چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رایانه كودكان را خانه نشین می كند؟


رایانه كودكان را خانه نشین می كند؟

امروزه دنیای رایانه، هویت یابی و هویت جویی نسل جوان و نوجوان در ابعاد فكری و اخلاقی را تحت تأثیر قرار داده تا جایی كه آسیب های اجتماعی رابطه تنگاتنگی با مقوله فناوری اطلاعات، …

امروزه دنیای رایانه، هویت یابی و هویت جویی نسل جوان و نوجوان در ابعاد فكری و اخلاقی را تحت تأثیر قرار داده تا جایی كه آسیب های اجتماعی رابطه تنگاتنگی با مقوله فناوری اطلاعات، انفجار اطلاعات و جهانی شدن پیدا كرده است.

رایانه توانسته است پیشرفت های سریع در تكنولوژی، گسترش ارتباطات مختلف و خاصی را در جامعه بشری به وجود بیاورد، اما موجب بروز پدیده جدیدی تحت عنوان اعتیادهای نوین و مدرن از جمله نوآسیب های اجتماعی شده است. وجود ۵/۳ میلیون كاربر غیردائم و ۵/۲ میلیون كاربر دائم ایرانی در اینترنت، نشان دهنده افزایش سرعت دوست یابی اینترنتی از طریق چت، سرقت اینترنتی، افزایش فاصله میان دنیای واقعی و تخیلی و مجازی و پرسه زدن در سایت های ضد ارزشی است.

یك محقق اجتماعی می گوید: نوآسیب های اجتماعی از سال ۱۹۹۰ در دنیا مطرح شد و هم اكنون در حال تبدیل شدن به یك معضل فرهنگی، اجتماعی، روانی، عاطفی، فكری و اخلاقی است و جوامع مختلف از جمله ایران نمی توانند فارغ از تأثیرات نوآسیب ها بخصوص اعتیادهای نوین باشند.

علم الهدایی می گوید: اعتیادهای مدرن، وابستگی ها و اختلال عمدتاً روانی، اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و جسمانی هستند، ولی اعتیادهای سنتی در قالب یك اختلال تربیتی، روانی و اجتماعی تعریف می شوند. اعتیادهای مدرن برخلاف اعتیادهای سنتی، گستره فراوانی داشته و به راحتی در دسترس نسل جوان و همه افراد قرار می گیرند و هر دو اعتیاد، فرد را منزوی می كنند.

وی تصریح می كند: استفاده خارج از حد متعارف از اینترنت موجب ایجاد وابستگی شدید روانی و فكری شده و كاربر عادت می كند به یك فضای غیرواقعی پناه ببرد و زندگی كند. مشكل دیگری كه از این رهگذر به وجود می آید، كودكان و نوجوانانی هستند كه به خاطر صداقت شان، اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در محیط ناامن اینترنت در اختیار دیگران قرار می دهند. از سوی دیگر، كودكان و نوجوانان معمولاً برای از دست ندادن امكانات استفاده از اینترنت و پرسه زدن در فضای آن، مجبور به نوعی پنهان كاری از والدین هستند.

والدین معمولاً با دنیای فناوری و اینترنت آشنایی ندارند. در حالی كه اگر تلاش كنند با این فناوری های جدید آشنایی حتی اجمالی پیداكنند، بهتر می توانند راه های تأمین امنیت كودكان را به كار گرفته و فرزندان نیز حاضر به همكاری بیشتری با والدین آگاه خود هستند. به یاد داشته باشیم كسانی از طریق چت و با نیات پلید می كوشند تمایلات انحرافی خود را به اجرا گذارند، بنابراین باید محل استقرار كامپیوتر در منازل مورد توجه جدی قرار گیرد، همچنین باید ضمن این كه خلوت كودكان و نوجوانان به رسمیت شناخته شود، به جای رفتارهای خشن و قهرآمیز، بیاموزیم چه طور اعتماد فرزندان را جلب كرده و در جریان مسائل خصوصی آنها قرار گیریم.

بنابه گفته یكی از بزرگان؛ اعتماد خوب است، اما كنترل بهتر است، بنابراین والدین باید به طور غیرمستقیم و نامحسوس فرزندان خود را زیر نظر داشته باشند و گاهی اطلاعات آنها را در اینترنت و یا وبلاگ های آنها جست وجو كنند.