دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

راه‌های پیشگیری از خارش پوست کودکان


راه‌های پیشگیری از خارش پوست کودکان

خشکی و خارش یکی از بیماری‌های پوستی آزاردهنده است که گاه با آغاز فصل زمستان بر شدت و وسعت آن افزوده می‌شود. کاهش دمای محیط، علتی است برای کاهش جریان خون و تنگ‌تر شدن منافذ پوست، …

خشکی و خارش یکی از بیماری‌های پوستی آزاردهنده است که گاه با آغاز فصل زمستان بر شدت و وسعت آن افزوده می‌شود. کاهش دمای محیط، علتی است برای کاهش جریان خون و تنگ‌تر شدن منافذ پوست، بخصوص در نواحی غیرپوشیده و دست و پا که می‌تواند با کاهش تعریق نیز همراه باشد. اگر چه تغییرات ذکر شده برای جلوگیری از اتلاف انرژی و حفظ آن برای اعضای حیاتی بدن مانند قلب، مغز، کلیه‌ها و کبد ضروری است، اما گاهی می‌تواند برای افرادی با خشکی و خارش ملایم مشکلات جدی و قابل توجهی ایجاد کند.

در این بین آسیب‌پذیری پوست کودکان در مقایسه با بزرگسالان بیشتر خواهد بود، زیرا وسعت بیشتر پوست در مقایسه با حجم کل بدن و پوست ظریف و حساس آنها شرایط را برای آسیب‌های پوستی ناشی از عوامل زیانبار محیطی بیشتر مهیا می‌کند. خشکی و خارش ژنتیکی یا درماتیت آتوپیک یکی از بیماری‌های تقریبا شایع در کودکان است که با عطسه و آبریزش فصلی در کودک یا یکی از والدین همراه است. این بیماری معمولا قبل از ۲ سالگی با شدت متوسط تا شدید بخصوص در نواحی چین‌ها و صورت (قرمزی و خشکی گونه‌ها) و سایر نواحی بدن آغاز و با عوامل آسیب‌رسان محیطی (گرد و غبار، آلاینده‌های محیطی، سرما و...) تشدید می‌یابد. در چنین مواردی خارش و خشکی مداوم می‌تواند منجر به اختلال خواب، سوءتغذیه و حتی اختلال رشد در کودک شود. برای پیشگیری از تشدید و درمان آتوپیک درماتیت (خشکی و خارش ژنتیکی کودکان) بخصوص در زمستان پیشنهاد می‌شود:

ـ تمام بدن کودک با پوشش نخی، سبک و آزاد (غیرچسبان) پوشیده باشد.

ـ پوشش لباس متناسب با دمای محیط (داخل و خارج اتاق) باشد تا تغییرات دما موجب احساس گرما یا سرما و به دنبال آن تعریق و لرز برای کودک نشود.

ـ‌ اجازه دهید کودکتان مدت بیشتری در وان حمام با آب ولرم همنشین و همبازی باشد، زیرا پوست بدن او فرصت بیشتری برای جذب آب، کاهش خشکی و افزایش رطوبت خواهد داشت.

ـ‌ از کیسه و لیف کشیدن بدن پرهیز کرده و به جای آن از پاک‌کننده‌های نخی که به شامپوی بدن آغشته شده برای تمیز کردن بدن استفاده کنید.

ـ‌ بعد از استحمام اصراری به خشک کردن کامل بدن نداشته باشید، بلکه در حالی که کمی رطوبت بر بدن باقی است، لوسیون‌های نرم‌کننده و مرطوب‌کننده را به تمام بدن کودک بمالید تا رطوبت باقی‌مانده در سطح پوست به آرامی با مرطوب‌کننده‌ها جذب پوست شوند.

ـ اجازه ندهید کودکتان بدون پوشش یا لباس کوتاه در منزل روی فرش و موکت حرکت کند، زیرا مواد شیمیایی موجود در آن موجب تحریک و تشدید خشکی و خارش پوست می‌شود.

ـ‌ عطر و ادکلن و پوشش لباس دیگران که کودکتان را در آغوش می‌گیرند، ممکن است موجب حساسیت‌های پوستی در نواحی سر و صورت شود.

ـ‌ اسباب‌بازی (عروسک با پوشش پشمی) و وسایلی دیگر را که برای سرگرم کردن کودک در اختیار او قرار می‌دهید، ممکن است عاملی در تشدید بیماری باشند.

ـ‌ مصرف مواد خوراکی اسانس دار با مواد افزودنی (چیپس و ادویه‌جات) را در رژیم غذایی کودکتان محدود کنید.

ـ‌ تماس با حیوانات خانگی (سگ، گربه، کبوتر، مرغ و...) را ممنوع کنید.

دکتر سید ناصر عمادی