پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
زید = ضعیفه
با مروری برگذشته چند صدساله این مرز و بوم ،به زندگی مادرها و مادر بزرگ هامان متوجه می شویم که به ندرت نام زنی در تاریخ ثبت شده است و اگر هم بوده شاید سایه مردی بر او سنگینی می کرده است. در اساطیرمان جایگاه زن کجاست ؟ در افسانه ها زن از دنده چپ مرد آفریده شده است . زن پاجوش شاخه ریواسی است که آدم از آن پدید آمده است. زن عامل فریب انسان بوده است و او را به خوردن گندم و رانده شدن از بهشت گرفتار کرده است . در فرهنگ عامه از زن چگونه یاد می شود ؟ زن ‹‹ضعیفه›› است. ‹‹ناقص الخلقه›› و ‹‹ناقص العقل›› است،‹‹عورت›› است.در حضور جمع نباید او را به نام خواند بهتر است به نام یکی از فرزندان خوانده شود . همچنین جایز است که ‹‹متعلقه››، ‹‹عیال››، ‹‹بچه ها››، ‹‹فلان›› بنامندش .
شاهنامه هم که بازمانده فرهنگ نیاکانمان است بر آن نیفزود . اگر خوشبین باشیم : ‹‹زنان را همین بس بود یک هنر/ نشینندو زایند شیران نر›› .و اگر بدبین: ‹‹زن و اژدها هر دو در خاک به /زمین پاک از این هر دو ناپاک به›› و اما امام محمد غزالی و کتاب اخلاقیاش!کیمیای سعادت ‹‹در خبر است که زنان را از ضعف و عورت آفریده اند داروی ضعف ایشان خاموشی است و داروی عورت ایشان ،خانه را بر ایشان زندان کردن است››. کل فرهنگ ما زن را به صورت عامل مکانیکی زایش ،رفت و روب و پخت و پز در محدوده چهار دیوار خانه اش و در پس پرده های ضخیم از دنیای زنده و فعال از آسمان آبی و افق گسترده از نور و نسیم و جنبش جدا کرده است .
و امروزکه داعیه دنیایی بهتر برای زنان را داریم گویند ‹‹زید›› که در فرهنگها درذیل آن میخوانیم :‹‹ (صفت –افزون شدن –زیادت .(از مبهمات) گاه به جای‹‹فلان›› و‹‹بهمان›› آید.›› کلمه ای که به خودی خود معنا ندارد و در کنار کلمات دیگر معنا می یابد . که تعمق بیشتر در معنای این لفظ که بیشتر توسط جوانان به کار می رود حکایت از همان بینش مردانه دارد که زن موجودی است از ‹‹جنس دوم›› . موجودی که از تعلقات و افزوده های (افزودن) مرد است و این بینش نشان دهنده آن است که اگر چه این امر (تحقیر زنان) در گذشته های دور به واسطه زمانه اش به طور رسمی در آثار اندیشمندان و ادیبان موجود بوده است و هیچ ابائی از بیان علنی آن نداشته اند امروز نیز باز به واسطه زمانه ای که تحمل این اندیشه های زن ستیز و مردسالارانه را ندارد نه به طور رسمی و مکتوب که به گونه ای دیگر و غیر رسمی در گفتار بخش وسیعی از جامعه وجود دارد . بی شک دفاع از ‹‹زن›› به عنوان نیمی از جامعه می بایستی نه تنها دفاعی در قالب نوشته و سخنرانی و در مجامعی خاص بلکه باید دفاعی در گفتار و کردار باشد .و اهتمامی دو چندان کنیم در پالوده کردن گفتار. گفتاری که از نیاکان خود به ارث برده ایم و مشحون است از عباراتی که حاکی از دیدگاهی فونکسیونالسیتی (کارکردگرایانه) دارد. دیدگاهی که قایل به وظایفی از پیش تعیین شده برای جنس زن و همچنین مرد است . وظایفی که زن را در چهار دیوار خانه تعریف می کند و معتقد است مرد موجودی پرخاشجو و نان آور و زن منشأ محبت خانواده و موجودی مطیع و زیر دست است .
رشد بی رویه تن فروشی ،طلاق، فرار از خانه، خود سوزی آزار جنسی باید ما را نسبت به دفاع از حقوق زن حساس تر کند . چرا که باید باور داشته باشیم که دفاع از حقوق زن به راستی دفاع از حقوق انسان است .
خسرو صادقی بروجنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست