یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
تغذیه مناسب در بارداری، خوراکیهای ممنوع
اگر باردار هستید برای اجتناب از خطرات بالقوه برای خود و فرزندتان، باید از مصرف برخی مواد غذایی اجتناب کنید. در دوران بارداری هر چیزی که میخورید و میآشامید بر سلامت کودک شما تأثیر (احتمالاً همیشگی) میگذارد. غذاها و نوشیدنیهای روزمره در این دوران تأثیر متفاوتی داشته و ممکن است برای کودک در حال رشد شما خطراتی داشته باشند. غذاهای کامل و کم فراوری شده همانند غلات کامل، گوشت بدون چربی، میوهها و سبزیجات، حبوبات، و لبنیات کم چرب باید اساس رژیم غذایی بارداری را تشکیل دهند. در اینجا با مواد غذایی که باید در دوران بارداری از آنها اجتناب کنید آشنا شوید:
مصرف خام یا نیمه پخته غذاهای با منشأ حیوانی
غذاهای حیوانی که کاملاً پخته نشده مانند گوشت نیم پز، غذاهای دریایی خام (مانند خرچنگ، صدف، سوشی و...)، تخممرغ غیرپاستوریزه، خمیر خام شیرینی و کیکها، و مخلوط شیر با زرده تخممرغ خام، یا هر غذایی که در آن از تخممرغ خام استفاده شده باشد، ممکن است حاوی انواع باکتریها، ویروسها و انگلها باشد. برای کاهش خطر بیماریهای غذایی، پختگی گوشت، ماکیان و ماهی را با دماسنج مناسب ارزیابی کنید، تخممرغ را تا زمانی که کاملاً از حالت مایع خارج شود (روان نشود) بپزید، دستورالعملهای پخت کیک و از این قبیل مواد را به درستی انجام دهید و تخممرغ خام مصرف نکنید.
هات داگ، گوشت ساندویچی (مانند کالباس، ژامبون و ...) و غذاهای لبنی پاستوریزه نشده
در این مواد غذایی خطر وجود باکتری لیستریا مونوسیتوژن وجود دارد. این باکتری موجب بیماری لیستریوز میشود که ممکن است منجر به سقطجنین، مرگ جنین یا مشکلات جدی دیگر برای سلامتی شود. علاوه بر هات داگ و گوشتهای ساندویچی که شامل انواع سوسیس و کالباس و از این قبیل مواد میشود، غذاهای دریایی و گوشتهای فراوری شده دیگر که ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند عبارتاند از پخشینه گوشت (خوراک گوشتی که همانند کره روی نان پخش میشود) یا پاته سرد و غذاهای دریایی دودی (مانند سالمون، ماهی سفید، قزل آلا، کاد، تن یا ماکرل ). روی برچسب این مواد غذایی ممکن است عبارات نووا استایل (nova-style)، لاکس، کیپرد (kippered (ماهی نمکسود، ترشی یا دودی شده)، دودی (smoked) یا خشک (jerky) نوشته شده باشد. غذاهای دریایی دودی یخ زده زمانی بیخطر است که بخشی از غذای پخته شده باشد مانند دیزی. مصرف گوشتهای ساندویچی و سوسیسها اگر تا حدی حرارت داده شوند که بخار داغ از آنها بلند شود ایرادی ندارد.
زنان باردار باید مراقب باشند که مایعات بستهبندیهای فست فودی بر غذاهای دیگر، ظروف، و سطوح دیگر آماده سازی غذا ریخته نشود، و دستانشان را پس از صرف هات داگ و گوشتهای ساندویچی بشویند تا احتمال تماسهای بعدی با باکتری لیستریا را کاهش دهند. محصولات لبنی غیرپاستوریزه مستعد لیستریا هستند. از مصرف شیر خام و محصولات لبنی تهیهشده از شیر غیرپاستوریزه مانند برخی پنیرها پرهیز کنید.
ماهی و غذاهای دریایی خاص
ماهیهای بزرگ مانند ارهماهی، کوسه و شاه ماکرل نسبت به ماهیهای دیگر غلظت بیشتری جیوه دارند. جیوه محصول جانبی کارخانههای با سوخت زغالسنگ است که در رشد و تکامل دستگاه عصبی و مغز کودک اخلال ایجاد میکند.
طبق گزارشها سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا زنان باردار و شیرده میتوانند تا 340 گرم غذای دریایی کم جیوه از جمله سالمون (پرورشی یا وحشی)، میگو، کنسرو تن لایت (تن غیر سفید)، پالاک، گربه ماهی و تیلاپیا مصرف کنند. از آنجا که تن ماهی الباکور (تن سفید) جیوه بیشتری نسبت به تن لایت (تن غیر سفید) دارد، سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا توصیه میکند که زنان باردار مصرف تن الباکور را محدود کنند و بیش از 170 گرم در هفته مصرف نکنند. ماهیهایی که به صورت تفریحی از رودخانهها، دریاچهها، آبگیرها و رودها گرفته میشوند نیز ممکن است آلودگیهای صنعتی داشته باشند که آسیب زیادی به دستگاه عصبی در حال رشد وارد میکند. در ماهیگیری تفریحی باید از بیخطر بودن آب مطمئن شوید.
جوانه خام سبزیجات
توصیه میشود همه افراد (چه زنان باردار چه سایرین) جوانههای خام از جمله آلفالفا، شبدر، تربچه، و جوانه لوبیای مانگ را مصرف نکنند. علت آن باکتریهایی هستند که میتوانند وارد دانههای در حال جوانه زدن شوند و تقریباً از بین بردن آنها با شستشو غیرممکن است. سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا توصیه میکند زنان باردار غذاهایی که جوانههای خام به آنها اضافهشده مصرف نکنند. مصرف جوانههای پخته مشکلی ایجاد نمیکند.
محدودیت یا اجتناب از برخی نوشیدنیها
الکل، اکسیژن و مواد مغذی را از سلولهای در حال رشد میگیرد و مانع رشد طبیعی جنین میشود. تأثیر قرارگیری رحم در معرض الکل بر تواناییهای ذهنی و رشد فیزیکی جنین، دائمی است. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها مصرف حتی بسیار کم الکل نیز در دوران بارداری بیخطر نیست. آب میوههای غیرپاستوریزه مانند آب میوههایی که به صورت تازه از مغازهها خریداری میشوند در خطر میکروبهایی از جملهای کولی قرار دارند. هنگام خریداری آبمیوه برچسب روی آن را بخوانید تا مطمئن شوید پاستوریزه است.
سرب با زایمان زودرس ، کمبود وزن در هنگام تولد، و تأخیر رشدی در کودک همراه است. اگر لولههای قدیمی سربی در خانهدارید ، ممکن است سرب آن از طریق آب وارد بدن شما شود. دستگاه فیلترخانگی ممکن است نتواند سرب آب را جدا کند. اگر درباره سربی بودن شیر یا لولههای آب تردید دارید، از آن مطمئن شوید. بطریهای آب که خریداری میکند اگر از آب شهری پر شده باشند لزوماً خالص تر نیستند.
کافئین قهوه، چای، نوشابهها، نوشیدنیهای انرژی زا و سایر منابع کافئین ممکن است خطر سقطجنین ، کاهش وزن هنگام تولد، و مرده زایی را افزایش دهند اما تحقیقات در این زمینه نتایج متعارضی نشان میدهند. برخی توصیه میکنند مصرف کافئین به 200 میلیگرم در روز محدود شود. این مقدار کافئینی است که در 170 گرم قهوه وجود دارد.
- مکملها و چایهای گیاهی
چای های گیاهی بدون کافئین هستند اما بیخطر بودن آنها در دوران بارداری مشخص نیست. هیچ مطالعات انسانی موثقی بر روی بیخطر بودن مواد گیاهی از جمله مکملهای گیاهی مانند سرخارگل (Echinacea) و سنت جونز ورت در دوران بارداری وجود ندارد. سازمانهای بهداشتی نیز همیشه کیفیت مکملهای غذایی را نظارت نمیکنند.
اگر چه نوشیدن چایهای گیاهی احتمالاً بیخطر است، اما زنان باردار باید از مصرف مقدار زیاد این چایها و به طور کامل از مصرف مکملهای گیاهی پرهیز کنند. برخی از مکملهای گیاهی برای مصرف در دوران بارداری و کمک به سالمتی زنان باردار مفید هستند اما باید در مورد مصرف هر گونه مکمل در این دوران با پزشک خود صحبت کنید.
توافق علمی وجود دارد که گیاهان و مکملهای متداول زیر در دوران بارداری نباید مصرف شوند:
• گیاهان حاوی محرک یا مکملهای حاوی کافئین به خصوص آنهایی که برای کمک به کاهش وزن استفاده میشوند و گیاهان گوارانا، کولا نات، بتل، بهارنارنج ( Citrum aurantium)، یوهیمب (yohimbe)، تئوبرومین (عصاره کاکائو) و گارسینیا کامبوجیا.
• مواد گیاهی دیگر که در حین بارداری باید از آنها اجتناب شود شامل مهر طلا (golden seal)، کاسکارا ساگرادا (Cascara sagrada)، گردوی سیاه، افسنتین (wormwood) ، سِنا، کاسنی بری (tansy)، پونه (pennyroyal)، نخل ارهای و پائو دارکو هستند.
کارشناسان توصیه میکنند زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار باشند ده هزار واحد یا بیشتر ویتامین A در روز مصرف نکنند چون خطر نقصهای مادرزادی را افزایش میدهد. بیخطر بودن مصرف بسیاری از مواد مغذی ویژه و جدید در دوران بارداری ثابت نشده است و باید از آنها پرهیز نمود.
نکته نهایی: پیش از مصرف هر گونه مکمل یا ویتامین در دوران بارداری در مورد آن با پزشک متخصص صحبت کنید.
- بیسفنول آ (BPA)
بیسفنول آ ماده شیمیایی صنعتی است که در ساخت پلاستیکهای بسیار سخت و پوشش بسیاری از بستهبندیهای غذایی استفاده میشود. این ماده با اخلال در سیستم اندوکرین (غدد درونریز)، در رشد طبیعی جنین اختلال ایجاد میکند.
هنوز مطالعات بر روی این ماده در حال انجام است و توصیه میشود زنان باردار از آن اجتناب کنند. سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکا در سال 2010 اعلام کرد که در مطالعات اخیر دلایلی به دست آمده است که راجع به تأثیرات بالقوه این ماده بر مغز، رفتار، و غده پروستات جنین، نوزادان، و کودکان نگرانیهایی ایجاد میکند. اگر چه بیشتر این آزمایشها بر روی حیوانات انجامشدهاند و عدم قطعیت قابلتوجهی در مورد تأثیر آن بر سلامت انسان وجود دارد. صنایع پلاستیک ادعا میکنند که مقدار کم بیسفنول آ بیخطر است. اگر در حین بارداری میخواهید از این ماده اجتناب کنید، از ظروف پلاستیکی بدون بیسفنول آ و ظروف شیشهای استفاده کنید.
- کالری اضافی
شما در دوران بارداری برای تغذیه دو نفر غذا میخورید اما لازم نیست کالریهای دریافتی خود را دو برابر کنید. افزایش زیاد وزن سلامت شما را به خطر انداخته و خطر اضافهوزن در دوران کودکی را در کودک شما افزایش میدهد.
به مقدار کالری مورد نیاز بدن در حالت غیر بارداری، در سه ماهه دوم 340 کالری در روز اضافه کنید و در سه ماهه سوم این مقدار را به 450 کالری در روز برسانید. اما اگر اضافهوزن زیادی در شروع بارداری داشتید یا اگر میزان فعالیت فیزیکیتان کاهش یافته است ممکن است به کالری کمتری در دوران بارداری نیاز داشته باشید. به یاد داشته باشید که بارداری زمان مناسبی برای کاهش وزن نیست. از پزشک یا متخصص تغذیه بپرسید مقدار کالری مناسب برای شما چقدر است. میتوان خوراکیهایی مانند چیپس، بستنی و کیک را در دوران بارداری مصرف کرد اما بسیار مهم است که غذاهایی انتخاب کنید که علاوه بر تأمین کالریهای مورد نیاز، مواد مغذی زیادی که رشد و تکامل کودک شما را به حداکثر میرساند، نیز در اختیار شما قرار دهد.
- غذاهایی که ممکن است آلرژی ایجاد کنند
اگر شما، همسر شما یا یکی از کودکان دیگرتان آلرژی دارد، احتمال بیشتری دارد که کودکی که در رحمتان قرار دارد نیز آلرژی غذایی داشته باشد. آکادمی متخصص کودکان امریکا میگوید از غذاهای آلرژیزای مشخصی مانند بادامزمینی یا کره بادامزمینی در دوران بارداری و شیردهی اجتناب کنید تا آلرژی را در کودک مستعد به آن کاهش دهید.
اما اجتناب از مواد آلرژی زا در دوران بارداری و شیردهی برای افراد دیگر، ممکن است سودی نداشته باشد. پیش از تغییر رژیم غذایی خود در مورد سابقه خانوادگی آلرژی و آسم خود با پزشک و متخصص تغذیه که در مورد آلرژیهای غذایی آگاهی کافی دارد صحبت کنید.
مصرف خام یا نیمه پخته غذاهای با منشأ حیوانی
غذاهای حیوانی که کاملاً پخته نشده مانند گوشت نیم پز، غذاهای دریایی خام (مانند خرچنگ، صدف، سوشی و...)، تخممرغ غیرپاستوریزه، خمیر خام شیرینی و کیکها، و مخلوط شیر با زرده تخممرغ خام، یا هر غذایی که در آن از تخممرغ خام استفاده شده باشد، ممکن است حاوی انواع باکتریها، ویروسها و انگلها باشد. برای کاهش خطر بیماریهای غذایی، پختگی گوشت، ماکیان و ماهی را با دماسنج مناسب ارزیابی کنید، تخممرغ را تا زمانی که کاملاً از حالت مایع خارج شود (روان نشود) بپزید، دستورالعملهای پخت کیک و از این قبیل مواد را به درستی انجام دهید و تخممرغ خام مصرف نکنید.
هات داگ، گوشت ساندویچی (مانند کالباس، ژامبون و ...) و غذاهای لبنی پاستوریزه نشده
در این مواد غذایی خطر وجود باکتری لیستریا مونوسیتوژن وجود دارد. این باکتری موجب بیماری لیستریوز میشود که ممکن است منجر به سقطجنین، مرگ جنین یا مشکلات جدی دیگر برای سلامتی شود. علاوه بر هات داگ و گوشتهای ساندویچی که شامل انواع سوسیس و کالباس و از این قبیل مواد میشود، غذاهای دریایی و گوشتهای فراوری شده دیگر که ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشند عبارتاند از پخشینه گوشت (خوراک گوشتی که همانند کره روی نان پخش میشود) یا پاته سرد و غذاهای دریایی دودی (مانند سالمون، ماهی سفید، قزل آلا، کاد، تن یا ماکرل ). روی برچسب این مواد غذایی ممکن است عبارات نووا استایل (nova-style)، لاکس، کیپرد (kippered (ماهی نمکسود، ترشی یا دودی شده)، دودی (smoked) یا خشک (jerky) نوشته شده باشد. غذاهای دریایی دودی یخ زده زمانی بیخطر است که بخشی از غذای پخته شده باشد مانند دیزی. مصرف گوشتهای ساندویچی و سوسیسها اگر تا حدی حرارت داده شوند که بخار داغ از آنها بلند شود ایرادی ندارد.
زنان باردار باید مراقب باشند که مایعات بستهبندیهای فست فودی بر غذاهای دیگر، ظروف، و سطوح دیگر آماده سازی غذا ریخته نشود، و دستانشان را پس از صرف هات داگ و گوشتهای ساندویچی بشویند تا احتمال تماسهای بعدی با باکتری لیستریا را کاهش دهند. محصولات لبنی غیرپاستوریزه مستعد لیستریا هستند. از مصرف شیر خام و محصولات لبنی تهیهشده از شیر غیرپاستوریزه مانند برخی پنیرها پرهیز کنید.
ماهی و غذاهای دریایی خاص
ماهیهای بزرگ مانند ارهماهی، کوسه و شاه ماکرل نسبت به ماهیهای دیگر غلظت بیشتری جیوه دارند. جیوه محصول جانبی کارخانههای با سوخت زغالسنگ است که در رشد و تکامل دستگاه عصبی و مغز کودک اخلال ایجاد میکند.
طبق گزارشها سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا زنان باردار و شیرده میتوانند تا 340 گرم غذای دریایی کم جیوه از جمله سالمون (پرورشی یا وحشی)، میگو، کنسرو تن لایت (تن غیر سفید)، پالاک، گربه ماهی و تیلاپیا مصرف کنند. از آنجا که تن ماهی الباکور (تن سفید) جیوه بیشتری نسبت به تن لایت (تن غیر سفید) دارد، سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا توصیه میکند که زنان باردار مصرف تن الباکور را محدود کنند و بیش از 170 گرم در هفته مصرف نکنند. ماهیهایی که به صورت تفریحی از رودخانهها، دریاچهها، آبگیرها و رودها گرفته میشوند نیز ممکن است آلودگیهای صنعتی داشته باشند که آسیب زیادی به دستگاه عصبی در حال رشد وارد میکند. در ماهیگیری تفریحی باید از بیخطر بودن آب مطمئن شوید.
جوانه خام سبزیجات
توصیه میشود همه افراد (چه زنان باردار چه سایرین) جوانههای خام از جمله آلفالفا، شبدر، تربچه، و جوانه لوبیای مانگ را مصرف نکنند. علت آن باکتریهایی هستند که میتوانند وارد دانههای در حال جوانه زدن شوند و تقریباً از بین بردن آنها با شستشو غیرممکن است. سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا توصیه میکند زنان باردار غذاهایی که جوانههای خام به آنها اضافهشده مصرف نکنند. مصرف جوانههای پخته مشکلی ایجاد نمیکند.
محدودیت یا اجتناب از برخی نوشیدنیها
الکل، اکسیژن و مواد مغذی را از سلولهای در حال رشد میگیرد و مانع رشد طبیعی جنین میشود. تأثیر قرارگیری رحم در معرض الکل بر تواناییهای ذهنی و رشد فیزیکی جنین، دائمی است. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها مصرف حتی بسیار کم الکل نیز در دوران بارداری بیخطر نیست. آب میوههای غیرپاستوریزه مانند آب میوههایی که به صورت تازه از مغازهها خریداری میشوند در خطر میکروبهایی از جملهای کولی قرار دارند. هنگام خریداری آبمیوه برچسب روی آن را بخوانید تا مطمئن شوید پاستوریزه است.
سرب با زایمان زودرس ، کمبود وزن در هنگام تولد، و تأخیر رشدی در کودک همراه است. اگر لولههای قدیمی سربی در خانهدارید ، ممکن است سرب آن از طریق آب وارد بدن شما شود. دستگاه فیلترخانگی ممکن است نتواند سرب آب را جدا کند. اگر درباره سربی بودن شیر یا لولههای آب تردید دارید، از آن مطمئن شوید. بطریهای آب که خریداری میکند اگر از آب شهری پر شده باشند لزوماً خالص تر نیستند.
کافئین قهوه، چای، نوشابهها، نوشیدنیهای انرژی زا و سایر منابع کافئین ممکن است خطر سقطجنین ، کاهش وزن هنگام تولد، و مرده زایی را افزایش دهند اما تحقیقات در این زمینه نتایج متعارضی نشان میدهند. برخی توصیه میکنند مصرف کافئین به 200 میلیگرم در روز محدود شود. این مقدار کافئینی است که در 170 گرم قهوه وجود دارد.
- مکملها و چایهای گیاهی
چای های گیاهی بدون کافئین هستند اما بیخطر بودن آنها در دوران بارداری مشخص نیست. هیچ مطالعات انسانی موثقی بر روی بیخطر بودن مواد گیاهی از جمله مکملهای گیاهی مانند سرخارگل (Echinacea) و سنت جونز ورت در دوران بارداری وجود ندارد. سازمانهای بهداشتی نیز همیشه کیفیت مکملهای غذایی را نظارت نمیکنند.
اگر چه نوشیدن چایهای گیاهی احتمالاً بیخطر است، اما زنان باردار باید از مصرف مقدار زیاد این چایها و به طور کامل از مصرف مکملهای گیاهی پرهیز کنند. برخی از مکملهای گیاهی برای مصرف در دوران بارداری و کمک به سالمتی زنان باردار مفید هستند اما باید در مورد مصرف هر گونه مکمل در این دوران با پزشک خود صحبت کنید.
توافق علمی وجود دارد که گیاهان و مکملهای متداول زیر در دوران بارداری نباید مصرف شوند:
• گیاهان حاوی محرک یا مکملهای حاوی کافئین به خصوص آنهایی که برای کمک به کاهش وزن استفاده میشوند و گیاهان گوارانا، کولا نات، بتل، بهارنارنج ( Citrum aurantium)، یوهیمب (yohimbe)، تئوبرومین (عصاره کاکائو) و گارسینیا کامبوجیا.
• مواد گیاهی دیگر که در حین بارداری باید از آنها اجتناب شود شامل مهر طلا (golden seal)، کاسکارا ساگرادا (Cascara sagrada)، گردوی سیاه، افسنتین (wormwood) ، سِنا، کاسنی بری (tansy)، پونه (pennyroyal)، نخل ارهای و پائو دارکو هستند.
کارشناسان توصیه میکنند زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار باشند ده هزار واحد یا بیشتر ویتامین A در روز مصرف نکنند چون خطر نقصهای مادرزادی را افزایش میدهد. بیخطر بودن مصرف بسیاری از مواد مغذی ویژه و جدید در دوران بارداری ثابت نشده است و باید از آنها پرهیز نمود.
نکته نهایی: پیش از مصرف هر گونه مکمل یا ویتامین در دوران بارداری در مورد آن با پزشک متخصص صحبت کنید.
- بیسفنول آ (BPA)
بیسفنول آ ماده شیمیایی صنعتی است که در ساخت پلاستیکهای بسیار سخت و پوشش بسیاری از بستهبندیهای غذایی استفاده میشود. این ماده با اخلال در سیستم اندوکرین (غدد درونریز)، در رشد طبیعی جنین اختلال ایجاد میکند.
هنوز مطالعات بر روی این ماده در حال انجام است و توصیه میشود زنان باردار از آن اجتناب کنند. سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکا در سال 2010 اعلام کرد که در مطالعات اخیر دلایلی به دست آمده است که راجع به تأثیرات بالقوه این ماده بر مغز، رفتار، و غده پروستات جنین، نوزادان، و کودکان نگرانیهایی ایجاد میکند. اگر چه بیشتر این آزمایشها بر روی حیوانات انجامشدهاند و عدم قطعیت قابلتوجهی در مورد تأثیر آن بر سلامت انسان وجود دارد. صنایع پلاستیک ادعا میکنند که مقدار کم بیسفنول آ بیخطر است. اگر در حین بارداری میخواهید از این ماده اجتناب کنید، از ظروف پلاستیکی بدون بیسفنول آ و ظروف شیشهای استفاده کنید.
- کالری اضافی
شما در دوران بارداری برای تغذیه دو نفر غذا میخورید اما لازم نیست کالریهای دریافتی خود را دو برابر کنید. افزایش زیاد وزن سلامت شما را به خطر انداخته و خطر اضافهوزن در دوران کودکی را در کودک شما افزایش میدهد.
به مقدار کالری مورد نیاز بدن در حالت غیر بارداری، در سه ماهه دوم 340 کالری در روز اضافه کنید و در سه ماهه سوم این مقدار را به 450 کالری در روز برسانید. اما اگر اضافهوزن زیادی در شروع بارداری داشتید یا اگر میزان فعالیت فیزیکیتان کاهش یافته است ممکن است به کالری کمتری در دوران بارداری نیاز داشته باشید. به یاد داشته باشید که بارداری زمان مناسبی برای کاهش وزن نیست. از پزشک یا متخصص تغذیه بپرسید مقدار کالری مناسب برای شما چقدر است. میتوان خوراکیهایی مانند چیپس، بستنی و کیک را در دوران بارداری مصرف کرد اما بسیار مهم است که غذاهایی انتخاب کنید که علاوه بر تأمین کالریهای مورد نیاز، مواد مغذی زیادی که رشد و تکامل کودک شما را به حداکثر میرساند، نیز در اختیار شما قرار دهد.
- غذاهایی که ممکن است آلرژی ایجاد کنند
اگر شما، همسر شما یا یکی از کودکان دیگرتان آلرژی دارد، احتمال بیشتری دارد که کودکی که در رحمتان قرار دارد نیز آلرژی غذایی داشته باشد. آکادمی متخصص کودکان امریکا میگوید از غذاهای آلرژیزای مشخصی مانند بادامزمینی یا کره بادامزمینی در دوران بارداری و شیردهی اجتناب کنید تا آلرژی را در کودک مستعد به آن کاهش دهید.
اما اجتناب از مواد آلرژی زا در دوران بارداری و شیردهی برای افراد دیگر، ممکن است سودی نداشته باشد. پیش از تغییر رژیم غذایی خود در مورد سابقه خانوادگی آلرژی و آسم خود با پزشک و متخصص تغذیه که در مورد آلرژیهای غذایی آگاهی کافی دارد صحبت کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست