چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
آلوپسی آره آتا یعنی چه
خانم مرجان شبان، ۳۱ ساله، مجرد و ساکن تهران است. ایشان مشکل خود را ریزش موی منطقهای یا آلوپسی آرهآتا ذکر کرده است و میگوید به دلیل ابتلا به این بیماری دیگر تقریبا هیچ مویی در سر، مژه و ابروی خود ندارد. کارشناسان بارها درباره این بیماری توضیحاتی در هفتهنامه «سلامت» دادهاند اما خانم شبان به دلیل بیماری خود، با تئوریها و نظریههای مختلف پزشکان و اطرافیان خود مواجه بوده است که بررسی آنها خالی از لطف نیست...
خانم شبان که پزشکان ریزش موهایش را عصبی دانستهاند، می گوید:
پرونـده پـزشکیام را به فرانـسـه فـرستـادم
▪ مشکلتان از کی شروع شد؟
آبان سال ۸۸ ریزش موی سکهای از ابروهایم شروع شد. این بیماری ادامه پیدا کرد و میزان آن افزایش یافت به نحوی که تمام موهای سر، صورت و بدنم ریخت. در حال حاضر یک سالی است که هیچ مویی در سر و بدنم ندارم. برای درمان به پزشکان زیادی مراجعه کردم و داروهای زیادی به جز کورتون (به دلیل عوارضی که دارد)، مصرف کردم ولی فایدهای نداشت، مثلا یکی از پزشکان معروف محلولی برایم تجویز کرد که هفتهای یک بار شبها با پنبه و با فشار زیاد به منطقهای که برایم مشخص کرده بود بزنم. پزشکم گفته بود این محلول باعث ایجاد زخم در این منطقه میشود و بعد از مدتی موها رشد خواهندکرد، اما پس از ۶ هفته به جز خشکشدن پوستم نتیجهای ندیدم و مصرف آن را به توصیه پزشکم قطع کردم.
▪ قبل از آبان ۸۸ ریزش موی منطقهای نداشتید؟
چرا، حدود ۱۲-۱۰ سالگی در فصل امتحانها در قسمت پشتسر و هنگام کنکور در ناحیه ابرو دچار این نوع ریزش مو شده بودم که البته بعد از مدتی خودبهخود درمان میشدند.
▪ برای درمان فقط به پزشکان متخصص پوست مراجعه کردید؟
نه، به متخصص طب سنتی هم مراجعه کردم. داروهای گیاهی گرفتم و حجامت شدم ولی موثر نبود. برای درمانم کمیسیون پزشکی هم تشکیل شد و مدارک پزشکیام را به فرانسه هم فرستادم. آنها هم گفتند به داروی خاصی نیاز ندارید. شرایط را بپذیرید، اضطراب نداشته باشید و وارد فاز افسردگی نشوید. برگشت موها ممکن است مدتها طول بکشد.
▪ پزشکان چه دلایلی برای این بیماری ذکر میکردند؟
میگفتند علت این مشکل میتواند یک شوک عصبی یا استرس و اضطراب باشد، من مهر سال ۸۸ دچار شکستگی استخوان شدم. در امآرآی شکستگی به وضوح مشخص نبود و عکس توده نامفهوم و تیرهای را نشان میداد. پزشک معالجم گفت احتمال «سارکوما» یا «تومور بدخیم» روی استخوان وجود دارد. این خبر شوک زیادی بر من وارد کرد و پس از آن تحت عمل جراحی قرار گرفتم. از آنجا که من به آدرنالین حساسیت دارم، یکی از پزشکان معالجم معتقد بود ممکن است بدنت به ماده بیهوشی واکنش نشان داده باشد و به همین دلیل دچار ریزش موی منطقهای شدهای. ممکن هم است این حالت یک جهش ژنتیکی باشد که از نسلهای قبل به شما ارث رسیده است.قبل از همه این اتفاقها هم به دلیل اینکه اضافه وزن زیادی داشتم، برای کاهش وزن روش طب سوزنی را امتحان کردم و با رژیم غذایی بسیار سختی که داشتم، طی یکونیم ماه حدود ۱۲-۱۰ کیلوگرم وزن کم کردم. به همین دلیل یکی از پزشکان گفت شاید سوزنها به جای حساسی از بدنت خورده و باعث چنین مشکلی شده باشد. نظر یکی از پزشکان هم این بود که کاهش وزن ناگهانی علت مهم ریزش موهایم بوده است. در حال حاضر هم ۱۰۰کیلوگرم وزن و ۱۶۸ سانتیمتر قد دارم.
▪ به دلیل مشکلی که دارید به روانپزشک مراجعه کردهاید؟
نه، فقط کمی با دو نفر از اقوام که روانشناس هستند، صحبت کردهام.
▪ در حال حاضر با توجه به اینکه هیچ مویی روی سر و صورتتان نیست، چه حسی دارید؟
اوایل خیلی ناراحت بودم و دلم نمیخواست در مهمانیها شرکت کنم. برای کاشت مو اقدام کردم و مکاتبهای ایمیلی با یک پزشک متخصص درباره پیوند مو انجام دادم. ایشان در جواب نوشتند: «از آنجا که کمتر از ۲۰۰هزار فولیکول مو دارید، عمل پیوند مو برایتان انجام نمیشود.» در حال حاضر با بیماریام کنار آمده و ابروهایم را تاتو کردهام، به جای مژه هم از خط چشم استفاده میکنم و روی سرم کلاهگیس میگذارم.
● نگاه اول
پرسشی از دکتر حسین طباطبایی متخصص پوست و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
درمـان ریـزش مـوی مـنـطـقـه ای چـیـست؟
▪ لطفا در ابتدا در مورد بیماری این خانم که «آلوپسیآرهآتا» است، کمی توضیح دهید.
آلوپسی آرهآتا یا ریزش موی منطقهای عبارت است از ریختن ناگهانی قسمتهایی از موهای سر، ابرو، ریش، سبیل یا بدن، به طوری که پوست عاری از مو شود.
▪ چطور افراد به این بیماری مبتلا میشوند؟
اگر یک ماده بیگانه و خارجی وارد بدن موجود زنده شود، سیستم دفاعی موادی را به نام پادزهر یا آنتیکور ترشح میکند تا ماده بیگانه را از بین ببرد. به این واکنش مصونیت یا ایمیونیتی میگویند. در مواردی بدن به اشتباه علیه بافتهای طبیعی خودش آنتیکور ترشح میکند که به آن خودایمنی میگویند. خودایمنی برای هر بافتی از بدن مانند پوست، مو، بافت استخوان، مفاصل، عضلات، دستگاه گوارش، غده تیرویید، غده آدرنال و... میتواند رخ دهد.
▪ همه مبتلایان به این بیماری کل موهای شان را از دست می دهند؟
نه، آلوپسی آرهآتا که به فرانسه بیماری پلاد هم نامیده میشود، باعث میشود ناگهان موهای یک منطقه از بدن بریزد. این ریزش ناگهانی معمولا گرد یا بیضوی است. قطر لکههای فاقد مو اغلب ۱ تا ۵ سانتیمتر است. موهای خاکستری و سفید به ندرت گرفتار این حالت میشوند اما گاهی سفیدی ناگهانی موها شبیه نمک و فلفل (سفید و سیاه) میتواند مقدمه شروع آلوپسیآرهآتا باشد. در ۱۰ درصد موارد بهخصوص مواردی که بیماری طول میکشد، ناخنها هم مبتلا میشوند. گرفتاری ناخنها به صورت نقاط فرورفته به اندازه سوزن تهگرد و خطوط طولی یا عرضی روی صفحه ناخنهاست. اغلب مواردی که فقط ۲-۱ لکه ریزش مو دیده میشود، بیماری خودبهخود و بدون هیچ درمانی در مدت ۳ ماه بهبود مییابد ولی در مواردی ممکناست گسترده شود و تمام موی سر بریزد. به این حالت «آلوپسیتوتالیس» میگویند. در مواردی هم تمام موهای بدن میریزد که به آن «آلوپسی یونیورسالیس» میگویند مانند مشکلی که برای این خانم ایجاد شده است.
▪ کسانی که به آلوپسیآرهآتا مبتلا میشوند، همزمان در معرض خطر ابتلا به بیماری دیگری هم هستند؟
آلوپسی آرهآتا در موارد زیادی با اگزمای آتوپیک پوستی و در موارد کمتری میتواند با سایر بیماریهای خودایمنی، بیماری لیکنپلان، نشانگان داون و... نیز همراه شود. از بیماریهای خودایمنی دیگر میتوان به لوپوس اریتماتوسیتمیک، دیابت قندی، میاستنیگراو، ویتیلیگو اشاره کرد.
▪ عوامل موثر در ایجاد آلوپسیآرهآتا چیست؟
اگر بدن شخص مستعد باشد، وارد شدن هرگونه استرس جسمی یا روحی بر بدن، میتواند باعث بروز این بیماری شود هر چند استعدادهای ارثی هم در بروز آن موثر است. جراحیهای طولانیمدت همراه با بیهوشی عمومی، خبر ناگهانی بد و ترس شدید بهخصوص در کودکان مثالهایی از استرسهای جسمی و روحی هستند.
▪ این بیماری چگونه درمان میشود؟
اگر موارد خفیف ریزش مو در حد ۱ تا ۲ پلاک بعد از ۳ ماه خودبهخود بهبود نیافتند، باید درمان آغاز شود. در مواردی که بیمار تحت استرسهای عصبی مداوم است، باید علاوه بر درمان پوستی، از نظر روانی هم تحتدرمان قرار گیرد. اولین قدم درمانی در مواردی که تعداد ضایعات فاقد مو کم و کوچک باشد، تزریق داخل پوست با داروهای کورتیکواستروییدی تزریقی است. اگر درد تزریق برای بیمار قابلتحمل باشد، میتوان حداکثر تا ۵۰ درصد پوست سر فاقد مو را تزریق کرد. در مواردی اگر موادی مانند DNCB با رقت خاصی به پوست سر مالیده شوند، موثر هستند. این مواد از طریق آلرژی تماسی و تحریک پوست سر، زخم خفیفی در آن ایجاد میکنند که باعث تحریک سیستم ایمنی، تنظیم خودایمنی و رشد مجدد موها در بعضی بیماران خواهد شد ولی متاسفانه این داروها در بیشتر بیماران بیتاثیر هستند یا موهای رشد کرده پس از مدتی میریزند. احتمالا محلولی که خانم شبان آن را به مدت ۶ هفته استفاده کرده و نتیجهای نگرفتهاند، از همین نوع بوده است. با توجه به عوارض جدی داروها و اینکه در بسیاری از موارد بعد از قطع دارو، بیماری عود میکند، در مواردی مانند آلوپسی توتالیس و آلوپسی یونیورسالیس استفاده از کلاهگیس و تاتوی ابروها تا حد زیادی از آزردگی بدون مو بودن بهخصوص در خانمها جلوگیری میکند.
▪ در آخر اگر نکتهای مانده، بفرمایید؟
قبل از شروع هر درمانی باید به بیمار اطلاعات کافی درباره بیماریاش داده شود تا همکاری او برای درمان طولانیمدت جلب شود. درمانهای دارویی باید از نظر اثر، عارضه جانبی و میزان اثربخشی با توجه به نوع و شدت بیماری بررسی شوند. اگر بیماریهای خودایمنی دیگری به همراه آلوپسیآرهآتا وجود داشته باشد، باید از همکاری متخصص روماتولوژی هم کمک گرفت.
● نگاه دوم
رابطه استرس و ریزش موی منطقه ای
دکتر پرویز مظاهری/ روانپزشک و دبیر انجمن علمی روانپزشکان ایران
هر بیماری جسمی شدید و طولانیمدت یا بیماریهای مزمن میتواند روی روان انسانها تاثیر بگذارد و باعث ایجاد افسردگی، استرس، تنش و نگرانی شود. همانطور که اضطراب و بیماریهای اعصاب و روانپزشکی هم میتوانند باعث بروز این مشکل شوند. این مساله دوسویه است؛ هم اختلالهای روانپزشکی میتوانند باعث ایجاد بیماریهای جسمی و تشدید آنها و کاهش میزان عملکرد سیستم ایمنی شوند و هم اختلال و بیماری جسمی و به خصوص بیماریهای مزمن مانند سرطان و... استرس، اضطراب و نگرانی در فرد ایجاد میکنند. در سالهای اخیر ثابت شده است اختلالهای روانپزشکی به خصوص اختلالهایی که با استرس همراه هستند، میتوانند باعث تسریع در بروز سرطانها شوند.
در مورد این بیمار هم همینطور است یعنی مشکل جسمی ایشان یا شکستگی استخوان و پیامدهایی که داشته، باعث ایجاد استرس و نگرانی در ایشان شده و همین عاملی برای شکل گرفتن بیماریهای جسمی دیگری بوده است. از طرفی ممکن است مشکلات روانپزشکی قبلی، زمینهساز بروز ریزش موی ایشان باشند. در هر حال مهم و مسجل است که در درمان بیماری این خانم باید همزمان با درمانهای مربوط به ریزش مو که متخصصان پوست انجام میدهند، درمان روانپزشکی که عمدتا درمان اضطراب و افسردگی است، انجام شود که تلفیقی از درمان دارویی و غیردارویی مانند (رواندرمانی) است. ما در روانپزشکی بخشی به نام «روانپزشکی رابط» داریم. در این بخش، ارتباطی بین روانپزشکی و سایر بیماریهای جسمی وجود دارد و توصیه میشود بیماریهایی از این قبیل حتما با همکاری روانپزشک و متخصص مربوطه درمان شود.
● نگاه سوم
رابطه طب سوزنی و ریزش موی منطقه ای
دکتر محمدعلی حیدرنیا/ دبیر انجمن علمی طب سوزنی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
آلوپسیآرهآتا درمان کلاسیک پزشکی ندارد و داروهایی هم که در این مورد تجویز میشود، تاثیر کاملی در درمان ندارند. ما برای درمان این بیماری گاهی از طب سوزنی استفاده میکنیم و برای اینکه ریزش مو افزایش پیدا نکند، اطراف منطقهای که دچار ریزش مو شده است، سوزن میزنیم. البته این روش در کاهش ریزش مو صددرصد موثر نیست ولی تا حدی تاثیر دارد و از پیشرفت بیشتر آن جلوگیری میکند، اما چون مطالعه علمی تاییدشدهای در این زمینه نداریم، نمیتوانیم انجام آن را برای درمان این بیماری توصیه کنیم. ضمن اینکه عدهای از پزشکان نیز میگویند این کار مفید است و عدهای دیگر معتقدند مفید نیست. این نظریه که با زدن سوزن به نقاط خاصی از بدن فرد دچار آلوپسیآرهآتا شود، درست نیست و چنین چیزی تا به حال دیده نشده است. لازم به ذکر است که متاسفانه برخی افراد برای درمان طب سوزنی به کسانی مراجعه میکنند که صلاحیت این کار را ندارند و بهطور غیرمجاز فعالیت میکنند و دچار عوارضی میشوند.
● نگاه چهارم
رابطه رژیم غذایی و ریزش موی منطقه ای
دکتر مسعود کیمیاگر/ متخصص تغذیه و رژیم درمانی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
استرس نقش مهمی در بروز مشکل این خانم دارد و در مورد رابطه استرس با ریزش مو به دفعات از متخصصان پوست شنیدهایم. اینکه رژیم غذایی سخت باعث ریزش مو به این شدت شود به هیچوجه درست نیست زیرا رژیم غذایی باعث ریزش مژهها، ابرو و موهای صورت نمیشود. البته ممکن است کاهش وزن ناگهانی و شدید ایشان تا حدی تاثیر داشته باشد ولی رژیم غذایی هر چقدر هم که سخت باشد، ریزش مویی به این وسعت نمیدهد بلکه فقط مقداری ریزش موی سر آن هم نه به طور کامل اتفاق میافتد. یعنی اگر فردی در روز به طور طبیعی حدود ۱۰۰ تار از موهایش را از دست بدهد، این تعداد در رژیمهای نادرست غذایی به ۲۰۰، ۳۰۰ تا ۵۰۰ مو میرسد. در حال حاضر هم ایشان باید وزنی حدود ۶۳ تا ۶۸ کیلوگرم داشته باشند بنابراین ۳۰ کیلوگرم اضافه وزن دارند. برای کاهش این مقدار وزن، باید تحتنظر یک متخصص تغذیه قرار بگیرند و با روانی آرام و رژیمی ملایم اقدام به کاهش وزن کنند و هرگز خودسرانه و بدون مشورت با متخصص این کار را انجام ندهند.
● نگاه پنجم
رابطه داروی بیهوشی و ریزش موی منطقه ای
دکتر حسین جلوهمقدم/ متخصص بیهوشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ریزش مو معمولا بعد از هر نوع استرس شدیدی اتفاق میافتد. استرس باعث ترشح آدرنالین و کاتکولامینها در بدن میشود و این خیلی نادر است که فردی مانند این خانم سابقه آلوپسیآرهآتا داشته باشد و فقط مشکلش با تزریق آدرنالین افزایش پیدا کند. ممکن است آدرنالینی که زیر پوست تزریق شده، به علت حساسیت بیش از حد فرد، باعث کاهش میزان خونرسانی به منطقه شود و این امر عامل کمککننده در ریزش مو باشد، اما داروهای بیهوشی باعث ایجاد آلوپسیآرهآتا نمیشوند و در هیچ منبعی به این نکته اشاره نشده است.
● نگاه ششم
ریزش موی منطقه ای مسری نیست
دکتر مریم ملکی/ متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
در طاسی منطقهای (آلوپسی آرهآتا) هیچگونه شواهد قابلمشاهدهای از بیماری روی پوست سر به چشم نمیخورد. در مبتلایان، هیچ دردی در محل وجود ندارد و پوست کاملا صاف و طبیعی است.
حتی هیچ خارشی در منطقه درگیر وجود ندارد. از علایم شایع این بیماری، ریزش ناگهانی موها در یک منطقه دایرهای با حاشیه کاملا مشخص است و در موارد نادر، ریزش مو ممکن است کامل باشد (مورد این خانم). مبتلایان به آلوپسی نباید با مشاهده این علایم بترسند چون از عوامل افزایشدهنده خطر، همین استرس است. علت بروز این بیماری ناشناخته است، اما ارث و مشکلات عاطفی مثل اضطراب هم ممکن است در آن نقش داشته باشند. گاهی دستگاه خودایمنی نیز در ایجاد این بیماری نقش دارد. از طرفی ممکن است این بیماری به علت التهاب تیرویید یا یک نوع کمخونی به نام کمخونی وخیم بروز کند.
در حال حاضر هیچ روشی برای پیشگیری از آلوپسی آرهآتا وجود ندارد. ولی این بیماری معمولا بهبود مییابد و رشد مجدد مو طی ۱۸ ماه تا ۳ سال، ناحیه طاسشده را میپوشاند. در بیمارانی که تعداد این نواحی کم و اندازه آنها کوچک باشد، معمولا بهبود کامل است. این اختلال در ۲۵ درصد موارد دوباره عود میکند و در مرحله حاد بیماری، میتوان از کلاهگیس استفاده کرد. بیماران مبتلا نباید با مطالعه این پرونده نگران شوند زیرا موردی مانند این خانم بسیار نادر است. در موارد ساده و خودمحدودشونده که طاسی اصلا جلب توجه نمیکند، شاید هیچگونه درمانی لازم نباشد. این خانم میتوانند به همان ترتیبی که قبلا موها و بدنشان را میشستهاند، عمل کنند. این بیماری مسری نیست و هیچ رژیم غذایی یا پرهیز خاصی برای مبتلایان توصیه نمیشود. در مواردی دیده شده تجویز «ماینوکسیدیل» و مالیدن آن بر موضع موثراست. البته اثر این دارو که برای تحریک رشد مو استفاده میشود، بسیار متغیر و غیرقابل پیشبینی است. بهتر است به تصمیم پزشک متخصص پوست اعتماد کنید و اجازه دهید از دانش خود در این رابطه کمک بگیرد.
مریم منصوری
دکتر پرویز مظاهری روانپزشک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست