸ توجه حقوقدانان را به خود جلب کرده و گفته اند که این احکام تاریخساز بوده و سرآغازی تازه در رسیدگی های قضایی خواهند بود زیرا که قضات صادرکننده …

چند حکم قضایی صادره در اکتبر ۲۰۰۸ توجه حقوقدانان را به خود جلب کرده و گفته اند که این احکام تاریخساز بوده و سرآغازی تازه در رسیدگی های قضایی خواهند بود زیرا که قضات صادرکننده حکم، با ارائه دلایلی محدودیت محلی بودن و مرورزمان را دورزده اند. ژرمن لوکیانوف German Lukyanov حقوقدان روس در این زمینه گفته بود که تمدن بشر در عصر پیشرفت تکنولوژی صدور چنین احکامی را ایجاب می کرد. امیلیو سیلواEmilio silva انساندوست اسپانیایی حکم صادره در مادرید را تاریخی و یک جهش و انقلاب قضایی و یک نوآوری بزرگ خوانده بود.

یک حکم از این دست توسط قاضی ارشد اسپانیایی «بالتاسار گارزونBaltasar Garzon» صادر شده و طبق آن رسیدگی قضایی در مورد ناپدیدشدگان دوران جنگ داخلی اسپانیا (سال ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹) و نیز زمان حکومت فرانسیسکو فرانکو (دیکتاتور اسپانیا - متوفی) باید ازسرگرفته شود (بازگشایی پرونده ها) و مسئولان این آدمربایی ها در صورت شناخته شدن و زنده بودن مجازات و در غیر این صورت، «آمر» جرم (دستگاه دولتی) مجبور به پرداخت غرامت شود. این قاضی، جرائم از این دست را جنایت علیه بشریت دانسته که مشمول مرور زمان نمی شوند و نیازی نیست که به دادگاه بین المللی احاله شوند. شمار ناپدیدشدگان سیاسی اسپانیا در دوران جنگ داخلی و زمان حکومت فرانکو (که در سال ۱۹۷۵ پایان یافت) بیش از پنجاه هزار نفر برآورد شده است.

حکم دیگر را دادگاه عالی روسیه صادرکرده و پذیرفته است که نیکلای دوم و افراد خانواده اش (زن، پسر و چهار دختر) به اضافه چند نوکر، قربانی یک سرکوبی سیاسی شده و جان خودرا از دست داده اند. اعضای این خانواده که از ۲۵ اکتبر ۱۹۱۷ (روز پیروزی انقلاب روسیه) تحت نظر بودند و به خانه ای در شهر یکاترینبورگYekaterinburg (منطقه اورالUral) منتقل شده بودند در هفدهم ژوئیه ۱۹۱۸ به تصمیم رئیس شعبه حزب کمونیست شهر یکاترینبورگ اعدام شده بودند.

این حکم راه را برای ورثه تزار جهت تعقیب قضایی، اعاده حیثیت و احیانا دریافت غرامت بازکرده است. تعقیب قضایی به بازگشوده شدن پرونده و از طبقه بندی خارج شدن اسناد مربوط که ۹۰ سال در طبقه بندی بوده اند خواهد انجامید و درعین حال چگونگی اعدام تزار نیکلای دوم، زن و فرزندانش روشنتر خواهد شد.

در میان احکام ماه اکتبر دادگاهها، یک رای هم مربوط به خلع تابعیت آمریکایی از یک ایرانی مهاجر است. یک دادگاه فدرال آمریکا در ایالت کالیفرنیا پس از رسیدگی به پرونده اتهامی یک مرد ۴۹ ساله ایرانی، او را به خلع تابعیت آمریکا، ۳۳ ماه زندان و ۱۲ هزار و ۵۰۰ دلار جزای نقدی محکوم کرده است. این ایرانی که نام کامل و عکس او در روزنامه انتشار یافته و از ایران به آمریکا مهاجرت کرده، در سال ۱۹۸۹ در پرسشنامه تقاضای تابعیت آمریکا نگفته بود که قبلا برای مدتی «بازجوی دادسرای انقلاب» بود. «سوزان دویتSusan J. DeWitt» دادیار پرونده گفته بود که ممکن است این ایرانی بتواند از حکم صادره تقاضای استیناف (تجدید نظر در محکمه بالاتر) کند.

تزار نیکلای دوم با زن و فرزندانش