چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

برقراری ارتباط دانشمندان با گرگ ها


برقراری ارتباط دانشمندان با گرگ ها

دانشمندان با ضبط زوزه های مختلف یا حتی ساخت آنها توسط دستگاه های پیشرفته, گرگ ها را وادار به جوابگویی به این صداها کردند تحریک این جانوران به گونه ای بود که با توجه به هر گونه زوزه, آنها جواب لازم را می دادند

● سمفونی های طبیعت

دانشمندان با ضبط زوزه های مختلف یا حتی ساخت آنها توسط دستگاه های پیشرفته، گرگ ها را وادار به جوابگویی به این صداها کردند. تحریک این جانوران به گونه ای بود که با توجه به هر گونه زوزه، آنها جواب لازم را می دادند

رفتارهای اجتماعی در میان حیوانات از دیرباز باعث کنجکاوی بشر بوده و این مورد امروزه با وجود ابزارهایی پیشرفته برای درک بهتر این روابط، تبدیل به موضوعی پرطرفدار برای دانشمندان و دانشجویان رشته های علوم جانوری شده است. شاید از زمانی که موریس مترلینگ با کتاب های علمی و جذاب خود درباره حشراتی اجتماعی همچون موریانه، مورچه و زنبور عسل، دنیای علوم جانوری را شگفت زده کرد، دانشمندان به این فکر افتادند که این روابط را در میان دیگر جانوران نیز پیگیری کنند و در این میان گرگ ها جانورانی جالب توجه نشان دادند. این روابط اجتماعی در میان تمام جانوران وجود دارد ولی بدون شک در میان بعضی از جانوران به حد زیادی پیشرفت کرده و به حفظ بقای آنها کمک می کنند. شاید یک گرگ هیچگاه به تنهایی قادر به ادامه حیات در زمستان های سرد اروپا و آمریکای شمالی نباشد ولی با توجه به ایجاد گروه و رهبری گروه، توسط قوی ترین آنها این دوره را می گذراند.

گرگ ها جزو خانواده canidae هستند، احتمالا انسان ها از میان گوشتخواران، با این خانواده بیشتر از بقیه رابطه داشته و خواهند داشت، زیرا بهترین و قدیمی ترین دوست انسان از میان جانوران – سگ ها- در این خانواده قرار دارد. در این خانواده کایوت ها و روباه ها نیز هستند.

از مشخصات اصلی این خانواده می توان به پاهای بلند، پوزه کشیده، گوش های بزرگ نوک تیز و دم بلند اشاره کرد. در میان اعضای وحشی این خانواده می توان به کایوت ها، روباه ها و گر گ ها، بخصوص گرگ خاکستری که قهرمان اصلی تحقیقات دانشمندان در رابطه با رفتارهای اجتماعی است، اشاره کرد. اعضای این خانواده روی ۴ پنجه خود راه می روند. در کف پای این جانوران یک بالشتک وجود دارد که کمک شایانی به راه رفتن این جانوران می کند.

این بالشتک و شکل پنجه ها به این جانوران امکان این را می دهد تا در هر شرایطی بتوانند به سرعت بدوند و مسافت های طولانی را بپیمایند. ناخن های این جانوران مثل گربه سانان تیز و برنده نیست ولی درشت تر و قوی تر از آنهاست و در حفظ شکار و اعمال دیگر به آنها کمک می کند. نقش دیگر این ناخن ها، حمایت از استحکام پنجه ها در زمان دویدن است.

این شکل آناتومیک در اندام حرکتی به اعضای این خانواده گوشتخوار، اجازه می دهد که بدون ایجاد حالات پاتولوژیک قادر به طی فواصل زیای بدون اتلاف انرژی فراوان باشند. به صورتی که روباه قرمز از این خانواده فاصله ۳۹۴ کیلومتر را می تواند به صورت مستمر و آهسته طی کند. گرگ ها نیز در روز تا ۷۲ کیلومتر پیاده روی می کنند. پیمودن این مسافت های طولانی برای سگ سانان از این لحاظ واجب است که طی پیمودن این مسافت قادر به پیدا کردن حیوانات ضعیف برای شکار کردن هستند. این جانوران قادر به شکار هر گونه جانور هستند. آنها به صورت گروهی یا در بعضی از گونه ها به صورت انفرادی دارای محدوده شکار هستند؛ محدوده شکار هایی انحصاری. به عنوان مثال برای روباه ها این محدوده تا یک مایل مربع هم می رسد و برای قهرمان پژوهش علمی این شماره – گرگ - از ۵۰ تا ۵ هزار مایل مربع هم دیده می شود. آنها این محدوده ها را با فضولات خود مشخص می کنند تا هر گرگ غریبه ای از داخل شدن به این محوطه خودداری کند.

● روابط اجتماعی

در میان گرگ ها، روابط اجتماعی با توجه به ابزارهای داشته آنها ایجاد می شود؛ ابزارهایی که به نحوی عالی در جای خود به درستی استفاده می شوند. مهمترین ابزار ایجاد رابطه که به صورت مجزا توضیح داده خواهد شد زوزه کشیدن آنهاست، ولی رفتارهایی دیگر همانند حرکات دم، حرکات گوش ها و نشان دادن دندان ها نیز کاربردهایی فراوان دارد.

نشان دار کردن درخت ها یا صخره ها توسط ادرار گرگ ها نیز نشان دهنده محوطه شخصی و حتی جنس گرگ به دیگر گرگ هاست. حرکات دم نیز از رفتارهای عجیب و تکامل یافته گرگ هاست.

● آوای وحش

صدای زوزه کایوت ها در صبح در آمریکای شمالی، نوایی همیشگی برای طبیعت آنجاست، یا صدای زوزه گرگ ها که دیگر حتی بچه های کوچک نیز با شنیدن آن، به یاد قهرمان محبوب داستان جک لندن می افتند. حتی گاهی سگ ها – پسر عموهای شهر نشین گرگ ها – نیز با زوزه کشیدن، موقعیت و جالب تر از آن احساسات خود را نشان می دهند!

اما چرا زوزه؟ چرا این صدا، برای این جانوران تا به این حد ضروری است؟

تئوری های فراوانی در این باره وجود دارد، ولی یک تئوری اثبات شده که چندی پیش دانشمندان با توجه به تبدیل صدای گرگ ها به موسیقی قابل اجرا به صورت تکرار در طبیعت و مشاهده اجرای همان رفتارهای اجتماعی، این نظریه را توانستند به اثبات برسانند که زوزه، مهمترین ابزار برای برقراری ارتباط و ایجاد نظم در جامعه گرگ هاست.

زوزه که به عنوان ابزاری منحصر به فرد در اختیار این خانواده است، شکل گرفته از سالهای دور و تکامل یافته بر اساس نیازهای زندگی اجتماعی است.

گرگ ها با زوزه های مختلف به یکدیگر علایمی خاص ارسال کرده و یکدیگر را ترغیب به جنگ، شکار و جفت یابی می کنند. آنها گاهی با زوزه کشیدن رئیس گروه، متوجه به پیمودن ادامه مسیر در جهت درست و در پشت سر وی می شوند.

گاهی این زوزه ها نشان دهنده حریم شخصی یا گروهی گرگ هاست. شنیدن صدای این نوع زوزه با جوابی از طرف گرگ ها یا گروه های دیگر همراه است که نشان دهنده درک صدای اولیه و عدم ورود به محوطه آنهاست.

دانشمندان با ضبط زوزه های مختلف یا حتی ساخت آنها توسط دستگاه های پیشرفته، گرگ ها را وادار به جوابگویی به این صداها کردند. تحریک این جانوران به گونه ای بود که با توجه به هر گونه زوزه، آنها جواب لازم را می دادند و این یعنی اثبات نظریه ایجاد روابط پیشرفته به کمک زوزه... .