شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
لامپ های LED آینده را روشن می کنند
روشنایی در شب یکی از نیازهای بشر از ابتدا تا به امروز بوده است. از وقتی آتش کشف شد تا هنگامی که چربی حیوانات شکار شده به عنوان سوخت مصرف گردید و بعدها که شمع اختراع شد و این اواخر که نفت و الکتریسیته به میدان وارد شدند، بشر همواره نور بهتر و عوارض کمتری را برای روشن کردن شبهای تاریک خود به دست آورده است.
لامپهای الکتریکی اولیه تنها بخش بسیار اندکی از انرژی گران قیمت برق را به نور تبدیل میکردند و الباقی به صورت گرما به هدر میرفت. جمعیت سیاره زمین و تقاضا برای لامپ که افزایش یافت، دیگر نه نیروگاهها از پس تامین این همه برق برمیآمدند و نه مردم توانایی پرداخت قبضهایی با یک ردیف وحشتناک صفر را داشتند. اینجا بود که دوباره پای مهندسان به میان آمد. لامپهای فلورسنت یا همان مهتابیهای معروف قدم اول بودند. بعد از آن هم لامپهای فلورسنت فشرده یا همان لامپهای کم مصرف وارد بازار شدند.
لامپهای مهتابی و بعد از آن لامپهای کم مصرف دو ویژگی خیلی بد داشتند که باعث شده بود تا مصرف آنها در بسیاری از کشورها با مقررات سفت و سختی روبهرو شود. ماجرا از این قرار بود که این لامپها از بخار جیوه برای تولید اشعه ماورای بنفش استفاده میکردند. اشعه ماورای بنفش هم در برخورد با سطح فسفر یا فلورسنت اندود حباب لامپها نور تولید میکرد. تا همین جا ما از دو پدیده نام بردهایم که برای سلامت افراد و محیط زیست بسیار خطرناکند؛ سم و اشعه مهلکی که شاید همین الان هم در اتاق خواب کودکان دلبند ما کمین سلامت عزیزانمان را میکشند.
این لامپها میتوانند به دلیل خراش کوچکی در پوشش فلورسنتی خود به یک منبع دائمی تابش اشعه مرگبار ماورای بنفش تبدیل شوند. تازه این به شرطی است که لامپ به هر دلیلی نشکند که اگر آن اتفاق رخ دهد گاز بسیار سمی جیوه مانند یک قاتل خاموش در گوشه و کنار محل کار یا زندگی به کمین سلامتی ما و محیط زیست خواهد نشست. در کنار این خطرات بزرگ باید به شکایت همیشگی استفادهکنندگان از لامپهای مهتابی یا کم مصرف هم اشاره کرد که از نور مرده و نوسانات دائمی میزان روشنایی در این لامپها شکایت دارند و سردردهای فراوانی را به این خاطر تحمل کردهاند.
این مشکلات شرکتهای نوآور و بزرک الکترونیکی دنیا را به فکر انداخت تا به دنبال راهحل نوینی باشند؛ راهحلی که در کمال تعجب جلوی چشم همه قرار داشت اما به سادگی ندیده انگاشته میشد. راه حل LEDها بودند که سالها بود در صنایع الکترونیک مصرف میشدند. یکLED به تنهایی نور کمی تولید میکند اما اگر چند ده یا صد LED از انواع مختلف را با وسواس و مطالعه فراوان در کنار هم به یک پایه وصل کنیم، شاهد نور عالی و لامپی کممصرف خواهیم بود. این همان لامپی است که سالها انتظارش را میکشیدیم و اکنون شرکتهای بزرگی مانند ال. جی آنها را تولید و روانه بازار کردهاند. برای مثال لامپهای مدل (۱۶ PAR) (۷ واتی) و (۱۶ MR) (۶ واتی) ساخت شرکت ال.جی میتوانند با مصرف مقدار مشابه برق بیش از دو برابر لامپهای کممصرف نور تولید کنند و تا ده برابر آنها عمر کنند. به زبان سادهتر این دو مدل از لامپهای LED با استفاده روزانه به مدت ۱۰ ساعت، تا ۱۱ سال مهمان سرپیچ اتاق شما خواهند بود.
این تازه اول ماجراست. این لامپها فاقد جیوه بوده و هیچ گونه اشعه ماورای بنفش یا مادون قرمزی تولید نمیکنند. هیچ گاز سمی یا مواد خطرناکی در ساخت آنها به کار نرفته و از همه مهمتر، نصب و استفاده از آنها به سیستم و تجهیزات خاصی نیاز ندارد. کافی است لامپهای قدیمی خود را از سرپیچ درآورده و یک لامپ LED جدید را به جای آن قرار دهید.
علاوه بر همه اینها، این لامپها دوستدار چشمان شما نیز هستند. آنها نوردهی بالایی دارند و نداشتن نوسان در میزان روشنایی و تولید طیف گسترده امواج نورانی که با استفاده از نصب انواع گوناگونی از LEDها در یک لامپ به دست آمده است، از این لامپها خورشیدی کوچک برای خانه و محل کار شما ساخته است.
به عنوان مثال در مدل PAR۱۶ نور دریافتی طبیعی و مانند نور خورشید بوده و مدل MR۱۶ نیز دارای نوری روشن و شفاف است که فضای اطراف را زیباتر نشان میدهد. استفاده همزمان از هر دوی این محصولات در کنار هم، ایدهآلترین انتخاب برای روشن کردن محل کار یا زندگی است.قیمت لامپهای کممصرف شاید در ابتدا کمی زیاد به نظر بیاید اما توجه کنید که یک محاسبه ساده نشان از آن دارد که روشن کردن خانه با لامپهای LED پس از ۱۰ سال (عمر متوسط یک لامپ LED)، هزینهها که شامل خرید چندباره لامپهای دیگر در این مدت و مصرف بیشتر برق است را تا ۵ برابر کاهش میدهد.
NEWTECHNOLOGY
مترجم : بهروز یزدان پناه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست