چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
ضرورت وفای به عهد والدین در برابر فرزندان
![ضرورت وفای به عهد والدین در برابر فرزندان](/web/imgs/16/1/2toof1.jpeg)
قرآن کریم انسان ها را به درستی و راستی و عمل به وعده خودشان دعوت نموده است.
در بسیاری از آیات خداوند از مسلمانان خواسته تا اگر وعده ای به برادر دینی خود دادند به وعده و عهد خود عمل نمایند. یکی از مواردی که در جهان آخرت از انسان ها سئوال میشود عهد و وعده هایی است که به انسان ها دادهاند.
در سوره اسراء آیه ۳۴ آمده است: "و اوفوا بالعهد انّ العهد کان مسؤولاً" به عهد خویش وفا نمایید که البته از عهد و پیمان سئوال می شود.
وفای به عهد از نشانه های ایمان است و خدای منان بدان بسیار سفارش کرده است. امام صادق (ع) می فرماید: "عده المومن أخاه نذرٌ لا کفّاره له، فمن أخلف فبخلف الله بدأ و لمقته تعرّض" وعده مومن به برادر (دینی) خود نذری است که کفاره ندارد. پس هر که به آن وفا ننماید، وعده با خداوند را نقض کرده و خود را به غضب او دچار ساخته است.
یادگیری عمل به پیمان و عهد خود از دوران کودکی و از طرف والدین آغاز می شود.
یکی از نمودهای بارز عدالت در مورد فرزندان، عمل کردن به وعده هایی است که پدر و مادر به آنان می دهند.
در شان و منزلت والدین نیست که وعده خود به فرزندانشان را جامه عمل نپوشانند.
عمل به وعده، آثار بسیار نیکو و مثبتی بر فرزند و خانواده دارد. وفا به عهد باعث اعتماد، محبت، تحکیم روابط خانوادگی، حفظ حیثیت و تحکیم مبانی تربیتی می شود.
در این باره از رهبران و پیشوایان دینی احادیث وافری وجود دارد.
رسول مکرم اسلام فرموده است: فرزندانتان را دوست بدارید و با آنان از روی محبت و شفقت رفتار نمایید و اگر وعده ای به آنها دادید، به وعده خود عمل کنید، زیرا آنان جز شما کسی را روزی ده خود نمی دانند.
رسول گرامی اسلام می فرماید: "من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلیف اذا وعد" هر که به خداوند و روز جزا ایمان دارد، باید به وعده ای که می دهد وفا کند.
حضرت علی (ع) نیز فرموده است: "المسوول حرًّ حتّی یعد" کسی که از او چیزی خواسته شود، در انجام آن آزاد است تا هنگامی که وعده کند.
فرزندان با اعتمادی که به پدر و مادر خود دارند. آنان را راستگو می دانند.
عمل نکردن به وعده هم موجب عقوبت اخروی است و هم تجاوزی بزرگ به حقوق فرزندان به شمار می رود. والدین مجبور به وعده دادن نیستند، ولی هر گاه به فرزندانشان وعده ای دادند، حتماً باید بدان عمل نمایند.
فرزندی که از والدین خود، بویژه پدر، بد عهدی ببیند، او را فردی فریبکار می شمارد و رفته رفته از وی بیزار میگردد. به این ترتیب او نسبت به والدین بی اعتماد
میشود و حتی اعتقاد او نسبت به اصول انسانی و اسلامی سست می گردد. بیان مطالب تربیتی و الفاظ زیبا هرگز نمی تواند جبران کننده زشتی خلف وعده شود و اثر آن را از ذهن حساس و تیزبین فرزند بزداید.
فرزند، والدین را محلّ اتکای خود می داند و پدر را تامینکننده معاش و سایر نیازهای زندگی اش می شناسد.
او اگر گفتار و کردار والدین خود را دوگانه ببیند، خود را بی پناه حس می کند و آشفته و سرگشته می شود.
حضرت موسی بن جعفر (ع) نیز فرموده اند: آن گاه که وعده ای به کودکان دادید، بدان وفا نمایید، زیرا آنان شما را روزی ده خود می دانند.
خداوند از هیچ چیز آن قدر خشمگین نمی شود که از ستم بر زنان و کودکان. عمل والدین به وعده هایشان هم موجب خوشحالی فرزندان می شود و هم سبب خرسندی خودشان. رسول خدا (ص) فرموده است: "من فرّحه فرّحه الله یوم القیامه" هر که فرزندش را از خود شاد نماید، خداوند روز قیامت او را شاد کند.
رضا کریمی راد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست