یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

۲ مهرماه ۱۳۳۰ ـ هدف؛ ازکارانداختن پالایشگاه و ایجاد کمبود سوخت بود


دوم مهرماه ۱۳۳۰ دکتر مصدق نخست وزیر وقت کارکنان انگلیسی صنعت نفت را که حاضر به انعقاد قرارداد استخدام با دولت ایران نبودند از کشور اخراج کرد که بیشترشان به بصره رفتند و منتظر …

دوم مهرماه ۱۳۳۰ دکتر مصدق نخست وزیر وقت کارکنان انگلیسی صنعت نفت را که حاضر به انعقاد قرارداد استخدام با دولت ایران نبودند از کشور اخراج کرد که بیشترشان به بصره رفتند و منتظر حمله نظامی انگلستان و بازگشت به خوزستان شدند!. هدف لندن عمدتا این بود که با خودداری متخصصان آن کشور از همکاری با ایران، پالایشگاه آبادن بخوابد و ایرانیان دچار مضیقه نفت و بنزین شوند و از مصدق روی برگردانند.

دولت انگلستان اخراج کارکنان انگلیسی صنعت نفت را از ایران عملی یکجانبه و مغایر موازین بین المللی اعلام کرد! و دکتر مصدق در پاسخ اعتراض انگلستان گفت که چنین موازینی وجود ندارد و اگر هم داشته باشد، خودتان (قدرت های جهانی) آنها را بر پایه منافعتان ساخته اید و ....

دکتر مصدق در واکنش به گزارشهای رسانه ها مبنی بر احتمال حمله نظامی انگلستان به تاسیسات نفتی ایران و اشغال آنها، در یک پیام رادیویی گفته بود که دولتمردان ایران از بلوغ کافی برخوردارند و لذا، از بلوفها و بازی های دیپلماتیک که تهدید نظامی یک قلم از آنهاست واهمه نمی کند. اینها همه اش حرف است. حمله نظامی آمادگی های قبلی، پیش بینی ها و محاسبات طولانی لازم دارد.

درست در همین روز در سال ۱۳۵۹ پالایشگاه آبادان ـ و در آن زمان بزرگترین پالایشگاه نفت در دنیا ـ توسط نیروهای عراقی گلوله باران شد، شدیدا آسیب دید و از کار افتاد. تاسیسات آسیب دیده این پالایشگاه بعدا هم توسط عراقی ها پی در پی بمباران و گلوله باران شد. به این ترتیب، در این زمینه صدام همان عمل سال ۱۳۳۰ انگلستان را تکرار کرده بود. به نظر می رسد که از زمان پایان جنگ هشت ساله عراق با ایران، دستها و نیروهایی هستند که نمی خواهند کشور نفتخیز ایران در حد نیاز داخلی خود پالایشگاه نفت داشته باشد و این ضعف پایان نیابد و ....