سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

صدا و سیما و مقابله با جنگ نرم


صدا و سیما و مقابله با جنگ نرم

طی چندین دهه اخیر نقش رسانه ها در آموزش, تربیت و کنترل افکار عمومی به حدی مهم بوده که برخی پا را فراتر از حد معقول گذاشته و نقش رسانه ها را به عنوان هدایتگران اصلی جوامع ذکر کرده و فرد را در برابر خواسته های نظرسازان رسانه ای به هیچ گرفته اند

طی چندین دهه اخیر نقش رسانه ها در آموزش، تربیت و کنترل افکار عمومی به حدی مهم بوده که برخی پا را فراتر از حد معقول گذاشته و نقش رسانه ها را به عنوان هدایتگران اصلی جوامع ذکر کرده و فرد را در برابر خواسته های نظرسازان رسانه ای به هیچ گرفته اند. البته دیدگاه های افراطی در موضوع رسانه و توانایی فردی در مقابله با امواج آگاهی های رسانه ای غیر قابل پذیرش است اما این نکته شاید بتواند اهمیت و جایگاه رسانه ها را در زندگی فردی و اجتماعی انسان ها در قرن بیست و یکم به منصه ظهور بیاورد.رسانه ها می توانند با همگن سازی Homogenization سلیقه ها و خواست و انتظارات افراد جامعه را شکل بخشند و به وفاق و همبستگی جامعه کمک کنند. در واقع این رسانه ها هستند که با بسط و گسترش مفهوم منش ملی ، شخصیت نمایی و شخصیت استاندار شده به الگو سازی برای رفتار جوامع می پردازند. رسانه ها می توانند سلایق را تعیین کند و ارداه افراد را تحت تثایر قرار دهند. البته باید دانست که این کارکردهای تنها زمانی به مرحله عملی می رسد که رسانه ها بتواند توان ۱۰۰ صدی خویش را به خدمت درآورند و بر شخصیت افراد جامعه تاثیر گذاری کنند.اما به هر حال باید دانست که رسانه ها می توانند نقش گسترده ای در ذهن سازی و حتی ادراک افراد داشته باشد.از سوی دیگر باید دانست که امروزه رسانه های غربی تلاش جدی برای تحت تاثیر قرار دادن فرهنگ ایران اسلامی سامان داده اند .. علاوه بر پخش منظم بر نامه های هدفدار و ۲۴ ساعته از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان گسترش ورود فیلم های هالیوودی به بازار سینمایی ایران زنگ خطر را در عرصه جنگ نرم به صدا در آورده است.

در اغلب این فیلم ها که حتی ماهیت آن با وضعیت ابتذال در غرب هم فاصله بسیاری دارد ارزش های لیبرالی به عنوان شاخص های زندگی برتر به نمایش گذاشته می شود و غرب به عنوان آخرین ناجی برای بشر مدرن معرفی می گردد. ظهور تقریبا همزمان چندین شبکه تفریحی مشابه فارسی زبان با سرمایه سنگین از کشورهای مختلف در یکی دو سال اخیر همچون فارسی وان (نیوز کورپوریشن آمریکا)، شبکه های جم (انگلستان)، تی وی پرشیا (آلمان)، تقویت و چندین کاناله شدن شبکه های دبی نشین (پی.ام.سی) و چندین و چند شبکه فارسی زبان تفریحی و سیاسی تازه تاسیس (بی.بی.سی) و دردست تاسیس (یورونیوز) و ... در کنار پخش رایگان و بدون کدینگ بیست و چهارساعته شبکه های کاملا مستهجن در فرکانس های خاص که حتی در کشورهای غربی نیز سابقه ندارد، از همگرایی روشی بیگانگان برای تسلط بر فضای فرهنگی کشور حکایت می کند.با این حال صدا و سیما جبهه مقدم برای مقابله با هجوم فرهنگ غرب به جامعه محسوب می شود . در واقع در وضعیت فعلی صدا و سیما می بایست با پخش و تولید فیلم و سریال های قابل رقابت در عرصه جهانی وارد جبهه دفاع در مقابل حملات توپخانه ای جنگ نرم دشمن شود . امروز صدا و سیما می بایست در برابر شبیخون فرهنگی دشمنان ایستادگی کند و مانع از ایجاد گسست های فرهنگی و اعتقادی در جامعه گردد.در واقع امروز رسانه ملی می بایست مانع از شکل گیری شخصیت هایی با ارزش های غیر دینی در جامعه شود. لذا در نهایت باید گفت صدا و سیما به عنوان اصلی ترین موضع دفاعی انقلاب اسلامی در بحث شبیخون فرهنگی غرب علیه فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی است که می بایست با تمام توان و قوا در برابر این حملات که با پیشرفته ترین امکانات و تجهیزات صورت می پذیرد به دفاع از آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی بپردازد.اولین نکته فاصله بسیار زیاد وضعیت فعلی صدا و سیما و سینمای کشور با وضعیت مطلوب است.

رهبر انقلاب در دیدار اخیرشان صراحتا بر این فاصله قابل تعمق اشاره کردند و این حاکی از آن است که حوزه رسانه ای در کشور می بایست به واکاوی دلایل اصلی پدید آمدن چنین شکافی بپردازد. متاسفانه امروز وضعیت حجاب و احترام به ارزش های اخلاقی جامعه در رسانه های علی الخصوص سینما مورد بی مهری قرار می گیرد. نگاهی کوتاه به وضعیت فیلم های روی پرده سینما حکایت از آن دارد که بخش اعظمی از سینما گران ما به سمت فیلم های تجاری و پوپولیستی حرکت کرده اند. مع الاسف در غالب این فیلم ها هیچ گونه توجهی به ارزش ها نمی شود و صرفا مانند هر کار تجاری دیگر هدف سود بیشتر قلمداد می گردد.از سوی دیگر یکی از عامل های ضعف در سینما و تلویزیون نبود فیلم نامه های پرمحتوا و ارزشی است که عرصه هنر های نمایشی کشور را به سمت هرج و مرج سوق می دهد. اگر چه در اکثر سریال های تلویزیونی سعی بر آن است تا وضعیت پوشش ها و حجاب متناسب با شعایر اسلامی باشد اما به کرات دیده شده که ماهیت این این فیلم و یا سریال چیزی جز تکرار موهنات غربی در خصوص نحوه زندگی و ارتباطات میان فردی نیست.در واقع رفع این نقیصه ها تنها راه برای پرکردن خلا میان وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب است.از سوی دیگر باید دقت نظر داشت که ایران اسلامی هم اکنون در وضعیت خاصی به سر می برد. این موضوع نکته ای است که گاه حتی برخی از سیاسیون ما نیز فراموش می کنند .

کشور ما امروز کشور پویایی است و همین پویایی نیز باعث شده است تا ایران اسلامی با دشمنی های عدیده ای روبه رو گردد. امروز تمام قدرت رسانه ای دنیا در راستای تضعیف بنیان های نظام جمهوری اسلامی ایران بسیج شده است. طی سال های اخیر غرب میلیارد ها دلار برای از بین بردن ارزش های اسلامی و گرایش جامعه ایرانی به دین مبیین اسلام هزینه کرده است. هالیوود با تمام توان درصدد رخنه در باورهای ایرانیان است و هزاران شبکه روزانه برنامه هایی با زبان فارسی برای تحت تاثیر قرار دادن فرهنگ کشور ما پخش می کنند . در چنین فضا و وضعیتی رسانه و علی الخصوص صداو سیما نقش عمده ای در مبارزه با جنگ نرم دشمن دارند . در واقع رسانه ای چون صدا و سیما و بخشی همچون اثرهای نمایشی که از جذابیت های بسیار بالایی برخوردار است می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات در عرصه فرهنگی کشور باشد . در واقع به تعبیر زیبای رهبر فرزانه انقلاب هنرمندان می توانند با اقدامات خود در راه پاسداری از فرهنگ اسلامی قهرمانان واقعی یک داستان حقیقی باشند.رهبر انقلاب اسلامی در تشریح انتظار رهبری نظام از جامعه هنرمندان بویژه دست اندرکاران عرصه های فیلم و سریال تأکید کردند: اگر شما در آثار خود با هوشیاری و دشمن شناسی، ایستادگی تاریخی ملت ایران را به زیبایی ترسیم کنید، خود ، قهرمان یک داستان حقیقی می شوید و اثر نمایشی شما نیز مطمئناً جذاب تر و گیراتر خواهد بود و این مسئله ای است که از جامعه هنرمندان و بویژه هنرمندان فعال در صدا و سیما توقع می رود .لذا در نهایت می توان گفت ضرورت تام دارد تا مسئولین عرصه رسانه ای در کشور و سایر هنرمندان که به نحوی دست بر این آتش دارند با تلاش و همتی مضاعف در این عرصه راه را برای پرکردن ضعف های موجود هموار ساخته و به مقابله با حملات نرم دشمن علیه باورهای اعتقادی جامعه دینی ایران بپردازند.

طهورا مهدوی