سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

چشم و هم چشمی و مدگرایی مهم ترین علل جراحی بینی


چشم و هم چشمی و مدگرایی مهم ترین علل جراحی بینی

روزانه اخبار زیادی مربوط به جراحی بینی در رسانه ها چاپ می شود از افزایش درخواست کنندگان جراحی بینی و تمایل جوانان زیر ۱۸ سال به این جراحی گرفته تا در اختیار داشتن رتبه اول جراحی بینی در جهان توسط ایرانی ها تا اخباری در مورد عوارض و تبعات بسیار شدید انجام جراحی بینی توسط افراد غیرمتخصص و ضرر و زیان مالی که به بیماران وارد می شود

روزانه اخبار زیادی مربوط به جراحی بینی در رسانه ها چاپ می شود. از افزایش درخواست کنندگان جراحی بینی و تمایل جوانان زیر ۱۸ سال به این جراحی گرفته تا در اختیار داشتن رتبه اول جراحی بینی در جهان توسط ایرانی ها تا اخباری در مورد عوارض و تبعات بسیار شدید انجام جراحی بینی توسط افراد غیرمتخصص و ضرر و زیان مالی که به بیماران وارد می شود. واقعیت این است که طی یک دهه اخیر تمایل به انجام جراحی های زیبایی به ویژه بینی در ایران شدت گرفته به نحوی که سال هاست کارشناسان در این باره هشدار می دهند و سخت به عوارض جراحی های بینی غیرضروری توصیه های اکید می کنند اما کو گوش شنوا!تمامی کارشناسان مرتبط با این حوزه اذعان دارند که علت اصلی افزایش تعداد درخواست کنندگان جراحی بینی در ایران چشم و هم چشمی و رواج مدگرایی و شاخص بودن بینی و صورت به علت نوع پوشش در بین افراد جامعه است. برای دانستن سابقه جراحی زیبایی، علل گرایش به این نوع جراحی و دلایل روانی آن شما را به خواندن این مطلب دعوت می کنیم.

● انحراف بینی

گفته می شود بخش زیادی از تقاضا کنندگان عمل جراحی بینی کسانی هستند که خود را به دلیل داشتن انحراف بینی برای تحمل جراحی بینی آماده می کنند. این سوال را با دکتر محمد حسن آموزگار جراح زیبایی و ترمیمی در میان می گذاریم. وی پاسخ می دهد وقتی تیغه بینی کمی به سمت راست یا چپ انحراف داشته باشد می گوییم فرد دچار انحراف بینی شده است. بعضی مواقع این عارضه جنبه ژنتیکی و مادرزادی دارد و در برخی موارد بر اثر عارضه یا ضربه ای که به آن وارد شده، دچار انحراف شده است. انحراف بینی زمانی به جراحی می انجامد که قسمتی از راه تنفسی بیمار دچار انسداد شود در این صورت این نقص طی عمل جراحی زیبایی برطرف می شود. چنین فردی پس از سرماخوردگی و تورم مخاط بینی دچار مشکلات تنفسی شدید می شود و ترشحاتی که باید از طریق سینوس هایی که در اطراف مخاط بینی قرار دارند، خارج شود، تخلیه نمی شود و فرد دچار عفونت و عوارض آن می شود. چنین بیمارانی اغلب از سردرد، تنگی نفس و عفونت های مزمن رنج می برند بنابراین عمل جراحی مربوط به انحراف بینی ربطی به جراحی زیبایی ندارد و بیماران به درخواست خودشان عمل جراحی زیبایی را هم زمان با درمان انحراف بینی انجام می دهند. دقت کنید که هر انحراف بینی نیازی به جراحی ندارد بلکه فقط در مواردی که انحراف بینی سلامت فرد را به خطر انداخته نیاز به جراحی ضروری است.

● انتخاب صحیح بیمار

اولین نکته ای که هر متخصص جراح باید به آن دقت کند سن بیمار است. زیرا رشد استخوان های صورت بسیار سریع است و از حدود ۱۰سالگی تا ۱۸ سالگی بیشترین رشد را دارد و تا حدود ۲۵ سالگی متوقف می شود. بنابراین هرگونه جراحی صورت باید بعد از سن ۱۸ سالگی باشد که تغییر چهره و استخوان ها به ناحیه ای که جراحی در آن صورت گرفته خللی وارد نکند. از سوی دیگر با بالا رفتن سن، به دلیل از بین رفتن چربی زیر پوست و بیرون زدن استخوان از زیر پوست جراحی زیبایی در سنین بالا نمی تواند نتیجه خوبی داشته باشد. در واقع فقط در صورت ضرورت و به هنگام وقوع سانحه یا تصادفی که طی آن صورت فرد بدشکل شده یا دچار شکستگی استخوان فک و بینی شده، جراحی زیبایی روی افراد سالمند ضرورت پیدا می کند.

● عوارض جراحی بینی

دکتر آموزگار به عوارض جراحی بینی مانند هر جراحی دیگری اشاره می کند و می گوید یک سری عوارض شناخته شده برای عمل جراحی بینی وجود دارد که مهم ترین آن عفونت، خون ریزی، کبودی دور چشم یا زیرپوست گونه هاست. بعضی به علت خون ریزی شدید دچار کبودی شدید در صورت خود می شوند. این عوارض شناخته شده و قابل رفع است اما اگر جراحی توسط افراد غیر متخصص و یا جراح بی تجربه انجام شود، عوارض بیش از این هاست.

در مواردی غضروف بینی بیش از حد برداشته شده یا استخوان بیش از حد کوچک شده و یا دو سوی بینی تناسبی با هم ندارند یا بینی شکل زین اسبی به خود می گیرد یا فرورفتگی بینی نامتناسب می شود. مهارت و تجربه جراح در تغییر شکل صحیح بینی حرف اول را می زند و بیماری که خود را به دست جراح ماهر و باتجربه سپرده قطعا باید انتظار یک سری عوارض شناخته شده را داشته باشد. اما آن چه مسلم است مردم هنوز آگاهی کافی درباره عوارض جراحی بینی و مراجعه به متخصصان باتجربه ندارند و متاسفانه عده ای به جراحان بی تجربه اعتماد می کنند و قربانی عوارض ناخواسته جراحی می شوند. فقط جراحان پلاستیک و متخصص گوش و حلق و بینی تخصص جراحی زیبایی را دارند و دارای مجوز هستند.همچنین دکتر ابراهیم رزم پا عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با سلامت نیوز تاکید کرد در انجام اعمال جراحی باید اولویت ها در نظر گرفته شود در غیر این صورت منجر به بروز عوارض جدی از جمله آسیب به عملکرد حیاتی بینی به علت تخریب مخاط و تغییرات غیرقابل برگشت در بینی و صورت خواهد شد. همچنین در مورد بیمارانی که در سنین پایین صرفا به خاطر تغییر شکل ظاهری بینی تن به جراحی می دهند باید گفت چون با توجه به رشد بینی و صورت نتیجه عمل پایدار نخواهد بود، ممکن است انجام این گونه اعمال به رشد بینی و صورت آسیب بزند.

● دلایل روانی گرایش به جراحی بینی

یک پزشک متخصص و باتجربه هر بیماری را برای انجام جراحی بینی انتخاب نمی کند زیرا گروه زیادی از بیماران دچار مشکلات روانی هستند و نقصی در چهره خود ندارند و وقتی از آن ها می پرسیم چرا می خواهید عمل کنید می گویند از شکل بینی ام خوشم نمی آید. در چنین مواردی باید تمایل فرد به جراحی زیبایی ریشه یابی شود. در واقع انتخاب صحیح بیمار نقش اساسی ایفا می کند زیرا ابتدا باید دلیل مشخصی برای انجام عمل جراحی وجود داشته باشد و پزشک نقص بینی بیمار را تشخیص بدهد زیرا وظیفه او در واقع رفع نقص بینی است و نه اضافه کردن یک نقص دیگر به او. جالب است بدانید ۸۰ درصد مراجعه کنندگان برای جراحی بینی خانم هستند و اخیرا آمار مراجعه آقایان افزایش پیدا کرده است. مهم ترین دلیل انجام عمل جراحی بینی هم چشم و هم چشمی است.

بیمارانی که نقصی در بینی خود ندارند، برای به اصطلاح عقب نیفتادن از قافله خود را به تیغ جراح می سپارند. از سوی دیگر توجه به ظاهر و صورت در خانم ها بیش از گذشته رواج پیدا کرده و خانم ها تصور می کنند با تغییر ظاهر خود در جامعه با اقبال بیشتری رو به رو می شوند بنابراین به زیبایی بینی خود بیش از حد توجه می کنند و به آن اهمیت می دهند. دکتر آموزگار ادامه می دهد افرادی که نوع خاصی از بینی را دوست دارند و از جراح می خواهند بینی شان را به شکل بینی فلان هنرپیشه درآورد، بی گمان مشکل روانی دارند. هر فردی اسکلت صورت منحصر به فردی دارد و جراح فقط می تواند ایراداتی را که در بینی وجود دارد، برطرف کند. اگر جراحی خطا کند و چنین فردی را جراحی کند بدون شک نخواهد توانست او را پس از عمل راضی کند. اغلب آن ها با اصرار و اعلام نارضایتی از عمل اول چندین بار دست به عمل جراحی می زنند و هیچ وقت از نتیجه عمل قبلی خود راضی نیستند. دقت کنید که عوارض جراحی بینی به ۲ دسته تقسیم می شود بعضی عوارض قابل اصلاح است و بعضی قابل اصلاح نیستند مثل چسبندگی های شدیدی که پس از چندین عمل در مورد بعضی بیماران وجود دارد و یا تراشیدن بیش از حد استخوان و غضروف بینی که غیرقابل برگشت است. در مواردی هم می توان نقایص بینی را با یک عمل دوباره برطرف کرد.

همچنین دکتر میترا حفاظی روان پزشک و کارشناس اداره سلامت روان وزارت بهداشت درباره گرایش به عمل جراحی بینی می گوید می توان دلایل زیادی را برای تمایل بیش از حد به جراحی های زیبایی ذکر کرد که یکی از آن ها اختلال بدشکل پنداری بدن (Body dismorphic disorder) یا نوعی وسواس ذهنی است که طی آن فرد به اشتباه قسمتی از بدن خود را بدشکل می پندارد و به طور مرتب آن را در ذهن خود مرور می کند و حتی اگر نقص کوچکی در صورت و بدن خود داشته باشد آن را بسیار بزرگ جلوه می دهد. این اختلال را می توان در مراجعانی که مرتب خود را به تیغ جراحان زیبایی می سپارند و درخواست انواع جراحی ها را دارند و دست آخر هم راضی نمی شوند، مشاهده کرد. به این ترتیب ریشه مشکل در اعصاب و روان این افراد است و باید درمان شود. دکتر حفاظی همکاری جراحان زیبایی و مشاوران برای غربالگری مراجعان به متخصصان جراحی زیبایی و پلاستیک را بسیار سودمند می داند و می گوید قطعا این شیوه بسیار مفید خواهد بود زیرا این بیماری یک اختلال شناخته شده در روان پزشکی است و با یک مصاحبه بالینی یا ارزیابی توسط روان پزشک قابل کشف است و گاهی اوقات با درمان آن، می توان فرد را از انجام اعمال جراحی غیرضروری بازداشت. بنابراین همکاری آن ها می تواند بسیار مفید باشد.