شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

طب سنتی و توصیه هایی برای بارداری و شیردهی


طب سنتی و توصیه هایی برای بارداری و شیردهی

امروزه با افزایش اطلاع رسانی، همه خانم های جوان به خوبی می دانند که باید از ماه ها قبل از بارداری برای این زمان طلایی برنامه ریزی کنند

امروزه با افزایش اطلاع رسانی، همه خانم های جوان به خوبی می دانند که باید از ماه ها قبل از بارداری برای این زمان طلایی برنامه ریزی کنند به ویژه از نظر تغذیه؛ زیرا به طور طبیعی در ماه های اولیه دچار ویار حاملگی می شوند و چندان تمایلی به مصرف غذا نخواهند داشت. از طرفی بعد از زایمان نیز دو سال باید به کودک خود شیر دهند که قطعاً برای داشتن شیر کافی و سالم، به اندوخته غذایی کافی نیاز دارند.

مهندس فهیمه نبی، دکترای گیاهان دارویی و محقق در این زمینه، این بار هم اطلاعات مفیدی را در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار می دهد.

قبل از بارداری- یک تا سه ماه طلایی

بانوانی که قصد بارداری دارند باید اطلاع کافی از وضعیت بدن، کبد، کلیه، هورمون، دستگاه تناسلی و... داشته باشند. در طب سنتی بر پایه طبع و مزاج می توان با تغییر طبع رحم جنسیت طفل را تعیین کرد.تعیین جنسیت یک تا سه ماه قبل از بارداری با کنترل فعالیت رحم و تخمدان ها میسر است.

در کنار آن بررسی میزان آهن، اسید، فولیک اسید و روی در بدن مادر ضروری است.

باید مطمئن شد که این املاح به اندازه کافی در اختیار جنین قرار می گیرد. بیشتر بانوان ما به لحاظ ذخیره املاح و مواد دچار مشکل هستند و این امر باعث می شود توان مادر برای زایمان طبیعی کاهش یابد و در دوران بارداری و شیردهی دچار مشکلات استخوانی، دندان، پوست و مو شود. به همین دلیل بسیاری از مادران جوان تمایل به شیردهی نوزاد خود ندارند زیرا از عوارض آن می ترسند.

بنابراین یک تا سه ماه قبل از بارداری، دوران طلایی است که اگر مادر به سلامت خود توجه داشته باشد بارداری، زایمان و شیردهی را به خوبی پشت سر می گذارد.یکی از گیاهانی که مصرف آن در این دوران توصیه می شود، تخم کتان است.مصرف تخم کتان به دلیل داشتن فرآورده های کلسیم بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. نتایج تحقیقات نشان می دهد مادرانی که از تخم کتان، دانه سویا ،جو دو سر و شقاقل استفاده می کنند نوزادانشان رشد خوبی دارند و از طرفی مادر هم توان زایمان طبیعی و شیردهی مناسب را دارد.

گیاهان را آسیاب و با دو برابر عسل مخلوط کنید و روزانه ۲ قاشق غذاخوری از آن را استفاده کنید.برای رفع ویارهای دوران بارداری، کمردرد، دل درد و بدخوابی، دارویی تجویز نمی شود اما ماساژ پیشانی با روغن بنفشه، روغن بادام وتخم کاهو باعث افزایش رطوبت و خواب آرام مادر باردار می شود.استفاده از دمنوش زنجبیل برای رفع نفخ مناسب است. عرقیات خانواده بالنگ، نعناع، آب لیمو ترش و عسل برای رفع مشکل نفخ مناسب است.

تسهیل زایمان طبیعی

اگر پزشک تشخیص داد که زایمان طبیعی امکان پذیر است، گیاهان دارویی کمک کننده است. استفاده از عطر گیاهان که در کشورهای مختلف روی آن کار شده است از جمله استشمام عطر گشنیز، گلاب، زیره و شوید در دو هفته آخر بارداری باعث تسهیل زایمان می شود. از دمنوش این مواد هم می توان استفاده کرد اما به میزان کمتر.

شیردهی

بعد از زایمان طبیعی، در دوران شیردهی مشکلی پیش نمی آید اما در زایمان به روش سزارین شیردهی و ترشح آن یک تا دو هفته به تعویق می افتد بنابراین استفاده از گیاهان شیرافزا مانند کاسنی و عناب رازیانه و شنبلیله بنا به طبع و مزاج مادر توصیه می شود.تخم یونجه،جوی دو سرو شقاقل باعث افزایش کیفیت شیر می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد نوزادان مادرانی که از این گیاهان استفاده کرده اند زودتر راه می افتند و زودتر قدرت تکلم پیدا می کنند و بهره وری ذهنی بالاتری دارند.

افسردگی بعد از زایمان

افسردگی بعد از زایمان یکی از چالش های اساسی است. این محقق طب سنتی در این باره می افزاید: در طب جدید داروهای شیمیایی زیادی برای درمان افسردگی وجود دارد اما مادر شیرده باید به این نکته توجه داشته باشد که تمام موادی که وارد خون و شیر مادر می شود، به بدن نوزاد راه پیدا می کند و این داروها در واقع درمان قطعی نیست بنابراین استفاده از دمنوش بهارنارنج، بادرنجبویه، آویشن، به لیمو، ریحان و گلپر بسیار مناسب تر است.در این دوران مصرف موادغذایی حاوی امگا-۳ مانند جوی دوسر، شقاقل، جوانه ها، تخم کتان، تخم گلرنگ و روغن کنجد، سویا و کانولا توصیه می شود.