پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
چگونه برای جنگ با «کمخونی» آماده شویم؟
اگر برای ساختن گلبول قرمز خون، آهن به میزان کافی در دسترس نباشد، ابتدا بدن از ذخایر آهن خود استفاده میکند، سپس در صورت ادامه کمبود، ذخایر آهن کاهش یافته و اگر کمبود ادامه پیدا کند، ذخایر آهن بدن تخلیه و کم خونی فقر آهن بروز میکند.
کمبود آهن و کم خونی فقر آهن یکی از مهمترین مشکلات تغذیهای و بهداشت عمومی در جهان به شمار میرود. دو میلیارد نفر از مردم جهان به کم خونی فقرآهن دچارند. نوجوانان (بخصوص دختران) از گروههای آسیب پذیر و در معرض خطر کم خونی فقر آهن هستند.
موارد زیر از جمله علل بروز کم خونی هستند:
عدم تعادل بین دریافت و دفع آهن
پایین بودن زیست فراهمی آهن در برنامه غذایی
افزایش نیاز بدن به آهن طی دوران کودکی، نوجوانی و بارداری
اتلاف آهن در جریان عفونتها، بیماریها و خونریزیهای دستگاه گوارش
خونریزی شدید در دوره قاعدگی
آلودگیهای انگلی
• کم خونی چه پیامدهایی دارد؟
افزایش میزان مرگ و میر مادران و نوزادان
عقب ماندگی رشد فیزیکی
عدم تکامل ذهنی و ادراکی و کاهش قدرت یادگیری
کاهش بهره هوشی تا ۹۰ درصد
خستگی ، کم تحرکی و انزواطلبی
سرکوب سیستم ایمنی، کاهش مقاومت بدن نسبت به عفونتها، افزایش خطر ابتلا به بیماریها بویژه اسهال و عفونتهای تنفسی
افزایش ابتلا به بیماری و غیبت از کار و مدرسه
کاهش دستیابی به تحصیلات عالی
کاهش توان و ظرفیت کاری در بزرگسالان و نوجوانان
افزایش تعداد کارگران غیرماهر
کاهش رشد و توسعه اقتصادی
• علائم ابتلا به کم خونی چیست؟
علائم بروز کم خونی به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بستگی دارد. این علائم عبارتند از:
رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم، خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها و در مرحله پیشرفته تر کم خونی، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا مشاهده میشود.
• برای مقابله با کم خونی چه رژیم غذایی در پیش بگیریم؟
در مواد غذایی دو نوع آهن هم (heame) و غیر هم (nonheame) وجود دارد:
آهن heame در گوشت قرمز، ماهی، مرغ و جگر وجود دارد. این آهن از قابلیت جذب بالایی (حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد) برخوردار است.
آهن nonheame در منابع گیاهی مانند غلات، حبوبات، سبزیجات سبز تیره مثلا اسفناج، جعفری، انواع مغزها مثل پسته، بادام، گردو، فندق و انواع خشکبار شامل برگه هلو، آلو، زردآلو، خرما و کشمش وجود دارد. جذب این آهن در بهترین شرایط ۳ تا ۸ درصد است.
• به چند توصیه زیر توجه کنید:
به منظور بالا بردن جذب آهن nonheame همراه با منابع غذایی آن، غذاهای حاوی آهن heame را هم مصرف کنید. به عنوان مثال افزودن مقداری گوشت به عدسی میزان جذب آهن را افزایش میدهد.
افزودن جوانه غلات و حبوبات به غذای کودک منجر به افزایش جذب آهن میشود.
وجود مواد غذایی حاوی ویتامین C جذب آهن nonheame را چند برابر افزایش میدهد. بنابراین همراه با غذا سالاد شامل گوجه فرنگی، کاهو، کلم، فلفل سبز دلمهای و یا سبزیجات تازه و بعد از خوردن غذا میوهجات خصوصاً مرکبات استفاده کنید.
از نوشیدن چای یک ساعت قبل از غذا و یک تا دو ساعت بعد از غذا خودداری کنید.
هنگام استفاده از سویا به آن مقداری گوشت اضافه کنید تا آهن آن بهتر جذب شود.
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران اسرائیل آمریکا روز معلم رهبر انقلاب معلمان مجلس شورای اسلامی بابک زنجانی مجلس خلیج فارس دولت دولت سیزدهم
تهران فضای مجازی هواشناسی شهرداری تهران سیل پلیس قوه قضاییه آموزش و پرورش بارش باران سلامت سازمان هواشناسی دستگیری
خودرو قیمت خودرو بازار خودرو قیمت دلار دلار قیمت طلا سایپا ایران خودرو بانک مرکزی کارگران تورم حقوق بازنشستگان
مسعود اسکویی تلویزیون رضا عطاران سریال سینمای ایران سینما دفاع مقدس تئاتر فیلم
دانشگاه علوم پزشکی مکزیک
رژیم صهیونیستی غزه جنگ غزه فلسطین چین روسیه حماس نوار غزه ترکیه عربستان اوکراین نتانیاهو
پرسپولیس فوتبال استقلال سپاهان تراکتور باشگاه استقلال لیگ برتر ایران رئال مادرید بایرن مونیخ لیگ قهرمانان اروپا لیگ برتر باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی اینستاگرام همراه اول شبکه های اجتماعی اپل ناسا وزیر ارتباطات تبلیغات گوگل پهپاد
کبد چرب کاهش وزن دیابت قهوه فشار خون داروخانه