سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

شیوه‏های عملی پزشکی چینی


شیوه‏های عملی پزشکی چینی

در پزشکی چینی پنج مزه را هم مطرح می‏کند که ممکن است گرم یا سرد باشند: طعم‏های تند و شیرین هر دو گرم تلقی می‏شوند، در حالی که مزه‏های ترش، تلخ و شور سرد هستندو برخی از گیاهان چند …

در پزشکی چینی پنج مزه را هم مطرح می‏کند که ممکن است گرم یا سرد باشند: طعم‏های تند و شیرین هر دو گرم تلقی می‏شوند، در حالی که مزه‏های ترش، تلخ و شور سرد هستندو برخی از گیاهان چند مزه متفاوت را با هم دارند: نام وو وی زی از لحاظ لغوی به معنای «میوه دارای پنج مزه» است. این ویژگی‏ها مشخص می‏کنند که گیاه در کدام بخش از بدن مؤثر است. مثلا چیزهای گرم یا بالا می‏روند یا شناور می‏شوند. بنابراین گیاهان تند و شیرین بر قسمت‏های بالایی و خارجی بدن اثر می‏گذارند.

چیزهای سرد پایین می‏آیند، بنابراین گیاهان ترش، تلخ و شور در قسمت‏های داخلی و نیمه پایینی بدن مؤثرترند. برای مثال چینی‏ها برای درمان ورم مفاصل (آرتریت) اغلب اگر درد در شانه‏ها یا بازوها باشد به مخلوط دارویی کیانگ هوئو اضافه می‏کنند، اما دوئوهوئو را برای درمان درد مفصل لگن و زانو ترجیح می‏دهند و اگر تمام بدن مبتلا باشد از هر دو گیاه مزبور استفاده می‏کنند. مزه‏های تند محرک هم هستند، مزه‏های ترش موجب انقباض می‏شوند، شیرین‏ها تقویت کننده‏اند و تلخ‏ها را معمولا برای پایین آوردن «کی» به کار می‏برند و مزه ‏های شور نرم کننده ‏اند